Χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία

- Advertisement -

Χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ηλεία ανακοίνωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος

Το έργο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), με απόφαση την οποία υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.

Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ),  στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Ηλείας για την επίτευξη βιώσιμης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Συμβάλλει στη διασφάλιση του περιβαλλοντικού κεφαλαίου και στον περιορισμό του κόστους, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι βασικός πυλώνας της Αναπτυξιακής μας Στρατηγικής. Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες με όλα τα διαθέσιμα μέσα και δίνουμε λύση στα χρόνια προβλήματα των απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,  ανέφερε: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονα έργα απορριμμάτων, με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη και κλείνοντας το κεφάλαιο χωματερές. Όταν αναλάβαμε ο νομός Ηλείας ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνου για την δημόσια υγεία. Δώσαμε διέξοδο με την Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς Φέτος έκλεισαν και οι 5 ΧΑΔΑ της Ηλείας και σταμάτησε η χώρα μας να πληρώνει πρόστιμα γι’ αυτούς. Τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την κυκλική οικονομία. Η ΜΕΑ Ηλείας θα είναι ένα μεγάλο  σύγχρονο έργο, με κίνητρα για την ανακύκλωση, πολλές θέσεις εργασίας και σεβασμό στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Διαπραγματευτήκαμε ξανά το έργο και πετύχαμε μια συμφωνία προς όφελος των πολιτών της Ηλείας και της ανακύκλωσης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Η Ηλεία αλλάζει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 214: Οι AI agents της Voicelogica (Απ. Ιωακείμ), η Kiefer και το...

Για τον ρόλο που διαδραματίζει η Voicelogica στον ψηφιακό...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...