17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Το υπουργείο Εξωτερικών υλοποιεί ένα πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ένα  σημαντικό έργο του υπουργείου Εξωτερικών που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποστολή του μέσα από  την ορθή και άμεση χρήση πληροφοριών σχετικά με διεθνή γεγονότα δημοπράτησε η ΚτΠ. Πρόκειται για το έργο «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης» του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού πάνω από 14 εκατ. ευρώ.

Το έργο «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης» της Δράσης  «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Υπουργείου Εξωτερικών», του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) προκήρυξε η ΚτΠ.

Η εκτιμώμενη αξία σύμβασης €12.096.000,00 μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (Προϋπολογισμός με ΦΠΑ:  €14.999.040,00, ΦΠΑ 24% €2.903.040,00).

Πρόκειται για το δεύτερο έργο που δημοπρατείται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα στο τελευταίο 10ημερο.

Η προκήρυξη

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη «στην ψηφιακή εποχή επιβάλλεται εκ των πραγμάτων η ανάπτυξη βελτιωμένων ικανοτήτων στη διαχείριση, ανάλυση και επεξεργασία του τεράστιου όγκου των πληροφοριών η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων και χάραξη στρατηγικής εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και του συνόλου της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης».

Στο πλαίσιο αυτό το  Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), και με βάση τον άξονα ενίσχυσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΥΠΕΞ, προς την Κυβέρνηση, τους Πολίτες και τους υπόλοιπους αποδέκτες των υπηρεσιών της, σχεδίασε μια Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης, ένα πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης το οποίο θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Υπουργείου και των δομών του, καθώς επίσης θα δημιουργήσει μία πολύ σημαντική ιστορική βάση δεδομένων και ανοιχτών πληροφοριών του ΥΠΕΞ.

Τα οφέλη από τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα είναι πολλαπλασιαστικά για  τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και  ευρύτερα για την ελληνική ομογένεια, με την ορθή και άμεση χρήση πληροφοριών σχετικά με διεθνή γεγονότα, που θα υποβοηθά την ολοκλήρωση της αποστολής του Υπουργείου Εξωτερικών και θα βελτιώσει τη συνολική κυβερνητική λειτουργία.

Το Αντικείμενο του έργου

Το Αντικείμενο του παρόντος έργου θα περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους δράσεις:

  • Κεντρικός εξοπλισμός Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης (εξυπηρετητές εφαρμογών, αποθηκευτικούς χώρους δεδομένων, θέσεις εργασίας χρηστών κλπ)
  • Σύστημα συλλογής και ψηφιακής καταγραφής και αποδελτίωσης ΜΜΕ (τύπος, ηλεκτρονικά μέσα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα)
  • Πλατφόρμα διαχείρισης Χρηστών, Περιεχομένου & Εφαρμογή διανομής περιεχομένου στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου
  • Υπηρεσίες Συλλογής, αξιολόγησης και τεκμηρίωσης περιεχομένου – Υπηρεσίες διαχείρισης της αποδελτίωσης διεθνούς Τύπου
  • Υποστήριξη και διαχείριση των διαδικασιών μετάφρασης του περιεχομένου
  • Υπηρεσίες δημοσιογραφικής ανάλυσης περιεχομένου
  • Υπηρεσίες εκπαίδευσης

Το έργο αφορά στη συλλογή πληροφοριών από ανοιχτές πηγές  από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Αρχές του Εξωτερικού  του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...