12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Vodafone Eλλάδος: Οπτικές ίνες και 5G με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία

UPD: 15.05

Δίκτυα νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία με 5G και οπτικές ίνες προβλέπει το νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, το οποίο θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο Delphi Economic Forum 2021, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης επισήμανε ότι ξεκινά άμεσα ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη οπτικών ινών, επεκτείνοντας το δίκτυο οπτικών ινών στη σταθερή. «Στο πλαίσιο του νέου μας επενδυτικού προγράμματος, κατασκευάζουμε άλλες 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία».

Αυτό γίνεται εφικτό μέσα από τη μετατροπή των δικτύων Fiber to the Cabinet (FTTC), δηλαδή των δικτύων οπτικών ινών που τερματίζουν στην υπαίθρια καμπίνα, σε  FTTH. Η κατασκευή 150.000 νέων γραμμών FTTH έρχεται να προστεθεί στο έργο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς που έφερε δίκτυα FTTH και FTTC σε περισσότερα από 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Vodafone Ελλάδας προχωρά στην επέκταση των FTTH δικτύων της και στον λεγόμενο εσωτερικό τους δακτύλιο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η Vodafone Ελλάδας έχει επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία και στην επόμενη πενταετία σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 600 εκατ. ευρώ,  εξαιρουμένης, μάλιστα, της πρόσφατης επένδυσης των 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος 5G.

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος υπογράμμισε στις καινούριες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, την ανάγκη να συμμετάσχουν όλοι οι Έλληνες ισότιμα στην ψηφιακή μετάβαση και τις πρωτοβουλίες της εταιρείας. Πρόκειται για συνθήκες που επιτάχυναν τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και αναδεικνύουν σήμερα μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό  μοντέλο της Ελλάδας και της Ευρώπης, τόνισε.

Υποθαλλάσιο καλώδιο

Η Vodafone προχωρά την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει 11 ελληνικά νησιά. Ο κ. Μπρουμίδης ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές μελέτες και μέσα σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα νησιά αυτά.

Το νέο έργο σε συνδυασμό με το έτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που κατασκευάζει η εταιρεία στο Ιόνιο, θα φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών των ελληνικών νησιών.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει αφ’ ενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και αφ’ ετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος αναφέρθηκε και στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης και των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού που περιλαμβάνονται σε αυτό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία, προκειμένου να αναδειχθούν εφαρμογές που σχεδιάζονταν για χρόνια και τώρα υπάρχει πραγματική ανάγκη γι’ αυτές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ένα καλό σχέδιο, που έχει τις σωστές προτεραιότητες, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν κάποια κενά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η επέκταση του 5G σε απομακρυσμένες περιοχές, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης Γερμανικής πρωτοβουλίας κάλυψης του ψηφιακού χάσματος.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι πόροι είναι μία αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ψηφιακή ανάκαμψη, καθώς η Ελλάδα υστερεί ακόμη σε τομείς, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιοποίηση των ΜμΕ και του κράτους, που μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες της προσπάθειας αυτής.

Ο Χάρης Μπρουμίδης σημείωσε ότι το 5G θα αποτελέσει τον κινητήρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα, αποτελώντας μία δικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα στηρίξει τις εφαρμογές νέας γενιάς για όλους τους κλάδους της οικονομίας, σαν εκείνες που έχει παρουσιάσει η Vodafone για την αυτοκίνηση χωρίς οδηγό ή την εκπαίδευση μέσω ολογράμματος.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις ΜμΕ, τονίζοντας ότι η γρήγορη ψηφιοποίησή τους αποτελεί τη μεγάλη τους ευκαιρία, ώστε να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να μην μείνουν πίσω στην ψηφιακή μετάβαση και βρεθούν ενώπιον των εκθετικών διαφορών που ακολουθούν το τεχνολογικό χάσμα.

Τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Αναφερόμενος στον κλάδο της Υγείας, τόνισε ότι τα δίκτυα έχουν ήδη καταργήσει τις αποστάσεις, θέτοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone που εδώ και 15 χρόνια εξυπηρετεί τις ανάγκες ιατρικών εξετάσεων κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, έχοντας μία ακτίνα δράσης που ξεπερνά τους 500.000 πολίτες. Αυτή η εμπειρία, τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, βοήθησε στην πρόσφατη επιλογή της Ελλάδας ως ενός παγκόσμιου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης για λύσεις ψηφιακής υγείας από τον όμιλο Vodafone.

Ο Χάρης Μπρουμίδης υπογράμμισε την ανάγκη να είναι όλοι μέρος αυτής της ψηφιακής μετάβασης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας με στόχο να συμμετάσχουν ισότιμα στην επόμενη μέρα. Και επισήμανε την πρωτοβουλία της Vodafone Jobseekers.Connected, μια σειρά ολοκληρωμένων ενεργειών, που στηρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί. Αλλά και την πρωτοβουλία WomenInBusiness.Connected, με την οποία στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με σύγχρονα εργαλεία και υπηρεσίες τεχνολογίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...