20 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Το ημερολόγιο της κυβερνοασφάλειας για τα Χριστούγεννα

Όπως λέει και το τραγούδι «αρχίζει να μοιάζει πολύ με Χριστούγεννα» και ενόψει μιας από τις πιο αναμενόμενες γιορτές της χρονιάς, ξεκινάμε να ψωνίζουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όμως, δεδομένου ότι μιλάμε για το 2020 όπου η πανδημία του COVID-19 δε δείχνει σημάδια υποχώρησης, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, καθώς για λόγους ασφαλείας πολλές αγορές δε θα πραγματοποιηθούν σε φυσικά καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, αλλά online.

Και όσο εσείς θα αναζητάτε online τα τέλεια Χριστουγεννιάτικα δώρα για τους αγαπημένους σας, κυβερνοεγκληματίες θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τα Χριστούγεννά σας εξαπατώντας σας και κλέβοντας τα δώρα αλλά και τα χρήματά σας.

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε; Αυτές είναι μερικές απλές συμβουλές που μας δίνουν οι ειδικοί της ESET, της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας.

 
Αγοράστε από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα 

Όπως συμβαίνει σε κάθε εορταστική περίοδο, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα για να δελεάσουν ανυποψίαστα θύματα και να τα εξαπατήσουν. Για να μετριάσετε τυχόν κινδύνους εξαπάτησης από ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα, είναι καλό να κάνετε τις αγορές σας από αξιόπιστα μαγαζιά που έχουν καλές κριτικές.

Θυμηθείτε: Εάν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε… μάλλον δεν είναι

Κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το ότι – κατά κανόνα- οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντισταθούν σε μια χαμηλή τιμή. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις μάρκες πολυτελείας ή τα προϊόντα τεχνολογίας που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Οι χαμηλές τιμές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές, είναι πιθανότατα μια απάτη. Για αυτό, φροντίστε να αποφύγετε τυχόν ακραίες εκπτώσεις που φαίνονται ύποπτες – ειδικά αν αυτές προέρχονται από άγνωστο προμηθευτή.

Αγοράστε μόνο από ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση (HTTPS)

Όταν αναζητάτε το σωστό δώρο στο διαδίκτυο και τελικά εντοπίσετε το online κατάστημα από το οποίο θέλετε να το αγοράσετε, ελέγξτε πρώτα αν η ιστοσελίδα του διαδικτυακού καταστήματος χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Αναζητήστε το εικονίδιο ενός μικρού λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας. Σε αυτήν την περίπτωση η διεύθυνση του website θα ξεκινά με “https: //”.

Αυτός ο τύπος κρυπτογράφησης διασφαλίζει ότι ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού σας, δε θα αποστέλλονται χωρίς προστασία. Αυτή η κρυπτογράφηση προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας ανεξάρτητα από το αν ψωνίζετε χρησιμοποιώντας το οικιακό Wi-Fi ή ένα δημόσιο ασύρματο σημείο πρόσβασης.

Είναι καλό να θυμόσαστε ότι, όλα τα νόμιμα διαδικτυακά καταστήματα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, ωστόσο, και οι ψεύτικες ιστοσελίδες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να χρησιμοποιούν αυτήν την κρυπτογράφηση.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει προστασία στο Διαδίκτυο

Ενώ ψωνίζετε στο διαδίκτυο, ένα από τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να πάρετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως ο αποκλεισμός γνωστών αναξιόπιστων ιστοσελίδων, η προστασία έναντι των περισσότερων τύπων επιθέσεων, ακόμη και η προστασία πληρωμών για τις διαδικτυακές αγορές και συναλλαγές σας.

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε προτού αγοράσετε ή προτού δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία

Πριν αγοράσετε κάτι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε τι πρόκειται να αγοράσετε, από πού, και τι είδους πληροφορίες θα δώσετε στο διαδικτυακό κατάστημα για να ολοκληρώσετε την αγορά σας. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ούτως ή άλλως, κοιτάξτε τα προσωπικά στοιχεία που ζητάει το κατάστημα, συμπληρώστε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς τα προσωπικά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα αν πέσουν σε λάθος χέρια, για παράδειγμα σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων.

Μην ψωνίζετε στο διαδίκτυο μέσω hotspot: Χρησιμοποιήστε μόνο ασφαλείς συνδέσεις στο Διαδίκτυο

Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να ολοκληρώσετε ορισμένες από τις αγορές σας ενώ περιμένετε την παραγγελία σας σε ένα κατάστημα ή ενώ βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητό σας. Όμως, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε κάτι τέτοιο όσο είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο σημείο ασύρματης πρόσβασης. Τα δημόσια δίκτυα συνήθως βρίσκονται στο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου για αυτό και θα προσπαθήσουν να θέσουν σε κίνδυνο τη συσκευή σας ή να παρέμβουν στις επικοινωνίες σας. Μια καλύτερη ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σας … και εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια δημόσια σύνδεση, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία σας.

Ελέγξτε την απόδειξη πληρωμής και επικοινωνήστε με την τράπεζα σας και το κατάστημα εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο

Αφού πραγματοποιήσετε μια αγορά, ίσως να ελέγξετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει και ότι η τιμή που πληρώσατε για το προϊόν αντιστοιχεί στην τιμή που είχατε δει. Αν κάτι φαίνεται περίεργο, όπως πχ εάν η τιμή είναι υψηλότερη ή υπάρχει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα σας για διευκρινήσεις… και αν εμφανιστεί κάτι πραγματικά ύποπτο, μπορείτε να αποφύγετε να χάσετε χρήματα από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ακυρώνοντας την κάρτα σας.

Η βασική ιδέα των συμβουλών της ΕSET είναι ότι μπορείτε να κάνετε αγορές στο διαδίκτυο και να αναζητήσετε καλές προσφορές χωρίς να εκτεθείτε σε περιττούς κινδύνους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηρήσετε τις βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας και να προσέχετε για τυχόν σημάδια ύποπτης δραστηριότητας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...

Η «κούπα» του Final Four στο NCAA θα κριθεί αποκλειστικά στο παρκέ του Novasports

To NCAA, το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με τον… τρελό ρυθμό, το μοναδικό θέαμα, τα αστέρια του μέλλοντος και το περίφημο «March Madness» μπαίνει στην...