23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

WITSIDE: Ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Με ετήσιο ρυθμό υιοθέτησης να φτάνει στο 20% στην Ευρώπη η τεχνητή νοημοσύνη «κερδίζει» ραγδαία και ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Η εταιρεία Analytics WITSIDE έχει ήδη ξεκινήσει σημαντικές εφαρμογές σε καύσιμα, υγεία και τουρισμό με τα έσοδα από λύσεις τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσονται με πολλαπλάσιο ρυθμό από τα έσοδα από παραδοσιακούς τομείς πληροφορικής.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις, Οργανισμοί ακόμα και το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αλλάξου τα δεδομένα και να έχουν στα «χέρια» τους λύσεις που αυξάνουν τα έσοδά τους και μειώνουν τις πιθανότητες λάθους.

Ήδη, στην Ελλάδα κλάδοι, όπως αυτός των τηλεπικοινωνιών, αξιοποιούν ΑΙ για το customer service, τράπεζες και ασφαλιστικές κάνουν ανάλυση δεδομένων για την πρόβλεψη απάτης με τη χρήση ΑΙ, ενώ εταιρείες τροφίμων πετυχαίνουν προληπτική συντήρηση ακόμη και διασφάλιση συγκεκριμένων ιδιοτήτων των προϊόντων τους με τεχνητή νοημοσύνη.

AI λύσεις από τη WITSIDE

Η εταιρεία WITSIDE έχει δημιουργήσει σημαντικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με τα έσοδα από τις λύσεις αυτές να αναπτύσσονται με πολλαπλάσιο ρυθμό απ΄ ότι τα έσοδα από τους παραδοσιακούς τομείς Πληροφορικής. (Διαβάστε ακόμη: Εφαρμογές ΑΙ για ελληνικές επιχειρήσεις από τη WITSIDE)

Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία WITSIDE, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, τρέχει με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια ενώ για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της WITSIDE, κατά τη διάρκεια ειδικής διαδικτυακής παρουσίασης των ΑΙ εφαρμογών, που έχει ήδη αναπτύξει η εταιρεία σε κλάδους όπως είναι τα καύσιμα, τα logistics, η υγεία, αλλά και ο τουρισμός, αξιοποιώντας τα δεδομένα που διαθέτουν ήδη οι εταιρείες και οι οργανισμοί.

Αλυσίδα πρατηρίων

Η ελληνική Witside αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, για αλυσίδα με 600 πρατήρια καυσίμων, προβλέπει με ακρίβεια τη ζήτηση για καύσιμα, ώστε ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων να γίνεται πριν χρειαστεί ο πρατηριούχος να υποβάλει αίτημα, επιτυγχάνοντας μείωση αποθεμάτων έως και 10% και αντίστοιχη αύξηση εσόδων

Μάλιστα, με τα συστήματα ΑΙ, αυτοματοποιείται και η διαδικασία παραγγελιών προς την κεντρική αποθήκη, με την αλυσίδα να λύνει έτσι προβλήματα έλλειψης αποθεμάτων και καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των παραγγελιών, πετυχαίνοντας αυτόματη αναπλήρωση των αποθεμάτων και εξοικονομώντας, μεταξύ άλλων, περί τις 5 ώρες την εβδομάδα.

«Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν ήδη οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αύξηση των εσόδων τους, μείωση των αποθεμάτων, καλύτερη διαχείριση της ζήτησης» τόνισε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της WITSIDE.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παζάλο, Director, Innovation & Analytics της WITSIDE, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη χρήση συστημάτων ΑΙ στην αγροτική παραγωγή για παρακολούθηση των καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο.

Οι πρωτοπόροι

Ο τραπεζικός κλάδος, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι ασφαλιστικές, οι μεγάλες βιομηχανίες, τα logistics, επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου και του τουρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της WITSIDE, πρωταγωνιστούν στην επενδυτική κινητικότητα που εκδηλώνεται -και- στην Ελλάδα για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως δεν μένει πίσω και το Δημόσιο με την πανδημία να αποτελεί έναυσμα καθώς για πρώτη φορά  χρησιμοποιήθηκαν συστήματα ΑΙ τόσο στη διαδικασία τον εμβολιασμών όσο και στους συμπτωματικούς ελέγχους.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αν και η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ανάρπαστες για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός καθώς θεωρούν τις επιλογές της τεχνητής νοημοσύνης κοστοβόρο πολυτέλεια.

Έξυπνη διάγνωση καρκίνου

Η διάγνωση των καρκινικών κυττάρων, πραγματοποιείται ακόμη με τη χρήση μικροσκοπίων από ειδικούς ιατρούς. Αυτό έχει ως συνέπεια, το αποτέλεσμα των εξετάσεων και η ακολουθούμενη θεραπεία, να καθορίζονται από την αντίληψη κάποιου ειδικού. Ως  και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει χαμηλή παραγωγικότητα από πλευράς των εργαστηρίων και η παροχή αρκετών προβληματικών αποτελεσμάτων με δραματικές επιπτώσεις στην ατομική δημόσια υγεία.

Με τη χρήση του ΑΙ και συγκεκριμένα προεκπαιδευμένων αλγορίθμων σε εκατομμύρια εικόνες, η λύση της WITSIDE προσφέρει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, που φθάνουν στο 98,2% για τον καρκίνο του προστάτη και στο 95% για καρκίνο του θυροειδούς, με προσιτό κόστος κτήσης και λειτουργίας για τα εργαστήρια.

Έξυπνη διαχείριση τουριστικών ροών

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού είναι ο προγραμματισμός της επάρκειας εργαζομένων στα σημεία εξυπηρέτησης με βάση τον εκτιμώμενο αριθμό επισκεπτών. Με τη βοήθεια στατιστικών μοντέλων και λύσεων AΙ και μέσω την της αξιοποίησης ιστορικών δεδομένων για αφίξεις και επισκέψεις σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος και εστίασης, η λύση της WITSIDE προβλέπει τη ζήτηση ανά σημείο.

Επίσης, αξιοποιώντας δημογραφικά δεδομένα επισκεπτών, δίνει τη δυνατότητα για ομαδικές καμπάνιες προώθησης μηνυμάτων είτε για λόγους marketing είτε για με στόχο την ελεγχόμενη όδευση. Με τη λύση της εταρείας Το αποτέλεσμα είναι να είναι εφικτός ο καλύτερος προγραμματισμός βαρδιών και εργαζομένων ανά ημέρα και σημείο ενδιαφέροντος, η ταχύτερη εξυπηρέτηση, η βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη, όπως και η βελτίωση των συνθήκων εργασίας μόνιμων και εποχιακών εργαζομένων.

«Το ΑΙ αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, που μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις που οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το ΑΙ προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και την εμπειρία των πελατών τους» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Παζάλος, Director, Innovation & Analytics της WITSIDE.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...

Public: Πακέτο ενίσχυσης οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

Τα Public, σε συνέχεια της καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και θέτοντας τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ως προτεραιότητα, προσφέρουν...

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY εγκαινιάζει τη λειτουργία του “EY.ai”, μίας ενοποιημένης πλατφόρμας, που συνδυάζει τις ανθρώπινες δυνατότητες με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης,...