- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Ψηφιακά εργαλεία που μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τους χρόνους και την ταλαιπωρία για την διεκπεραίωση ελέγχου ενός συμβολαίου θα… ενσωματτωθούν στο Κτηματολόγιο με την αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Κτηματολόγιο, που πρόσφατα χτυπήθηκε από κυβερνοεπίθεση, αποκτά ψηφιακή ταυτότητα και θα αποτελέσει τον πρώτο δημόσιο φορέα που ήδη χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, επισπεύδοντας διαδικασίες και μειώνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών, καταργώντας την γραφειοκρατία και περιορίζοντας το διοικητικό κόστος.
Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του χρόνου για υποθέσεις που «βάλτωναν» χρόνια θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν διαφορές είτε με χαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων μικρού τμήματος των κτημάτων τους, είτε με λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης προωθώντας εύκολες και γρήγορες διορθώσεις. Παράλληλα καταργεί την έγχαρτη διαδικασία, με νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών κτηματογράφησης έως το τέλος του 2025 για το σύνολο της χώρας. Πρόκειται για επίσπευση διαδικασιών έως και δύο χρόνια για ορισμένες περιοχές που οι υπεύθυνοι της διαδικασίας χρονοτριβούσαν. Στόχος του υπουργείου σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη είναι στο 85% της χώραςη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2025 και στο 100% έως το τέλος του ίδιου έτους.
Σε άλλο κεφάλαιο το νομοσχέδιο προβλέπει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων. Μια διαδικασία που διαρκεί σήμερα – ανάλογα την πολυπλοκότητα του συμβολαίου- από 15 έως και 45 λεπτά θα μειωθεί τουλάχιστον στο μισό με την χρήση του ψηφιακού οδηγού που θα προτείνει μετά από έλεγχο όλων των στοιχείων μια εισήγηση. Ο ελεγκτής από την πλευρά του θα ελέγχει τα δεδομένα και την προτεινόμενη εισήγηση επισπεύδοντας σημαντικά το τελικό πόρισμα. Η εφαρμογή αυτή είναι ήδη σε πιλοτική λειτουργία και θα μπει σε κανονική από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου από την Βουλή η οποία και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβρη.
Παράλληλα εισάγεται η μονομερής τροποποίηση σύστασης για ακίνητα με πολλαπλούς ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα αν ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία που οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να το πουλήσουν με βάση τις νέες μετρήσεις με ψηφιακά μέσα από 100 τ.μ. που είχαν καταγραφεί στο συμβόλαιο, ήταν 102 τετραγωνικά μέτρα, αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να γίνει τροποποίηση σύστασης με υπογραφές σε συμβολαιογράφο από όλους τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων ή και τους κληρονόμους τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό ήταν αδύνατο με αποτέλεσμα το ακίνητο να μένει αναξιοποίητο. Πλέον με τις διατάξεις του νόμου για το Κτηματολόγιο αυτό μπορεί να λυθεί με μονομερή τροποποίηση σύστασης δηλαδή μόνο με υπογραφή του ιδιοκτήτη αν αυτό δεν επηρεάζει κάποιον τρίτο ιδιοκτήτη από το συνολικό οίκημα.