14 C
Athens
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Το status του «μονόκερου» αποκτά η ελληνική PeopleCert

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η ελληνική εταιρεία PeopleCert με την εξαγορά της Axelos κατάφερε σχεδόν να 7πλασιάσει την αποτίμηση της και από 250 εκατ. ευρώ πριν την εξαγορά πλέον φτάνει τα  1,8 δισ. ευρώ, αποτελώντας έναν “μονόκερο” (unicorn) στον κλάδο της πιστοποίησης δεξιοτήτων.

Πλέον η PeopleCert, παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων είναι με το βλέμμα στραμμένο στις νέες εξαγορές. Η απόκτηση της  βρετανικής Axelos άλλαξε τις προτεραιότητες της εταιρείας, η οποία έχει ήδη συστήσει ομάδα στελεχών που εξερευνούν τις αγορές για πιθανές νέες εξαγορές.

Με ιδρυτή, πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και «ψυχή» της εταιρείας, τον κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, η PeopleCert παράλληλα υποδέχθηκε στο μετοχικό της κεφάλαιο με μειοψηφικό ποσοστό 20,5% την αμερικανική FTV Capital, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει περίπου 700  εργαζομένους-  μετά την εξαγορά- ενώ αποφάσισε την υιοθέτηση του μοντέλου της τηλε-εργασίας για το σύνολο του προσωπικού της. Από τους 700 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης οι 550 είναι στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι στην Αγγλία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νικολαΐδης τα 200 άτομα προσλήφθηκαν μέσα στο 2021 από τα οποία, οι 100 στην Αγγλία και οι 100 στην Ελλάδα.

Η εξαγορά της Axelos

Ο κ. Νικολαϊδης αποκάλυψε ότι ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2020 είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει και πάλι την Axelos η οποία ανήκε κατά 51% στην Capita και κατά 49% στο Αγγλικό Δημόσιο. Η Axelos, που αποτελεί φορέα πιστοποίησης Δεξιοτήτων ΙΤ και Project Management, δεν πουλήθηκε άμεσα στην PeopleCert, καθώς το αγγλικό Δημόσιο και η Capita αποφάσισαν να προχωρήσουν σε  διεθνή διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό κατέβηκαν 50 σχήματα ενώ στην επόμενη φάση εκτιμάται ότι πέρασαν μόλις πέντε, ανάμεσα στα οποία και η PeopleCert, η οποία έδωσε την καλύτερη προσφορά που ανερχόταν σε 450 εκατ. ευρω.

Η εξαγορά  ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και επέτρεψε στην ελληνική εταιρεία να διεκδικήσει, κομμάτι μιας αγοράς, η οποία ετησίως φτάνει τα 400 δισ. δολάρια. «Από ένας φορέας πιστοποίησης που κάναμε εξετάσεις γίναμε ένας φορέας διαχείρισης και δημιουργίας πνευματικών δικαιωμάτων», είπε με νόημα ο κ. Νικολαϊδης και συνέχισε: «Έχουμε τα πνευματικά  δικαιώματα που τα χρησιμοποιούν 800 οργανισμοί,  45 χώρες  χυλιάδες επιχειρήσεις…».

Ο νέος μέτοχος

Την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις με την FTV Capital, η οποία συμμετέχει πλέον στην PeopleCert με ποσοστό 20,5% έχοντας συνεισφέρει 170 εκατ. ευρώ στην εξαγορά της Axelos. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης για την εξαγορά ποσοστού της η PeopleCert ενδιαφερθήκαν περίπου 60 funds.

Για την εξαγορά εκδόθηκε στην Αγγλία και ένα ομόλογο 300 εκατ. λίρες με επιτόκιο 5,25%, το οποίο υπερκαλύφθηκε 4 φορές, φτάνοντας το 1,150 εκατ. λίρες. Από τους 120 επενδυτές που θέλανε να συμμετάσχουν στο ομόλογο η PeopleCert επέλεξε τους 50, είπε ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία του ομολόγου στην αγορά του Λονδίνου. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα  θετική εξέλιξη για μας», επεσήμανε.

Οι νέες εξαγορές

Στην αναζήτηση νέων εξαγορών βρίσκεται η PeopleCert με τον κ. Νικολαϊδη να αναφέρει ότι οι εξαγορές αυτές θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τρεις τrόπους:

  • Νέο ομόλογο
  • Είσοδο στο χρηματιστήριο με πιθανότερο αυτό της Αμερικής
  • Ίδια κεφάλαια

Στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως

«Ο ορίζοντας που βλέπουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικός», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής πολυεθνικής, σημειώνοντας ότι στις πιστοποιήσεις στον τομέα του ΙΤ η εταιρεία είναι στους δυο-τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως, ενώ στο σύνολο των πιστοποιήσεων βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα.

Θυμίζουμε ότι το 2020 η εταιρεία εξαγόρασε την International Association of Six Sigma Certification (IASSC), της παγκόσμιας επαγγελματικής Ένωσης για την ανάπτυξη και ενίσχυση των προτύπων Lean Six Sigma.

Σε επίπεδο μεγεθών η PeopleCert «έτρεχε» την πενταετία 2015-2019 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40%, το 2020 είχε μονοψήφια μείωση στα έσοδα και αύξηση στο EBITDA κατά 7%, ενώ ήδη το 2021 έχει επιστρέψει στους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (30%), βάζοντας τον πήχη στο 40% για την επόμενη πενταετία.

Σήμερα η PeopleCert, έχοντας ως βάση την Ελλάδα, διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 216 χώρες του κόσμου, σε 25 γλώσσες, συνεργάζεται με περισσότερα από 10.000 κέντρα εξετάσεων, παρέχει πιστοποιήσεις σε περισσότερες από 700 δεξιότητες, ενώ στις συνεργασίες της περιλαμβάνονται κρατικοί φορείς, αλλά και crème de la crème του επιχειρείν.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nissan After Sales Service: Δωρεάν χειμερινός έλεγχος ασφαλείας

Μέσω του χειμερινού προγράμματος προσφορών All Clear Service, η Nissan τονίζει τον Δωρεάν Έλεγχο Ασφαλείας Yψηλών Προδιαγραφών από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της, όπως και...

Pομπότ “Pepper” και “Nao” στο Pierce – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος απέκτησε ανθρωποειδή ρομπότ από τη Mobile Technology, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και των μεθόδων...

Η Nissan αποκαλύπτει ένα πρωτότυπο σεληνιακό ρόβερ, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής & Εξερεύνησης του Διαστήματος

Η τεχνολογία τετρακίνητου ελέγχου ακριβείας EV της Nissan, ενισχύει τις οδηγικές επιδόσεις του rover, πάνω στην επιφάνεια του πλανήτηΗ Nissan Motor Co., Ltd. αποκάλυψε...

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μαθήματα προγραμματισμού drones σε μαθητές 9-12 ετών

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος προετοιμάζει τους μικρούς μαθητές για το μέλλον, οργανώνοντας μαθήματα χειρισμού και προγραμματισμού drones.Ο...

COSMOTE e-Value: Αναπτυξιακή πορεία και δύο ευρωπαϊκές διακρίσεις

Tις ανάγκες εξυπηρέτησης συνολικά άνω των 70 εταιρειών από διάφορους κλάδους της οικονομίας (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, ασφάλειες κ.λπ.), κάλυψε πέρσι η CΟSMOTE e-Value, με...