27.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Το φύλο εμπόδιο στην καριέρα λένε οι μισές γυναίκες εργαζόμενες στο IT

 

της Νατάσας Φραγκούλη

Αν και έχει παράδοση να σπάει στερεότυπα, ο κλάδος της τεχνολογίας δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανατρέψει μια γενική επιχειρηματική παράδοση, αυτή που θελει τις γυναίκες να βρίσκονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο της λεγόμενης «γυάλινης οροφής» (Glass Ceiling).

Σήμερα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της Πληροφορικής (το 52%) πιστεύει ότι το φύλο περιορίζει την καριέρα τους στην τεχνολογία. Ταυτόχρονα, το ένα πέμπτο των γυναικών στην Πληροφορική σκέφτεται να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση του.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Atlas VPN, οι γυναίκες βλέπουν την έλλειψη ευκαιριών προαγωγής ως το πιο σημαντικό εμπόδιο για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους στον κλάδο της τεχνολογίας. Συνολικά, το 38% των γυναικών, που συμμετείχαν στην έρευνα το ανέφεραν ως το εμπόδιο σταδιοδρομίας.

 

Εργασιακή καθημερινότητα

 

Τα στοιχεία της έρευνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην εργασιακή τους καθημερινότητα οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, για περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των γυναικών, η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας στην τεχνολογία.

Άλλα εμπόδια για τις γυναίκες που ακολουθούν σταδιοδρομία στον χώρο της τεχνολογίας περιλαμβάνουν τη δυσκολία εξισορρόπησης εργασίας και άλλων ευθυνών (31%), όπως και τον σεξισμό και την προκατάληψη του φύλου (29%).

 

Γένους αρσενικού

 

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο χώρος της τεχνολογίας απέχει πολύ από την ισοτιμία και η ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό και έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Παρά τις αυξανόμενες συζητήσεις για τη διαφορετικότητα των φύλων στον κλάδο της τεχνολογίας, οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων στην τεχνολογία, ακόμη και σε κορυφαίες εταιρείες.

Οι γυναίκες σήμερα, παρά την πρόοδο που σημειώνεται, αναλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των τεχνικών ρόλων σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Από τον Ιούνιο του 2021, οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 47% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, το Facebook, η Apple, η Google και η Microsoft, το ποσοστό των γυναικών υπαλλήλων κυμαινόταν από 29% έως 45%. Ο αριθμός των γυναικών σε τεχνικές θέσεις σε αυτές τις εταιρείες ήταν ακόμη μικρότερος. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κατείχαν λιγότερες από μία στις τέσσερις τεχνικές θέσεις (25% έως 23%) στις προαναφερθείσες εταιρείες.

Συνολικά, και οι πέντε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας είχαν περισσότερες γυναίκες υπαλλήλους σε ηγετικούς ρόλους παρά σε τεχνικές εργασίες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...