- Της Μαρίας Μόσχου
Η έλλειψη προσωπικού στην Ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνεται να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο του προαστιακού σιδηρόδρομου. Η λαθρεπιβίβαση δεν μπορεί να ελεγχθεί, οι πύλες εισόδου και εξόδου που θα έπρεπε να ανοίγουν με την ακύρωση του ενιαίου εισιτηρίου στους περισσότερους σταθμούς δεν υπάρχουν και κατά συνέπεια τα έσοδα …«καταρρέουν».
Εργαζόμενοι της ίδιας της εταιρείας αλλά και πηγές του ΟΣΕ κάνουν λόγο για εγκατάλειψη των προαστιακών δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις.
Την ίδια στιγμή οι σταθμοί του Προαστιακού βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση από την ίδρυση του μέσου, τα δρομολόγια είναι λιγοστά και πολλές φορές ακυρώνονται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, τα ασανσέρ σπανίως λειτουργούν και οι επιβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες επαίτες, και κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές από άτομα που όχι απλά δεν πληρώνουν εισιτήριο αλλά μπαίνουν στον προαστιακό για να ενοχλήσουν και να …κλέψουν.
Αυτή η εικόνα εγκατάλειψης δεν μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτός από την έλλειψη προσωπικού, έχει αποφασίσει να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στα δρομολόγια της γραμμής Πάτρα- Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Και αυτό είναι φυσικό αν υπολογίσει κανείς ότι για το 2018 η επιδότηση της ιταλικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς κόστισε η αγορά της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας.
Βέβαια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εγκαταλείψει όντως τα προαστιακά δρομολόγια, ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει την εκτέλεση τους.
Ωστόσο δεν μπορεί να μη συσχετίσει κανείς ότι την ίδια στιγμή παρουσιάζονται τουλάχιστον δύο υποψήφιοι.
Πρώτη είναι η ΣΤΑΣΥ η οποία έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων να επεκτείνει τα προαστιακά δρομολόγια από το αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά.
Δεύτερος εν δυνάμει υποψήφιος είναι και ο ΟΣΕ, η διοίκηση του οποίου έχει προχωρήσει σε εξαγγελίες για την ίδρυση νέας εταιρείας ή συμμετοχή του σε Τρίτη εταιρεία για την εκτέλεση σιδηροδρομικού έργου.
Πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΟΣΕ αναφέρουν ότι στο 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο με το οποίο θα εναρμονισθεί ως το Δεκέμβριο η ελληνική νομοθεσία, ο διαχειριστής υποδομής λειτουργώντας όμως ως μία κάθετη επιχείρηση, μπορεί να ασκεί μεταφορικό έργο, είτε δημιουργώντας μία εταιρεία, είτε συμμετέχοντας σε άλλη εταιρεία.
Εν αναμονή των εξελίξεων πάντως θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του Προαστιακού καθώς παρά την κακή εισπρακτική δύναμη που παρουσιάζει μετακινεί χιλιάδες επιβάτες.







