36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Your data, your rights: Πώς θα προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα

Σε μια εποχή όπου συλλέγονται και αναλύονται συνεχώς μεγάλοι όγκοι δεδομένων, οι κίνδυνοι παραβίασης δεδομένων, κλοπής ταυτότητας και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής είναι πιο έντονοι από ποτέ. 

Το 2023 πυροδότησε αντιπαραθέσεις σε διάφορες χώρες σχετικά με τον περιορισμό ορισμένων δημοφιλών εφαρμογών στη Βραζιλία, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία. Στις ΗΠΑ, οι διαβουλεύσεις σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης στο TikTok οδήγησαν σε περιορισμούς της κινεζικής εφαρμογής στις κυβερνητικές συσκευές σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες. Όμως οι πελάτες δεν είναι πάντα πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές όταν πρόκειται για δημοφιλείς υπηρεσίες. Αντιμέτωποι με τις απαγορεύσεις, οι χρήστες κατέφυγαν σε εναλλακτικά μέσα πρόσβασης στο περιεχόμενο, όπως η εγκατάσταση απομιμήσεων εφαρμογών ή παράνομων αντιγράφων.

Οι απομιμήσεις εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από όσους προσπαθούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς είναι συχνά ανεπαρκώς ανεπτυγμένες, με ασαφείς πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων, ή παραβιάζουν συνολικά τα δικαιώματα των χρηστών. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις εφαρμογές τείνουν να εξαφανίζονται μετά από λίγο για διάφορους λόγους, όπως ο ανεπαρκής αριθμός χρηστών, πράγμα που σημαίνει ότι ευαίσθητα δεδομένα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια τρίτων.

Οδηγίες ασφαλείας

Για να αποφύγετε τέτοια δυσάρεστες καταστάσεις, οι ειδικοί της Kaspersky μοιράζονται μερικές συμβουλές:

  1. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε όταν πρόκειται να εγκαταστήσετε οτιδήποτε στις συσκευές σας

Οι συζητήσεις σχετικά με τυχόν περιορισμούς σε μια εφαρμογή δεν οδηγούν απαραίτητα στην απαγόρευσή της. Η βιασύνη να βρείτε μια εναλλακτική λύση μπορεί να θέσει τις πληροφορίες σας σε κίνδυνο, καθώς αυτού του είδους οι εφαρμογές ή τα πειρατικά αντίγραφα υπηρεσιών μπορεί να μην ενδιαφέρονται αρκετά για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε μη επαληθευμένη εφαρμογή σε κάποια συσκευή, αξίζει πάντα να ζυγίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή παραμένουν πάντα τα επίσημα καταστήματα λήψης εφαρμογών.

  1. Είναι πάντα καλή ιδέα να ενημερωθείτε για την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων σας

Είναι μια καλή αρχή να μάθετε περισσότερα για τη νομοθεσία της χώρας σας αναφορικά με τα δικαιώματα των πελατών και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, όταν διαβάζετε την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής, είναι σημαντικό να ελέγχετε αν σέβεται τα δικαιώματα των χρηστών και αν συλλέγει μόνο τα δεδομένα που δικαιούται. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι δυνατή η επικοινωνία με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών και η απαίτηση διαγραφής προσωπικών πληροφοριών.

  1. Η κοινοποίηση πολλών προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί ασφαλή επιλογή

Είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιείτε τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που συλλέγει μια εφαρμογή, καθώς υπάρχει κίνδυνος άσκοπης δημοσιοποίησης ή κατάχρησης προσωπικών δεδομένων εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων προστασίας τους. Επιπλέον, από τη στιγμή που τα προσωπικά δεδομένα κοινοποιούνται, είναι συχνά δύσκολο να ελεγχθεί η διανομή και η χρήση τους, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας. Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσβαση σε φωτογραφίες, επαφές και τοποθεσία στις εφαρμογές που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτές. Αυτό ισχύει και για το μικρόφωνο: η περιορισμένη πρόσβαση θα διασφαλίσει ότι οι εφαρμογές δεν θα συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, ενώ κρυφακούν αυτά που λέτε.

  1. Οι σύγχρονες λειτουργίες ασφάλειας μπορούν να διατηρήσουν τα προσωπικά δεδομένα ασφαλή στο διαδίκτυο

Οι σύγχρονες λύσεις ασφάλειας έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν την πρόσβαση των εφαρμογών σε προσωπικές πληροφορίες, να ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν διαρρεύσει οι αριθμοί τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες τους και να τους προειδοποιούν εάν έχουν κατεβάσει ένα κακόβουλο αρχείο. Υπάρχουν επίσης λύσεις που βοηθούν στη βελτίωση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων ακολουθώντας απλές οδηγίες.

«Ο περιορισμός δημοφιλών εφαρμογών έχει γίνει πιο συχνή πρακτική από ό,τι παλαιότερα. Οι χρήστες που αναζητούν μια εναλλακτική λύση δεν βρίσκουν πάντα μια ποιοτική εφαρμογή με διαφανή πολιτική απορρήτου. Η γνώση των δικαιωμάτων χρηστών και η προσοχή στο πώς συλλέγει δεδομένα η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο να διαρρεύσουν προσωπικές πληροφορίες σε λάθος χέρια», σχολιάζει η Anna Larkina, web content analysis expert.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...