33 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το GravityRAT επιτίθεται: Το διαβόητο spyware μολύνει MacOS και Android συσκευές

Ένας… ποντικός μεταλλάσσεται και επιτίθεται, μετά τα Windows, και σε συσκευές Android και MacOS: το *spyware GravityRAT.

Η Kaspersky εντόπισε ένα προηγουμένως άγνωστο κομμάτι Android spyware. Αυτή η κακόβουλη ενότητα εισήχθη σε μια ταξιδιωτική εφαρμογή για Ινδούς χρήστες. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε ότι σχετίζεται με το GravityRAT, ένα κατασκοπευτικό Remote Access Trojan (RAT) γνωστό για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στην Ινδία.

Περαιτέρω έρευνα επιβεβαίωσε ότι η ομάδα πίσω από το κακόβουλο λογισμικό spyware GravityRAT επένδυσε στη δημιουργία ενός εργαλείου πολλαπλών πλατφορμών. Εκτός από τη στόχευση λειτουργικών συστημάτων Windows, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε Android και MacOS. Η εκστρατεία εξακολουθεί να είναι ενεργή. 

Το 2018, δημοσιεύτηκε μια επισκόπηση των εξελίξεων του spyware GravityRAT από ερευνητές ψηφιακής ασφάλειας. Το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε σε στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ινδικών στρατιωτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Kaspersky, η εκστρατεία είναι ενεργή τουλάχιστον από το 2015, εστιάζοντας κυρίως σε λειτουργικά συστήματα Windows. Πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε και η ομάδα πρόσθεσε το Android στη λίστα στόχων.  

Η αναγνωρισμένη λειτουργική μονάδα ήταν ακόμη μία απόδειξη αυτής της αλλαγής και υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν μοιάζει με ένα τυπικό κομμάτι Android spyware. Για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη εφαρμογή πρέπει να επιλεγεί για την πραγματοποίηση κακόβουλων σκοπών και ο κακόβουλος κώδικας – όπως συμβαίνει συχνά – δεν βασίστηκε στον κώδικα προηγουμένως γνωστών spyware εφαρμογών. Αυτό παρακίνησε τους ερευνητές της Kaspersky να συγκρίνουν τη μονάδα με ήδη γνωστές οικογένειες APT.   

10 εκδόσεις

Η ανάλυση των διευθύνσεων εντολών και ελέγχου (C&C) που χρησιμοποιήθηκαν, αποκάλυψε πολλές επιπλέον κακόβουλες ενότητες που σχετίζονται επίσης με τον φορέα πίσω από το GravityRAT. Συνολικά, βρέθηκαν περισσότερες από 10 εκδόσεις του GravityRAT, οι οποίες διανεμήθηκαν με το πρόσχημα νόμιμων εφαρμογών, όπως ασφαλείς εφαρμογές κοινής χρήσης αρχείων που θα βοηθούσαν στην προστασία των συσκευών των χρηστών από Trojans κρυπτογράφησης ή προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων. Η ταυτόχρονη χρήση των λειτουργικών αυτών μονάδων επέτρεψε στην ομάδα να αξιοποιήσει τα λειτουργικά συστήματα WindowsMac OS και Android.

Ο κατάλογος των ενεργοποιημένων λειτουργιών στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αρκετά τυπικός και συνήθως αναμενόμενος για spyware. Οι ενότητες μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα συσκευών, λίστες επαφών, διευθύνσεις email, αρχεία καταγραφής κλήσεων και μηνύματα SMS. Μερικά από τα Trojans αναζητούσαν επίσης αρχεία με .jpg, .jpeg, .log, .png, .txt, .pdf, .xml, .doc, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .docx και .opus επεκτάσεις στη μνήμη μιας συσκευής για να τις στείλουν επίσης στους C&C.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι ο φορέας πίσω από το GravityRAT συνεχίζει να επενδύει στις δυνατότητές του για κατασκοπεία. Η πονηρή μεταμφίεση και το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο λειτουργικών συστημάτων όχι μόνο μας επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα περιστατικά με αυτό το κακόβουλο λογισμικό στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά αυτό υποστηρίζει επίσης την ευρύτερη τάση ότι οι κακόβουλοι χρήστες δεν εστιάζουν απαραίτητα στην ανάπτυξη νέου κακόβουλου λογισμικού, αλλά στην ανάπτυξη λογισμικών με ήδη αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε μια προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένοι», σχολιάζει η Tatyana Shishkova, ειδική ασφαλείας στην Kaspersky

Για να παραμείνετε ασφαλείς από απειλές spyware, η Kaspersky συνιστά τη λήψη των ακόλουθων μέτρων ασφάλειας:

  • Παρέχετε στην ομάδα SOC σας πρόσβαση στην πιο πρόσφατη Πληροφόρηση για Απειλές. Το Kaspersky Threat Intelligence Portal είναι ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης, παρέχοντας δεδομένα και πληροφορίες για ψηφιακές επιθέσεις που έχουν συγκεντρωθεί από την Kaspersky για περισσότερα από 20 χρόνια.
  • Για ανίχνευση επιπέδου τερματικού σημείου, διερεύνηση και έγκαιρη αποκατάσταση περιστατικών, εφαρμόστε λύσεις EDR, όπως το Kaspersky Endpoint Detection and Response.
  • Για την προστασία εταιρικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των Android, από κακόβουλες εφαρμογές, χρησιμοποιήστε μια λύση ασφάλειας τερματικού σημείου με έλεγχο εφαρμογών για φορητές συσκευές. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι μόνο αξιόπιστες εφαρμογές από εγκεκριμένη λίστα επιτρεπόμενων μπορούν να εγκατασταθούν σε συσκευές που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα.
* Τι είναι το Spyware

Το spyware είναι ένα λογισμικό κατασκοπίας (spy software). Ένα πρόγραμμα spyware χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του υπολογιστή, στον οποίο έχει εκατασταθεί και μολύνει. Ένας υπολογιστής που έχει κολλήσει spyware, παρακολουθείται από κάποιο τρίτο άτομο και υποκλέπτει προσωπικά στοιχεία. Ο χάκερ βλέπει ουσιαστικά πληκτρολογούμε (usernames και passwords σε sites, τραπεζικοί κωδικοί κοκ.).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...