«Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε έναν επιταχυντή εμπνεύσεων, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων καθώς μέσα σε λίγες μέρες έγιναν μεγάλα και δύσκολα βήματα». Αυτό δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο πρώτο TaxForumSeries Roundtable Discussion I, στο πλαίσιο των ψηφιακών εκδηλώσεων με τον τίτλο AmChamGR Digital Talks & Events, που πραγματοποιεί το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις είναι μια αναγκαιότητα για την προστασία, την ασφάλεια αλλά και για την επιβίωση μας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το 80% των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ είναι ήδη ψηφιακό. Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και πως αυτή παραμένει στην κορωνίδα της ψηφιακής μεταρρύθμισης, ενώ αυτή την περίοδο επεξεργάζεται το σχέδιο της απόφασης για την άμεση έναρξη της.
Aπό την πλευρά του, ο BoD Member της Athenian Brewery, κ. Γεώργιος Νικολάου, αναφερόμενος στο σύστημα MyData, τόνισε την αναγκαιότητα της διασύνδεσης των συστημάτων, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μια δήλωση του ΦΠΑ.
Στο μεταξύ, όπως υποστήριξε ο Τax & Customs Group Director της Hellenic Petroleum, κ. Πάνος Δαβέρος, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα σχεδιασμού και πιλοτικής εφαρμογής, περιλαμβάνοντας το πλήρες κλείσιμο μιας ετήσιας διαχειριστικής περιόδου, όπως επίσης και να ρυθμιστούν θέματα διαφύλαξης των λογιστικών αρχείων.
Στο παράδειγμα του Making Tax Digital του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε ο Tax Partner της PwC Greece, κ. Άγγελος Μπένος, τονίζοντας: «ως εταιρείες καλούμαστε, μέσα από μια συνεργατική διαδικασία, να μπούμε στη λογική λύνω προβλήματα και όχι μόνο αναδεικνύω προβλήματα».
Η Partner, Head of Tax & Legal της KPMG, κυρία Γεωργία Σταματέλου, εξήγησε το πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση της συλλογής στοιχείων αλλά και η σωστή αξιοποίηση αυτών με ασφαλή τρόπο μέσα και από το κατάλληλο και καταρτισμένο δυναμικό.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Κώστας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας που απαιτείται για να ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού συστήματος με πρόσθετα εργαλεία σύνθετης τεχνολογίας για την αποτελεσματικότητα τη διαφάνεια αλλά και την ανταγωνιστικότητα.