28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Βιοτεχνολογία και healthtech τρελαίνουν τους επενδυτές εν μέσω πανδημίας

Η τεχνολογία συνεχίζει να μαγνητίζει εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης τους επενδυτές. Ωστόσο, πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι τραβούν ιδιαίτερα εξειδικευμένοι τομείς της τεχνολογίας, που γίνονται «hot» εξαιτίας της πανδημίας.

Η βιοτεχνολογία (biotech), η ιατρική τεχνολογία (healthtech), η τεχνολογία της εκπαίδευσης (edtech) και η χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) είναι οι τομείς που προσελκύουν αυτή την περίοδο το βλέμμα των επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capitals – VCs). Οι επενδύσεις των Venture Capitals σε τομείς, που σχετίζονται με τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, κυριολεκτικά εκτοξεύονται.

Το γ’ τρίμηνο του 2020 κορυφαίο παράδειγμα υπήρξε η άντληση US$ 600 εκατ. από τη γερμανική CureVac. Οι συνολικές επενδύσεις VCs στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και των φαρμάκων τους εννέα πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τα $ 31 δισ. Πολύ υψηλότερα δηλαδή από τα κεφάλαια που προσέλκυσαν οι δύο τομείς ($ 27,1 δισ.) συνολικά το 2019.

Ευοίωνο το μέλλον

Το fintech, η επιχειρηματική παραγωγικότητα, το edtech, το healthtech και το biotech, αναμένονται όλα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον» αναφέρει έρευνα της KPMG. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις VC αυξήθηκαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τα $ 73,2 δισ.

Οι επενδύσεις VC αναμένεται να διατηρηθούν σχετικά σταθερές και στο δ’ τρίμηνο του 2020, με τις συμφωνίες τελικού σταδίου να παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα για τους επενδυτές VC. Αυτό το γεγονός, πάντως, σύμφωνα με το «Venture Pulse» της KPMG είναι πιθανόν να συνεχίσει να δυσκολεύει τις εταιρείες πρώιμου σταδίου να προσελκύσουν χρηματοδότηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hot deals στην Ευρώπη

Η Ευρώπη προσελκύει τα βλέμματα των επιχειρηματικών κεφαλαίων τόσο σε τομείς που συνδέονται με την τεχνολογία όσο και γενικότερα. Το Fintech και το healthtech, πάντως, ήταν οι δύο πιο περιζήτητοι τομείς για τους επενδυτές.

Συνολικά οι επενδύσεις VCs έπιασαν επίπεδα ρεκόρ στη Γερμανία, το Ισραήλ και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ειδικότερα, οι επενδυτές το γ’ τρίμηνο του 2020 κατηύθυναν στην Ευρώπη $ 12,1 δισ. μέσω 1.024 συναλλαγών.

Οι Σκανδιναβικές χώρες ($ 2,2 δισ.), η Γερμανία ($ 2 δισ.) και το Ισραήλ ($ 1,5 δισ.) κατέγραψαν όλες επίπεδα ρεκόρ στις επενδύσεις VC κατά το τρίμηνο αυτό. Παρά τη μείωση σε τριμηνιαία βάση από τα $ 3,8 δισ. το β’ τρίμηνο στα $ 3 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να προσελκύει το μερίδιο του λέοντος στις επενδύσεις VC στην Ευρώπη.

 

Δυνατά οι ΗΠΑ 

Στο μεταξύ, η αμερικανική ήπειρος προσέλκυσε επενδύσεις $ 40 δισ., με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τις ΗΠΑ ($ 37,8 δισ.). Επιπλέον, οι επενδύσεις VC στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με την περιοχή να προσελκύει $ 21,1 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2020 – σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα $ 17,2 δισ. του β’ τριμήνου.

Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι συναλλαγές με εταιρείες στα στάδια «αγγέλου/σποράς» το γ’ τρίμηνο του 2020 (1.650) υποχώρησαν, παγκοσμίως, στο χαμηλότερο αριθμό τους από το δ’ τρίμηνο του 2012. Ο δε αριθμός των παγκόσμιων συναλλαγών πρώιμου σταδίου (1.716) ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το β’ τρίμηνο του 2014.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....