3.5 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Το 5G “φουλάρει” τα έσοδα των παρόχων παγκοσμίως: Στα 600 δισ. δολ. το 2026

 

της Νατάσας Φραγκούλη

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 600 δισ.δολ,, αντιπροσωπεύοντας το 77% των εσόδων των παρόχων με την τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς να λειτουργεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης για τον κλάδο. Την παραπάνω εικόνα περιγράφει νέα μελέτη της Juniper Research, η οποία εκτιμά υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του θα παρέχει ισχυρή στήριξη στα έδοδα των παρόχων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εντατική υιοθέτηση συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές, παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών που προκαλεί η πανδημία της COVID-19. Όπως εκτιμούν, η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Μάλιστα η έρευνα (The new research, Operator Revenue Strategies: Challenges, Opportunities & Market Forecasts 2021‑2026) προτρέπει τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, για να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες βασισμένες σε IP που δημιουργούν πρόσθετες ροές εσόδων.

 

Εκτινάσσεται η κίνηση δεδομένων

Η έκθεση προβλέπει ότι ο όγκος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα εκτιναχθεί κυριολεκτικά τα επόμενα χρόνια. Βάσει των εκτιμήσεων, θα φτάσει τα 2.900 exabyte έως το 2026 έναντι 720 exabyte το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 300% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Προβλέπει δε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από την αυξανόμενη ζήτηση δεδομένων μέσω συνδέσεων 5G και την ουσιαστική ανάπτυξη των κινητών συσκευών IoT. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας IoT, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών smart city, των αισθητήρων «έξυπνων» σπιτιών και της συνδεδεμένης γεωργίας, θα αναπτυχθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι το 2026, η έρευνα προβλέπει ότι ο αριθμός των κινητών συσκευών IoT θα φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον παγκόσμιο αριθμό smartphones.

 

Ταχύτερη γενιά 

Την εκτίμηση ότι αποτελεί την ταχύτερα υλοποιούμενη γενιά κινητών επικοινωνιών μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει η πορεία του 5G παγκοσμίως. Στα τέλη του 2021 υπολογίζεται ότι τα δίκτυα 5G κάλυπταν περισσότερους από 2 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι υπήρχαν σχεδόν 660 εκατ. συνδρομές 5G σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “Ericsson Mobility Report”, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία κινητών επικοινωνιών, βάσει συνδρομών, μέχρι το 2027. Περίπου 4,4 δισ. συνδρομές 5G προβλέπονται έως το τέλος του 2027, οι οποίες θα αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του συνόλου των συνδρομών κινητών επικοινωνιών.

Με ορίζοντα το 2027 το 5G θα καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

«Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση – Οι νέοι «παίκτες» και ο ανταγωνισμός

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ισχυροί διεθνείς παίκτες όπως η Warner Media και η Walt Disney υλοποιούν το 2022 τα πλάνα επέκτασής του HBO ΜΑΧ...

Χάρτα για τα ψηφιακά δικαιώματα συντάσσει η Ευρώπη

  Η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει την πρώτη -παγκοσμίως- διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές της Νατάσας Φραγκούλη Ένα όραμα, που προώθησε σθεναρά ο...

ΕΕΚΕ: Δείτε τι δικαιούστε αν εγκλωβιστήκατε οδικώς ή σιδηροδρομικώς στην κακοκαιρία

Αποζημίωση σε κάθε επιβάτη και όχι μόνο στον οδηγό του εγκλωβισμένου οχήματος προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας...

Δίμηνη παράταση για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων...

Ryanair: Νέες πτήσεις Ελλάδα – Δουβλίνο

Εξυπηρετώντας 120 προορισμούς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Ryanair σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος το μεγαλύτερο καλοκαιρινό της πρόγραμμα από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Η αυξημένη...