19.8 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Θωράκιση των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών απέναντι στον κίνδυνο της Απάτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Data Analytics & Insurance Fraud Detection», στις 27 Ιουνίου 2019, που διοργάνωσε το εργαστήριο Στατιστικής και το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών και Ανάλυσης Δεδομένων Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την αρωγή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν διεξοδικά τα εργαλεία που προσφέρουν τα Big Data Analytics για τη θωράκιση των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών απέναντι στον κίνδυνο της Απάτης. Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές καλής εταιρικής διακυβέρνησης, που βασίζονται στα Big Data Analytics, για την αντιμετώπιση του Κινδύνου Απάτης, εστιάζοντας στο τρίπτυχο Πρόληψη – Έγκαιρη Ανίχνευση – Καταστολή.

Οι λήπτες αποφάσεων (decision makers) της ασφαλιστικής αγοράς ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που παρέχουν τα Big Data Analytics στην ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλισης υγείας.

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν ο Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Γεωργακέλλος (Δντής Εργαστηρίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών και Ανάλυσης Δεδομένων Υγείας) και ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Σωτήρης Μπερσίμης, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ Άγγελος Κότιος (καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών), ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μάρκος Κούτρας (καθηγητής Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Δντής Εργαστηρίου Στατιστικής), ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης (καθηγητής Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων).

Με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους τίμησαν την εκδήλωση (κατά σειρά παρουσίασης)

  • ο Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος,
  • η Γενική Διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη ,
  • ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής,
  • ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης,
  • ο Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) κ. Σωτήρης Ζώτος,
  • ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Πλεύρης,
  • ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χρήστος Δουληγέρης,
  • ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης,
  • ο κ. Κωνσταντίνος Κοτόπουλος (Managing Director Glabal Analytics Center of Excellence IRI) και
  • ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης κ. Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο κ. Μενουδάκος στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμικό πλαίσιο και την φιλοσοφία που διέπει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων τονίζοντας ότι πλέον οι δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των Big Data είναι πολύ μεγάλες και διέπονται από ένα διευρυμένο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η προστασία των Big Data δεν αποτελεί τροχοπέδη στην ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης.

Η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη εστίασε στο ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα της ασφαλιστικής απάτης που έχει διογκωθεί στο εξωτερικό εξαιτίας των τεράστιων αποζημιώσεων. Τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας έχουν την δυνατότητα ανάπτυξης μηχανισμών πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων ασφαλιστικής απάτης με χρήση των Big Data Annalytics όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού και ότι ο περιορισμός της σημαίνει ότι και οι τιμολογήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας θα είναι πιο ορθολογικές.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ κ. Μιχάλης Τζωτζωρής μίλησε για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται πολλές φορές οι Μεσίτες ασφαλίσεων που πιέζονται από κάποιους πελάτες τους να ανταποκριθούν σε παράλογες απαιτήσεις που ενδεχομένως περιέχουν και στοιχεία ασφαλιστικής απάτης και πως ο ρόλος τους ως διαμεσολαβητές είναι να διασφαλίζουν την ομαλή συνεργασία μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστών.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα σε κινήσεις ασφαλιστικής απάτης κατά Ταμείων, τονίζοντας την ανάγκη να ψηφιοποιηθούν όλες οι ιατρικές πράξεις (συνταγογραφήσεις, επεμβάσεις κλπ) προκειμένου και οι θεραπείες να είναι αμεσότερες και να αποφεύγονται οι ασφαλιστικές απάτες όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης στάθηκε ιδιαίτερα σε νομικά ζητήματα που προκύπτουν με τις ασφαλιστικές απάτες τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους ασφαλισμένους τους και  τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Ζώτος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σταδιακή εισαγωγή της  ηλεκτρονικής διαχείρισης των Big Data Analytics έφεραν στο φως πολλές ατασθαλίες στα Δημόσια Ταμεία και Νοσοκομεία.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χρήστος Δουληγέρης έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις αλλαγές που επέφεραν οι τεχνολογικές εξελίξεις και πως αξιοποιείται η Πληροφορική στη συλλογή δεδομένων, αποθήκευσης και ασφάλειας.

Ο κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης έκανε αναφορές στην συμμετοχή της τεχνολογίας στην ανάλυση των δεδομένων ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Κοτόπουλος έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα από επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα σε θέματα ανάλυσης δεδομένων.

Τέλος, ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης με μία εκτεταμένη ομιλία παρουσίασε παραδείγματα εφαρμογών των Big Data Analytics στην έγκαιρη ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης. Παράλλα, υπέδειξε μεθόδους με τους οποίους η χρήση των Big Data Analytics σε συνδυασμό με τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να προβλέψουν σε πραγματικό χρόνο την ασφαλιστική απάτη και να την αντιμετωπίσουν. Η παρουσίαση είχε ως βάση την πλούσια διεθνή εμπειρία του στο θέμα, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του EHFCN (European Healthcare Fraud & Corruption Network).

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενή χορηγία της IRI, μία από τις πρωτοπόρες εταιρίες στα big data.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αυτή η σεζόν δεν χάνεται με την EuroLeague και τη μεγάλη πρεμιέρα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός αποκλειστικά στο Novasports!

Η EuroLeague της νέας σεζόν ετοιμάζεται για τζάμπολ και αναμένεται πιο συναρπαστική και ανατρεπτική από κάθε άλλη φορά σε μια σεζόν που δεν χάνεται...

Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI ανακοινώνει η Amazon Web Services

Η Amazon Web Services (AWS) παρουσιάζει πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI, σχεδιασμένες με στόχο να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να...

Smart Readiness Vouchers: 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες

Συνολικά 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες, μέσω του προγράμματος Smart Readiness Vouchers του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και...

Έρχεται το πρώτο συνέδριο για Corporate & ScaleUp HR Professionals από τη Startup Pathways

Ένα διαφορετικό Συνέδριο για HR Professionals και CEOs που ενδιαφέρονται για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας τους, διοργανώνει η Startup Pathways στις 5 Δεκεμβρίου...

Προσοχή στους νέους ψηφιακούς κινδύνους: 5 τάσεις για την κυβερνοασφάλεια που πρέπει να γνωρίζετε

Η επιβολή του νόμου είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ στη μάχη κατά των εγκληματιών του ψηφιακού κόσμου. Ένα άλλο κομμάτι είναι οι καταναλωτές...