8.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τουλάχιστον 206 φορείς του ελληνικού Δημοσίου στο G-Cloud

 

Εάν κάθε φορέας του Δημοσίου διατηρούσε ξεχωριστό Data Center το ετήσιο κόστος θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο

Τις εφαρμογές και τα πληροφοριακά συστήματα 206 δημόσιων φορέων φιλοξενεί, συνολικά, πλέον το κυβερνητικό «νέφος» (G-Cloud). Από τη συγκέντρωση των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές του G-Cloud έχει προκύψει ήδη σημαντικό όφελος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εάν κάθε φορέας του Δημοσίου διατηρούσε ξεχωριστό Data Center για τις ανάγκες του, το ετήσιο κόστος θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό που επιτυγχάνεται σήμερα με τη συγκέντρωση στο G-Cloud.

«Μέσα σε 12 μήνες, έχει επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακος σε υπολογιστικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους, καθώς και μειωμένο κόστος συντήρησης των υποδομών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντηρήσεις και η διαχείριση πραγματοποιούνται κεντρικά για το ελληνικό Δημόσιο και όχι αποσπασματικά από κάθε φορέα» τονίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εκτός από το οικονομικό, υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε επίπεδο λειτουργίας, καλύτερης απόδοσης και ασφάλειας των συστημάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 12 μήνες, το G-Cloud αναβαθμίστηκε με την ενσωμάτωση της αντίστοιχης υποδομής που διατηρούσε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.).

Στο μεταξύ, στο G-Cloud, που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, εντάχθηκαν τους τελευταίους 56 νέοι φορείς, αυξάνοντας κατά 37% τον συνολικό αριθμό τους.

 

Χωρητικότητα

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κάλυψη της υφιστάμενης χωρητικότητας των υποδομών αυξήθηκε κατά 38%, φτάνοντας στο 73% από 53% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Επίσης, κατέστη δυνατή η 24ωρη λειτουργία συστημάτων, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν φορείς των οποίων τα συστήματα λειτουργούσαν ακόμη και λιγότερο από 12 ώρες το 24ωρο.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του G-Cloud. Μετά από πολύμηνη και εντατική εργασία των δυο φορέων, το Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού μεταφέρθηκε από τις υποδομές εικοσαετίας του τέως ΙΚΑ στις σύγχρονες υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ.

«Έχοντας υιοθετήσει πλήρως τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, το G-Cloud είναι σε πλήρη ετοιμότητα για νέες εντάξεις. Η στρατηγική επένδυσης στο G-Cloud περιλαμβάνει διάφορα στάδια αναβάθμισης και εξειδίκευσης, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των Πληροφοριακών Συστημάτων των επιμέρους φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε μια ενιαία δομή υπό τη συντήρηση και διαχείριση της υποδομής από την ΓΓΠΣΔΔ» τονίζει το Υπουργείο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets

H Public-MediaMarkt συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Viva.gr και εμπλουτίζει την υπηρεσία ticketing, δίνοντας στους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού τη δυνατότητα ν’...

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer βασικός χορηγός της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «Sail for Pink»

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) υποστήριξε φέτος το Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης και την ενέργεια “Sail for Pink” ως βασικός χορηγός (Pink...

Microsoft και ReGeneration ενώνουν δυνάμεις ξανά για το upskilling νέων σε ψηφιακές δεξιότητες

Το “The ReGeneration Initiative: Upskilling Greek Youth for the Digital Era powered by Microsoft” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακού αλφαβητισμού και υλοποιείται υπό την...

Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα

Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την κινητικότητα των...

Η BEWISE υλοποιεί έργο digital transformation για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Με το βλέμμα στη διαρκή βελτίωση των υποδομών της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέθεσε στη Bewise S.A. το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της...