Νατάσα Φραγκούλη
Ονομάζονται «μονόκεροι» και δικαίως αφού αποτελούν μυθικό επίτευγμα για κάθε startup, που βγαίνει στην αγορά. Οι «μονόκεροι» -γνωστοί ως unicorns- είναι οι νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολάρια και αποτελούν «ιερό δισκοπότηρο» για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και για κάθε αγορά που βλέπει τις startups ως αναπτυξιακό εργαλείο.
Σήμερα, η Ευρώπη, αν και παράγει σχεδόν αντίστοιχο αριθμό startups με τις ΗΠΑ, υπολείπεται σημαντικά στον ρυθμό δημιουργίας ισχυρών startups, που έχουν πιάσει τον πήχυ για να ανήκουν στην κατηγορία των μονόκερων. Οι ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν πρωταθλητισμό στην «εκκόλαψη» μονόκερων είναι μακράν η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Σύμφωνα με έκθεση της Atomico, η Βρετανία είναι η πρωτεύουσα των unicorns στην Ευρώπη, με 38 startups αξίας άνω του $1 δισ. Ακολουθεί η Γερμανία με 16, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 11. Δυναμική παρουσία στον ευρωπαϊκό χάρτη των startups με αξία άνω του 1 δισ. δολάρια έχει η Σουηδία και η Ελβετία με οκτώ έκαστη και η Ολλανδία με επτά. Έπονται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία με τέσσερα unicorns η κάθε μία, με την Εσθονία να ακολουθεί με τρεις.
Νεοφυείς εταιρείες μονόκερους έχουν ακόμη η Ρωσία (2), το Βέλγιο (2), το Λουξεμβούργο (2), η Πορτογαλία (2), καθώς και η Φιλανδία (1), Ουκρανία, Αυστρία, Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία με έναν.
Διπλασιασμός
Η Ευρώπη έχει βάλει υψηλά τον πήχη για τη δημιουργία εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια, ώστε να ανήκουν στην ελίτ των νεοφυών επιχειρήσεων, στους μονόκερους. Σύμφωνα με την Ψηφιακή Πυξίδα, τον οδικό χάρτη της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, η Ένωση φιλοδοξεί έως τα τέλη της δεκαετίας να διπλασιάσει τον αριθμό των unicorns, που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Σε απόλυτους αριθμούς και με δεδομένο ότι σήμερα η ΕΕ διαθέτει περί τις 125 εταιρείες – unicorns, στοχεύει στους 250 μονόκερους έως τα τέλη του 2030 – ήτοι θέλει να δημιουργεί 12 startups με αξία άνω του $1 δισ. ετησίως έως τότε. Πρόκειται για εταιρείες, όπως η σουηδική fintech Klarna, η βρετανική startup online delivery Deliveroo, οι challenger banks N26, Revolut και Monzo, οι οποίες έχουν περάσει το όριο και έχουν πετύχει τον πολυπόθητο στόχο.
«Ενώ στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί περισσότερο από το ένα τρίτο των startups επιχειρήσεων του κόσμου, αντιπροσωπεύει δυσανάλογα μικρότερο αριθμό μονόκερων παγκοσμίως. Αυτό το κενό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και κυρίως στην περιορισμένη – μέχρι πρότινος – δεξαμενή μεγάλων Venture Capitals. Ευτυχώς, αυτό αλλάζει γρήγορα», αναφέρει σχετική έκθεση της Atomico.
Όσον αφορά τους κλάδους, που παράγουν στην Ευρώπη τις περισσότερες startups – μονόκερους, αυτοί αφορούν:
- το enterprise software,
- τη χρηματο-οικονομική τεχνολογία (financial technology -fintech),
- τη μόδα,
- τις μεταφορές,
- το gaming,
- τα ταξίδια,
- την ασφάλεια,
- τα τρόφιμα και ποτά,
- την υγεία και
- τα social & consumer apps.