Τουλάχιστον 206 φορείς του ελληνικού Δημοσίου στο G-Cloud

- Advertisement -

 

Εάν κάθε φορέας του Δημοσίου διατηρούσε ξεχωριστό Data Center το ετήσιο κόστος θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο

Τις εφαρμογές και τα πληροφοριακά συστήματα 206 δημόσιων φορέων φιλοξενεί, συνολικά, πλέον το κυβερνητικό «νέφος» (G-Cloud). Από τη συγκέντρωση των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές του G-Cloud έχει προκύψει ήδη σημαντικό όφελος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εάν κάθε φορέας του Δημοσίου διατηρούσε ξεχωριστό Data Center για τις ανάγκες του, το ετήσιο κόστος θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό που επιτυγχάνεται σήμερα με τη συγκέντρωση στο G-Cloud.

«Μέσα σε 12 μήνες, έχει επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακος σε υπολογιστικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους, καθώς και μειωμένο κόστος συντήρησης των υποδομών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντηρήσεις και η διαχείριση πραγματοποιούνται κεντρικά για το ελληνικό Δημόσιο και όχι αποσπασματικά από κάθε φορέα» τονίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εκτός από το οικονομικό, υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε επίπεδο λειτουργίας, καλύτερης απόδοσης και ασφάλειας των συστημάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 12 μήνες, το G-Cloud αναβαθμίστηκε με την ενσωμάτωση της αντίστοιχης υποδομής που διατηρούσε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.).

Στο μεταξύ, στο G-Cloud, που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, εντάχθηκαν τους τελευταίους 56 νέοι φορείς, αυξάνοντας κατά 37% τον συνολικό αριθμό τους.

 

Χωρητικότητα

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κάλυψη της υφιστάμενης χωρητικότητας των υποδομών αυξήθηκε κατά 38%, φτάνοντας στο 73% από 53% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Επίσης, κατέστη δυνατή η 24ωρη λειτουργία συστημάτων, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν φορείς των οποίων τα συστήματα λειτουργούσαν ακόμη και λιγότερο από 12 ώρες το 24ωρο.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του G-Cloud. Μετά από πολύμηνη και εντατική εργασία των δυο φορέων, το Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού μεταφέρθηκε από τις υποδομές εικοσαετίας του τέως ΙΚΑ στις σύγχρονες υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ.

«Έχοντας υιοθετήσει πλήρως τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, το G-Cloud είναι σε πλήρη ετοιμότητα για νέες εντάξεις. Η στρατηγική επένδυσης στο G-Cloud περιλαμβάνει διάφορα στάδια αναβάθμισης και εξειδίκευσης, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των Πληροφοριακών Συστημάτων των επιμέρους φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε μια ενιαία δομή υπό τη συντήρηση και διαχείριση της υποδομής από την ΓΓΠΣΔΔ» τονίζει το Υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνοπόλεμος Ιράν: Πώς μπορεί να επηρεαστούν και ελληνικές επιχειρήσεις

Πριν περάσουν 24 ώρες από την έναρξη του πολέμου...

Η ΔΕΗ προχωρά σε Αύξηση Κεφαλαίου €4 δισ. για τη χρηματοδότηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2030

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ» ή «Εταιρεία», και...

Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων

Δύο πόλεις, μια κοινή πρωτοβουλία. Αθήνα και Θεσσαλονίκη επανασχεδιάζουν...

Υπερταμείο: Εκκίνηση διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, στη συνεδρίασή του την...