31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

To σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense επεκτείνει τη συνεργασία του με τον Συνεταιρισμό Stevia Hellas

Για την NEUROPUBLIC, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί αδιαμφισβήτητο πυλώνα της εθνικής οικονομίας και η ενίσχυσή του, βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία, στηρίζει αδιάλειπτα και ουσιαστικά τις προσπάθειες των αγροτών να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής.

Έτσι, εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, βρίσκεται σταθερά σύμμαχος στις προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas για περισσότερο, πιο ποιοτικό και πιο ανταγωνιστικό προϊόν, αλλά και για ένα πιο βιώσιμο μοντέλο καλλιέργειας που στηρίζεται σε αναγεννητικές πρακτικές.

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια στέβιας σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα και η Stevia Hellas πρωταγωνιστεί στις ενέργειες για την ανάπτυξή της, ιδιαίτερα, μάλιστα και μετά την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Θράκης. Αυτή τη στιγμή, αγρότες από τη Λαμία μέχρι τον Έβρο παράγουν υψηλής ποιότητας στέβια, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μεταβούν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια δείχνουν πολλοί καπνοπαραγωγοί που ανησυχούν για το μέλλον και βρίσκουν στη στέβια το ιδανικό προϊόν για να αντικαταστήσουν τον καπνό.

Άλλωστε, η στέβια χρησιμοποιεί τις ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, έχει καλύτερη στρεμματική απόδοση, ενώ η ζήτησή της αυξάνεται συνεχώς από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών. Τέλος, η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά και, κατά συνέπεια, το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον είναι μικρότερο συγκριτικά με τον καπνό.

Σύστημα ευφυούς γεωργίας

Κεντρικό ρόλο στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των παραγωγών στέβιας διαδραματίζει η ευφυής γεωργία και, συγκεκριμένα, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που ανέπτυξε η NEUROPUBLIC.

Το gaiasense αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδράμει τον αγρότη στο να παίρνει σωστότερες αποφάσεις για την παραγωγή του. Παράλληλα, όμως, βοηθά να μειωθούν τα κόστη και οι περιττές απώλειες σε πόρους, μειώνει τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει την ποιότητα των προϊόντων στέβιας.

Τα νούμερα… μίλησαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα από τις μετρήσεις στο χωράφι είναι άκρως ενθαρρυντικά. Ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή, η εφαρμογή του συστήματος gaiasense μπορεί να βελτιώσει την άρδευση ελαττώνοντας κατά 14-47% τα άσκοπα ποτίσματα, και τη λίπανση μεταξύ 15-28%. Συγκεκριμένα, στη στέβια παρατηρείται μείωση 22%  στα άσκοπα ποτίσματα και 17% στη λίπανση.

«Χρησιμοποιούμε το gaiasense από το 2019 και μας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια αλλά και το περιβάλλον. Πραγματικά, έχει βοηθήσει τους γεωπόνους μας να βελτιστοποιήσουν τις συστάσεις τους στους αγρότες», εξηγεί ο Domingos Godinho, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πορτογαλίας (Confagri), ενώ ο Ευάγγελος Ασμανίδης, παραγωγός βαμβακιού στον Έβρο υποστηρίζει ότι «ενημερώνεσαι για κάποια πράγματα που δεν μπορείς να δεις με γυμνό μάτι και αυτό σε βοηθάει πολύ στη δουλειά σου».

«Και αυτή η χρονιά βρίσκει το gaiasense και πάλι δίπλα στον Συνεταιρισμό Stevia Hellas, αρωγό στο έργο και στα μέλη του, αλλά, κυρίως, στις μελλοντικές ενέργειες για την επέκταση του δικτύου καθώς και της καλλιέργειας στέβιας στη χώρα. «Η τεχνολογία και, δη, η ευφυής γεωργία είναι “εργαλείο” για καλύτερα προϊόντα και μειωμένα κόστη εισροών», δηλώνει για την ανανέωση της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών ο Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...