24.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Τροπολογία Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Δημόσιες Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας»

Για πρώτη φορά δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση, την έγκριση, τον συντονισμό, τη διαχείριση, την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δηλαδή συμβάσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία και την οικονομία.

Με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις Δημόσιες Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας, η Πολιτεία πλέον, συντεταγμένα και υπό την διαρκή παρακολούθηση και τον συντονισμό μιας Κυβερνητικής Επιτροπής (Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας) επιτυγχάνει τον ουσιαστικό συντονισμό όλων των Υπουργείων και κρατικών φορέων για δράσεις του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με την τροπολογία αυτή, «δημιουργείται ένα θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και συντονισμού των κυβερνητικών και λοιπών δράσεων σε έργα υποδομής και κρίσιμες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου, στην εποχή που ακολουθεί την πανδημία».

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο Πρόγραμμα δύναται να εντάσσονται δημόσιες συμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 50.000.000 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμβληματικών έργων για την εθνική ή την τοπική οικονομία μπορεί να εντάσσονται και συμβάσεις με μικρότερο προϋπολογισμό ή συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από πόρους του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού άνω των 30.000.000 ευρώ.

Στο Πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση εντάσσονται ανεξαρτήτως προϋπολογισμού συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης.

Η διάρκεια κάθε Προγραμματικής περιόδου ορίζονται τα 5 έτη.

Αρμόδια αρχή καθίσταται η υφιστάμενη Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων, η οποία μετονομάζεται σε Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή δικαιούχοι του Προγράμματος μπορεί να οριστούν είτε τα Υπουργεία, είτε οι Περιφέρειες ή οι Δήμοι, είτε οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, αλλά και όποιος άλλος φορέας ορίζεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

«Στοχευμένα και μεθοδικά δημιουργούμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και συμπλήρωσε: «Με άλλα λόγια, δημιουργούμε ένα θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και συντονισμού των κυβερνητικών και λοιπών δράσεων σε έργα υποδομής και κρίσιμες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου, στην εποχή που ακολουθεί την πανδημία».

«Κοινή συνισταμένη των διατάξεων η βελτιστοποίηση των μεθόδων παρακολούθησης και υλοποίησης σημαντικών δημόσιων συμβάσεων, καθώς και η πλήρης εκμετάλλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, των πόρων του ΕΣΠΑ και η επίτευξη της μέγιστης μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», κατέληξε.

Καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης υπαγωγής των συμβάσεων στο πρόγραμμα

Τέλος, με την προτεινόμενη τροπολογία καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης υπαγωγής των συμβάσεων στο πρόγραμμα, η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους φορείς, οι εφαρμοστέες διατάξεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και παρέχεται η δυνατότητα υποβοήθησης των δικαιούχων για την ωρίμανση δράσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Κυβερνητική Επιτροπή θα προσκαλεί κάθε 6 μήνες τους φορείς να υποβάλουν προτάσεις, δίνοντας έτσι μία ευελιξία και δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης του προγράμματος, το οποίο αναθεωρείται όταν απαιτείται λόγω των συνθηκών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η τηλεόραση The Terrace της Samsung λαμβάνει την πρώτη πιστοποίηση της βιομηχανίας για θέαση σε εξωτερικό χώρο από το UL

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε πως όλα τα μοντέλα τηλεοράσεων The Terrace, της premium σειράς που έχει σχεδιαστεί για εξωτερικούς χώρους, είναι τα...

H Siemens διοργανώνει τη virtual εκδήλωση Smart Buildings Connect, στις 21-25 Ιουνίου

 Με το σύνθημα «Ας συνδυάσουμε τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο», η Siemens παρουσιάζει σε μια σειρά από sessions, τις τελευταίες καινοτομίες που...

Βράβευση για την Prosvasis στα Cloud Computing Awards 2021

Η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης Prosvasis GO έλαβε την κορυφαία διάκριση “Best SaaS Product”Η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, ξεχώρισε στα Cloud Computing Awards...

Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η δράση του Ιδρύματος Vodafone «Γνώρισε τον κόσμο του STEM»

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ “The Tipping Point”Το Ίδρυμα Vodafone, στo πλαίσιο του προγράμματος Generation Next και σε συνεργασία με τον Μη Kερδοσκοπικό Οργανισμό...

Σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα της Πρωτοβουλίας  «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»

Νέες υπηρεσίες για την ενίσχυση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.Με κύριο στόχο τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων...