26.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Women who changed science: μια διαδικτυακή εμπειρία –  έμπνευση για τις γυναίκες επιστήμονες του μέλλοντος

H πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903, η Πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα (ευρέως γνωστή ως Marie Curie) αποτέλεσε – και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για χιλιάδες γυναίκες, είτε ακολουθούν μία σταδιοδρομία στις θετικές επιστήμες είτε όχι.

Με τα φετινά βραβεία Νόμπελ να ανακοινώνονται μόλις πριν από λίγες ημέρες, η απουσία γυναικών από τις κατηγορίες των επιστημών και της τεχνολογίας ήταν έντονη.

Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό άλλωστε: ο χώρος των επιστημών και της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι ακόμα έντονα ανδροκρατούμενος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 11η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

Η Microsoft, ως leader στην τεχνολογία, θεωρεί καθήκον της να προωθεί θετικές αλλαγές στον κλάδο και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο τον Φεβρουάριο του 2019, που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην σημαντικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην βιομηχανία της τεχνολογίας.

Αυτή τη φορά, η Microsoft, σε σύμπραξη με τον οργανισμό κοινωνικών δράσεων του Ιδρύματος Νόμπελ, είναι η δημιουργία μιας online «εμπειρίας», σχεδιασμένης, ώστε να παρέχει έμπνευση αλλά και να υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην εξέλιξη της επιστήμης.

Με τον λιτό και σαφή τίτλο “Women who changed science”, αυτή η διαδικτυακή εμπειρία λειτουργεί σαν πηγή πληροφοριών, αλλά και σαν «παιχνίδι»: μπαίνοντας στο ειδικό microsite Women who changed science (στο πλαίσιο του site του ιδρύματος Νόμπελ) ο χρήστης μπορεί να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην γυναίκα επιστήμονα-νικήτρια του βραβείου που ταιριάζει περισσότερο με τα ενδιαφέροντά του, παρακολουθώντας ένα «διαδικτυακό» ταξίδι μέσα στη ζωή της και τις ανακαλύψεις της.

Πέρα από το βραβείο Νόμπελ όμως, το Women who changed science, στοχεύει αρχικά στο να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμαστε για τις επιστήμες, αλλά και για τα ίδια τα άτομα πίσω από τις καινοτόμες αυτές ανακαλύψεις.

Η σύμπραξη αυτή αποτελεί μέρος μια συνεχιζόμενης συνεργασίας Microsoft – Nobel Media με στόχο την οικοδόμηση διευρυμένης ενσωμάτωσης στους τομείς των επιστημών STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Επισκεφθείτε το site του ιδρύματος Νόμπελ και ζήστε κι εσείς τη μοναδική διαδικτυακή εμπειρία του Women who changed science, με την υποστήριξη της Microsoft..

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...

Vodafone Ελλάδος: Αύξηση πελατειακής βάσης με ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων

Σημαντική αύξηση της πελατειακής βάσης στην κινητή και των εσόδων από υπηρεσίες, αλλά και ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κατέγραψε η Vodafone Ελλάδας το περασμένο...

Αύριο στο Ζάππειο το 5G Conference SΕ Europe 2022

Το πρώτο συνέδριο στη χώρα μας που αφορά στα κινητά δίκτυα 5ης γενιάς, το 5G Conference Southeastern Europe, διοργανώνεται την Τετάρτη, 18 Μαΐου στο...

Lenovo: Συνδυάζει εμφάνιση και κορυφαίες επιδόσεις μέσα από τα νέα gaming laptops της σειράς Legion 7

  H νέα γενιά των Lenovo Legion Slim 7i και 7 είναι τα πλέον ευέλικτα gaming laptops 16 ιντσών σε ολόκληρο τον κόσμο H...

Τι πρέπει να κάνετε για την προστασία των παιδιών από κάθε «blackout challenge»

Πριν μερικά χρόνια ήταν η «μπλε φάλαινα» ή οι «νεράϊδες της φωτιάς», παιχνίδια αυτοκτονίας στο Διαδίκτυο με θύματα παιδιά και νέους σε όλο τον...