19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Viber: Στέλνει μήνυμα σε γονείς και παιδιά για ασφαλή χρήση της εφαρμογής

To Viber, συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης των χρηστών για την ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων και των messaging apps ήρθε σε επαφή με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προκειμένου τα στελέχη του να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπεύθυνους για τη διείσδυση της δημοφιλούς εφαρμογής στις μικρές ηλικίες στην Ελλάδα και τους κινδύνους που πιθανότατα προκύπτουν για τα παιδιά από τη χρήση της εφαρμογής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ανάμεσα στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά το Viber είναι πρώτο και με διαφορά, ενώ ακολουθεί το Instagram και στην τρίτη θέση προτίμησης έρχεται το Facebook. O Υπεύθυνος επικεφαλής της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου κύριος Γιώργος Κορμάς σημειώνει: «Το γεγονός ότι για να επικοινωνήσει κάποιος άγνωστος με ένα προφίλ στο Viber είναι απαραίτητο να γνωρίζει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου με το οποίο συνδέεται είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τα παιδιά. Όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Η σωστή ενημέρωση και η προσοχή στη διαδικτυακή συμπεριφορά του ανηλίκου είναι πολύ σημαντικές για να αποφύγουμε κρούσματα εκφοβισμού, bullying, και εξαπάτησης από ψεύτικα προφίλ».

Καθώς την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών η χρήση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου από τα παιδιά αυξάνεται και μαζί με αυτά και η αλληλεπίδραση στα social media, η Viber προχώρησε την δημιουργία ενός ενημερωτικού βίντεο που απευθύνεται με απλά λόγια στα παιδιά και εξηγεί τους λόγους που η αγαπημένη τους εφαρμογή εγγυάται την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών τους δεδομένων, αλλά και τι πρέπει να προσέχουν για να αποφύγουν οποιοδήποτε κίνδυνο. Το μήνυμα απευθύνει ο ίδιος ο Atanas Raykov, Director Business Development CIS, CEE & MENA, Viber.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – www.saferinternet4kids.gr – σε συνεργασία με τη Viber δημιούργησε ένα έντυπο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες για το Viber και την ασφαλή χρήση του.  Μπορείτε να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο από τον σύνδεσμο https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2018/06/viber.pdf

Τι λέει το μήνυμα

«Eίμαι εδώ σήμερα για να σας μιλήσω για την ασφαλή χρήση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αφού σήμερα όλοι μας, όλο και περισσότερο επικοινωνούμε μέσω τέτοιων εφαρμογών, όπως είναι και το Viber. Ανταλλάσσουμε γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες, εικόνες και βίντεο, κάνουμε κλήσεις και βιντεοκλήσεις ή στέλνουμε τα αγαπημένα σε όλους μας stickers (αυτοκόλλητα), όπως είναι αυτά που μπορείτε να δείτε πίσω μου.

Θα ήθελα να σας δώσω μερικές συμβουλές που είναι σημαντικό να ακολουθείτε ώστε να παραμένετε ασφαλείς χρησιμοποιώντας το Viber, αλλά την ίδια στιγμή να απολαμβάνετε την εμπειρία της επικοινωνίας.

Η πρώτη συμβουλή είναι όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές όπως είναι το Viber ποτέ να μην δίνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου σε αγνώστους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λαμβάνετε μηνύματα από αριθμούς (ανθρώπους) που πιθανόν να σας παρενοχλήσουν. Αν δεν δώσετε εσείς οι ίδιοι προσωπικά τον αριθμό του κινητού σας σε κάποιον, κανείς δεν μπορεί να σας βρει στο Viber. Και αυτό συμβαίνει επειδή στο Viber δεν μοιραζόμαστε τα προφίλ των χρηστών μας και έτσι δεν μπορεί να σας αναζητήσει κάποιος πχ. με το όνομά σας ή την περιοχή σας, παρά μόνο με τον αριθμό του κινητού σας. Το Viber προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών και έτσι θα συνεχίσει.

Η δεύτερη συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω είναι αν λάβετε ένα μήνυμα από κάποιον αριθμό που σας είναι άγνωστος δείτε το και αν είναι κακόβουλο ή ενοχλητικό χρησιμοποιείστε την επιλογή να το «μπλοκάρετε». Μπορείτε να βρείτε την επιλογή «Block» (Αποκλεισμός) πολύ εύκολα, πατώντας στο chat info κάθε συνομιλίας. Αν ένας αριθμός μπλοκαριστεί από εσάς, αλλά και από άλλους χρήστες τότε τον αποβάλλουμε από το Viber, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ενοχλήσει κάποιον άλλον στο μέλλον. Επίσης πάντα! στην περίπτωση που λάβετε ένα ενοχλητικό μήνυμα να το λέτε αμέσως στους δασκάλους και στους γονείς σας.

Το άλλο που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχετε όχι μόνο τη φωτογραφία ή το όνομα των ατόμων που ανταλλάσσετε μηνύματα, αλλά κυρίως θα πρέπει να ελέγχετε τον αριθμό του κινητού, διότι αυτός δεν μπορεί να είναι ψεύτικος. Αντίθετα μια φωτογραφία κι ένα όνομα μπορεί κάποιος εύκολα να τα αντιγράψει και να τα χρησιμοποιήσει χωρίς να είναι δικά του, για να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ.  Πάντα να κοιτάτε τον αριθμό κινητού για να βεβαιώνεστε ότι γνωρίζετε τον κάτοχο του και έτσι οι επικοινωνίες σας στο Viber θα είναι ασφαλείς.

Επίσης είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το Viber χρησιμοποιεί «κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο»  που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τα μηνύματά σας ή να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες που στέλνετε. Μόνο εσείς και το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε έχετε τα «κλειδιά» για να «ξεκλειδώσετε» τα μηνύματα που ανταλλάσσετε.  Ακόμα και όταν τα μηνύματά σας φτάνουν σε εμάς (στους servers μας) για να τα προωθήσουμε στο άτομο που θέλετε να τα στείλετε, εμείς δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε.

Επίσης δεν αποθηκεύουμε και δεν κρατάμε αρχεία των προσωπικών σας δεδομένων και των μηνυμάτων σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ταυτότητα, τα προσωπικά σας δεδομένα και οι προσωπικές επικοινωνίες είναι στα χέρια σας και ανήκουν μόνο σε εσάς».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...