30.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Τον χορό των επιχειρηματικών deals στην Ελλάδα θα σύρει η τεχνολογία και το 2022 

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Τον τόνο των εξελίξεων στην ελληνική επιχειρηματική αγορά θα δώσει και το 2022 ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος, από κοινού με τις τηλεπικοινωνίες, έσυρε τον χορό των deals το 2021, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα αξίας συναλλαγών από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Πρακτικά, σχεδόν 1 στα 3 deals εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έγινε στην Ελλάδα το 2021 αφορούσε τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Από τις 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις, που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 2021, συνολικής αξία 4,3 δισ. ευρώ, οι 17 προήλθαν από τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δε αξία τους αντιπροσώπευε το 26,8% της συνολικής αξίας των επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δυναμική του κλάδου να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η τάση αυτή όχι μόνο δεν προβλέπεται να αναστραφεί το 2022, αλλά αντίθετα θα ενταθεί. Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι  η τεχνολογία θα συνεχίσει να σέρνει τον χορό των επιχειρηματικών deals στην Ελλάδα, καθώς η χώρα ενισχύει το προφίλ της ως δυναμικού τεχνολογικού hub της ευρύτερης περιοχής και ταυτόχρονα ενδυναμώνει το εγχώριο οικοσύστημα των startups.

Οι νεοφυείς εταιρείες άλλωστε πρωταγωνίστησαν στις επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έγιναν στην Ελλάδα το 2021 και γίνονται από τις αρχέδς του 2022.

Κομβικός ο ρόλος των startups

«Η άνοδος υποστηρίχθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών τεχνολογίας και νεοφυούς καινοτομίας, οι οποίες είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των ψηφιακών αναγκών που υπάρχουν την μετά-πανδημική εποχή», τονίζει μελέτη της PwC.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο δεύτερος πιο δυναμικός κλάδος σε επιχειρηματικές συμφωνίες το 2021 ήταν αυτός των τροφίμων και ποτών με τις συναλλαγές να αντιστοιχούν στο 15,5% της συνολικής αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στην ουσία, τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες και τρόφιμα-ποτά έδωσαν το 40% της συνολικής αξίας των επιχειρηματικών συμφωνιών, που έγιναν στην Ελλάδα το 2021.

Μάλιστα, εταιρείες του ευρύτερου χώρου της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών πρωταγωνίστησαν στις 4 από τις 5 μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που έγιναν στην Ελλάδα το 2021. Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορούσε την εξαγορά της AXELOS Limited από το ελληνικό unicorn την PeopleCert με τίμημα τα 450 εκατ.ευρώ.

Πρωταγωνιστής και το 2022 

Η αγορά προεξοφλεί ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας θα συνεχίσει να προσελκύει και το 2022 τα φώτα της επιχειρηματικής δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, η κινητικότητα πέριξ του κλάδου είναι έντονη, με συνολική αξία των εξαγορών του τομέα να εκτιμάται ότι θα υπερβεί το €1 δισ.

Η απόκτηση της Wind Hellas από την United Group, που ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 με το τίμημα να ανέρχεται στην ζώνη του €1 δισ. είναι μία ενδεικτική τάση αυτή της κινητικότητας. Παράλληλα, η εξαγορά του 100% της ελληνικής startup Accusonus, με τίμημα να προσεγγίζει τα €100 εκατ. από την αμερικανική Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, επίσης υπογραμμίζει την έντονη επιχειρηματική κινητικότητα πέριξ της τεχνολογίας.

Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mantis από τη γερμανική Ecovium έναντι €60 εκατ., η εξαγορά των εταιριών Αρχειοθήκη Α.Ε και mod IT Services GmbΗ από το EOS Capital Partners αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα. Οι υπόλοιπες έως τώρα συμφωνίες του κλάδου περιλαμβάνουν την εξαγορά της CSA από την Epsilon Net, της Logon από την Entersoft και της Regate στη Softone.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ακινήτου στην περιοχή Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανακοινώνει την έναρξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ακινήτου στην περιοχή...

Οι νέες Smart TV Xiaomi έρχονται στα καταστήματα της Vodafone

Μία νέα κατηγορία Smart συσκευών έρχεται να προστεθεί στη γκάμα προϊόντων τεχνολογίας της Vodafone. Από σήμερα και μέχρι τις 30/6, στα καταστήματα Vodafone αλλά...

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Έρχεται τεχνητή νοημοσύνη, IoT και blockchain

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Στην «επόμενη ψηφιακή μέρα» μπαίνει το Ελληνικό Δημόσιο καθώς μέχρι το κλείσιμο της Βουλής το νομοσχέδιο που εισάγει Τεχνητή νοημοσύνη,...

Wikifarmer: Γιατί κάνει κλικ στους επενδυτές η ελληνική startup

 της Νατάσας Φραγκούλη Η Wikifarmer, δημιουργός της ομώνυμης online αγροτικής πλατφόρμας και της πρώτης online αγροτικής «εγκυκλοπαίδειας» κερδίζει, εκτός από τον ΟΗΕ, και...

«Μονόδρομος» για τις ΜμΕ η ψηφιοποίηση με πρόγραμμα 445 εκατ. ευρώ

της Μαρίας Μόσχου  Ανταγωνιστικά εργαλεία που θα δώσουν στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην «επόμενη μέρα» προβλέπει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»...