13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Τo Υπερταμείο εκπονεί και βάζει σε ομιλική εφαρμογή την ESG πολιτική του

Την Τετάρτη 3 Μαΐου το Υπερταμείο παρουσίασε στις θυγατρικές του την ESG Πολιτική του ομίλου, η οποία έχει υλοποιηθεί με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την υποστήριξη της Global Sustain. Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσίας του κ. Ιωάννη Τσακίρη, Yφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και αναπληρωτή διοικητή της EBRD για την Ελλάδα.

Στην κοινή εκδήλωση του Υπερταμείου με την EBRD οι θυγατρικές έλαβαν το ESG Reporting Handbook, μια λεπτομερή κωδικοποίηση της ESG Πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία υπογραμμίζει την εξέλιξη του Υπερταμείου σε υπεύθυνο επενδυτή και διαχειριστή περιουσίας, και που έρχεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Βιωσιμότητας μετά και από την ήδη υψηλή διεθνή αξιολόγηση του ομίλου αλλά και της χώρας στον δείκτη προόδου της Διακυβέρνησης, της Βιωσιμότητας και της Ανθεκτικότητας των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων και Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων ανά τον κόσμο (Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard). Το 2022 η Ελλάδα κατέλαβε την 28η θέση με GSR Rating 60% ανάμεσα σε 100 χώρες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης (φώτο), ο οποίος τόνισε ότι, υπό το πρίσμα των μεγάλων και διαρκώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας, «είναι καθήκον μας να ευθυγραμμίσουμε τις επενδυτικές στρατηγικές και πολιτικές μας με στόχους όπως είναι αυτοί του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα». Τέλος, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Global Sustain για την τεχνική βοήθεια στην ανάπτυξη της πρώτης ESG Πολιτικής του Υπερταμείου.

Εν συνεχεία πήρε τον λόγο, εκ μέρους της κυβέρνησης, πρώτα ο κ. Ιωάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και αναπληρωτής διοικητής της EBRD για την Ελλάδα, ο οποίος  ευχαρίστησε την EBRD για τη στήριξη που παρείχε, και σημείωσε: «Καθώς οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να συγχρονιστούν με τα ζητήματα της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια ESG δεν οδηγούν απλώς στη δημιουργία καλύτερων επιχειρήσεων αλλά πρωτίστως συμβάλλουν στην επίτευξη μακροχρόνιας απόδοσης και αξίας για τους επενδυτές και την κοινωνία. Γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα κριτήρια μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τους επενδυτές όταν εξετάζουν τη βιωσιμότητα, τον ηθικό αντίκτυπο και τη δημιουργία βιώσιμου κοινωνικού έργου (sustainable development).Η πολιτική ESG είναι μέρος των επενδυτικών αποφάσεων του Υπερταμείου και περιέχει κοινές καλές πρακτικές, στόχους ESG και έλεγχο με οριζόντια κριτήρια που πλέον εφαρμόζονται σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες του».

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Νίκος Κουλοχέρης, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος επισήμανε: «Το Υπερταμείο δεσμεύεται να διασφαλίσει υπεύθυνη και βιώσιμη επιστροφή στις επενδύσεις σύμφωνα με την πολίτική ESG, τη διαχείριση και τη διαδικασία αποφάσεων επενδύσεων, και εφαρμόζει έναν μηχανισμό συντονισμού με δήλωση δεσμεύσεων, οι οποίες βοηθούν τις θυγατρικές εταιρείες στην υιοθέτηση βέλτιστων, ισορροπημένων και ολιστικών ESG πρακτικών, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα και η διαρκής βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργίας».

Andreea Moraru, περιφερειακή διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο

H κυρία Andreea Moraru, περιφερειακή διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο υπογράμμισε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις βρίσκονται στην “καρδιά” της λειτουργίας της EBRD από την ίδρυσή της το 1991», προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές ESG γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία στην ΕΕ. Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, τα Ταμεία αυτά αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία του να καλύπτουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και παράγοντες διακυβέρνησης στις επενδυτικές τους αποφάσεις».

Η  κ. Maya Hennerkes η επικεφαλής των Πράσινων Χρηματοοικονομικών Συστημάτων της EBRD σημείωσε: «Η έναρξη της πολιτικής ESG του Υπερταμείου είναι μια μεγάλη επιτυχία, αλλά – και το λέω με όλη την αισιοδοξία του κόσμου – είναι μόνο η αρχή. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε ζωή σε αυτή την πολιτική, γι’ αυτό και θέλω να σας καλέσω όλους να σκεφθείτε πολύ περισσότερο από την πολιτική ESG και τι χρειάζεται για τους θεσμούς σας, ώστε να φθάσουμε τις μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα».

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Σπανός από την Global Sustain, η οποία κατέθεσε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της στη διαμόρφωση του ESG Handbook, μίλησε με θέμα την υιοθέτηση της ESG Πολιτικής από το Υπερταμείο κάνοντας μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της ESG / Βιωσιμότητας, των προκλήσεων και προτάσεων για την παγκόσμια βιωσιμότητα, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία περί ESG για τις εταιρείες, τους σχετικούς με την ESG κινδύνους και τις ευκαιρίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση της ESG στις επιχειρήσεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...