32.8 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Το 5G “φουλάρει” τα έσοδα των παρόχων παγκοσμίως: Στα 600 δισ. δολ. το 2026

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 600 δισ.δολ,, αντιπροσωπεύοντας το 77% των εσόδων των παρόχων με την τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς να λειτουργεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης για τον κλάδο. Την παραπάνω εικόνα περιγράφει νέα μελέτη της Juniper Research, η οποία εκτιμά υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του θα παρέχει ισχυρή στήριξη στα έδοδα των παρόχων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εντατική υιοθέτηση συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές, παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών που προκαλεί η πανδημία της COVID-19. Όπως εκτιμούν, η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Μάλιστα η έρευνα (The new research, Operator Revenue Strategies: Challenges, Opportunities & Market Forecasts 2021‑2026) προτρέπει τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, για να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες βασισμένες σε IP που δημιουργούν πρόσθετες ροές εσόδων.

 

Εκτινάσσεται η κίνηση δεδομένων

Η έκθεση προβλέπει ότι ο όγκος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα εκτιναχθεί κυριολεκτικά τα επόμενα χρόνια. Βάσει των εκτιμήσεων, θα φτάσει τα 2.900 exabyte έως το 2026 έναντι 720 exabyte το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 300% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Προβλέπει δε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από την αυξανόμενη ζήτηση δεδομένων μέσω συνδέσεων 5G και την ουσιαστική ανάπτυξη των κινητών συσκευών IoT. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας IoT, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών smart city, των αισθητήρων «έξυπνων» σπιτιών και της συνδεδεμένης γεωργίας, θα αναπτυχθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι το 2026, η έρευνα προβλέπει ότι ο αριθμός των κινητών συσκευών IoT θα φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον παγκόσμιο αριθμό smartphones.

 

Ταχύτερη γενιά 

Την εκτίμηση ότι αποτελεί την ταχύτερα υλοποιούμενη γενιά κινητών επικοινωνιών μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει η πορεία του 5G παγκοσμίως. Στα τέλη του 2021 υπολογίζεται ότι τα δίκτυα 5G κάλυπταν περισσότερους από 2 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι υπήρχαν σχεδόν 660 εκατ. συνδρομές 5G σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “Ericsson Mobility Report”, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία κινητών επικοινωνιών, βάσει συνδρομών, μέχρι το 2027. Περίπου 4,4 δισ. συνδρομές 5G προβλέπονται έως το τέλος του 2027, οι οποίες θα αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του συνόλου των συνδρομών κινητών επικοινωνιών.

Με ορίζοντα το 2027 το 5G θα καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να υπάρξει άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας, επισημαίνει σε γραπτή δήλωση - παρέμβασή της σχετικά με την...

ΑΔΑΕ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δηλώνει ότι ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα...

Προτεραιότητα το 5G για τις επιχειρήσεις

Νέα δεδομένα και απαιτήσεις φέρνει το 5G στο παγκόσμιο επιχειρείν, πυροδοτώντας επενδύσεις σε εφαρμογές και λύσεις στην μετά COVID-19 εποχή. Ωστόσο, παραμένει μια δυσπιστία...

Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο

H Fraport Greece και η Air France με αφορμή το νέο δρομολόγιο Παρίσι-Ζάκυνθος που «εγκαινιάστηκε» στις αρχές Ιουλίου, προχωρούν στην ενεργή στήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματείου...

Νέα LG UltraGear gaming οθόνη: Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό

Η πρώτη OLED gaming οθόνη της LG UltraGear Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) παρουσιάζει την νέα gaming UltraGear™ οθόνη (μοντέλο 48GQ900),...