To 50% των ελληνικών εταιρειών αυξάνει τις επενδύσεις στην αυτοματοποίηση

- Advertisement -

Της Νατάσας Φραγκούλη

Η αυτοματοποίηση δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση, αν και η διείσδυση είναι σαφώς πιο αργή. Η νέα μελέτη της Manpower (Making Industrial and Software Automation Full Partners at Work), καταγράφει τη ραγδαία παγκόσμια στροφή προς την αυτοματοποίηση και αναδεικνύει τη νέα ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στην Ελλάδα, η δυναμική είναι εξίσου έντονη. Μία στις δύο επιχειρήσεις (50%) δηλώνει πρόθεση αύξησης των επενδύσεων στην αυτοματοποίηση τους επόμενους δώδεκα μήνες -με 6% να προβλέπει «σημαντική» και 44% «σχετική» αύξηση, ενώ 33% το σκοπεύει να διατηρήσει σταθερές τις δαπάνες.

Οι κλάδοι με την υψηλότερη διάθεση επένδυσης είναι στην Ελλάδα είναι η Υγειονομική Περίθαλψη και οι Βιοεπιστήμες (65%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και το Real Estate (61%), η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (60%), η Βιομηχανία και τα Υλικά (57%), οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας (54%), η Πληροφορική (53%), οι Μεταφορές και τα Logistics (44%) και τα Καταναλωτικά Αγαθά (36%).

Η μεγαλύτερη αναμενόμενη επίδραση εντοπίζεται στα Τμήματα Πληροφορικής και Δεδομένων (81%), στις Λειτουργίες και τα Logistics (74%), στις Πωλήσεις και το Μάρκετινγκ (72%), στο Ανθρώπινο Δυναμικό (71%) και στη Μηχανική (70%). Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η ελληνική αγορά περνά σε φάση ωρίμανσης, με τις επιχειρήσεις να αντιλαμβάνονται την αυτοματοποίηση όχι ως απειλή, αλλά ως βασικό μοχλό ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας.

Διεθνής εικόνα

Η έρευνα, που βασίστηκε σε απαντήσεις 40.000 εργοδοτών από όλους τους βασικούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές, δείχνει ότι έξι στις δέκα εταιρείες (61%), παγκόσμίως, σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην αυτοματοποίηση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού (71%) ή την αβεβαιότητα του διεθνούς εμπορίου (68%) εμφανίζονται ακόμη πιο πρόθυμες να επενδύσουν, αναζητώντας λύσεις για ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητας.

Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας (71%), η Πληροφορική (70%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και το Real Estate (67%), η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (65%), καθώς και οι Μεταφορές, τα Logistics και η Αυτοκινητοβιομηχανία (65%), αναδεικνύονται πρωταγωνιστές των επενδύσεων. Ακολουθούν η Βιομηχανία (59%), η Υγειονομική Περίθαλψη και οι Βιοεπιστήμες (57%), καθώς και τα Καταναλωτικά Αγαθά και οι Υπηρεσίες (54%).

Η λειτουργική επίδραση της αυτοματοποίησης είναι καθολική. Τα Τμήματα Πληροφορικής και Δεδομένων (76%) καταγράφουν τη μεγαλύτερη αναμενόμενη μεταβολή, ακολουθούμενα από τους τομείς Κατασκευής και Παραγωγής, Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, Λειτουργιών και Logistics (71%), τη Διοίκηση και Υποστήριξη Γραφείου, τη Μηχανική και τις Υπηρεσίες Εγκαταστάσεων (68%). Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο Ανθρώπινο Δυναμικό και το Front Office Εξυπηρέτησης Πελατών (66%), υποδεικνύοντας ότι η αυτοματοποίηση επεκτείνεται σε όλο το φάσμα λειτουργιών.

Παρά τις τεχνολογικές μεταβολές, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι. Το 76% δηλώνει εμπιστοσύνη για το επαγγελματικό του μέλλον, ενώ το 89% θεωρεί ότι διαθέτει επαρκείς δεξιότητες, το 77% βλέπει ευκαιρίες ανάπτυξης, το 78% έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής και το 62% διακρίνει προοπτικές προαγωγής ή εσωτερικής κινητικότητας. Οι βασικές ανησυχίες εστιάζονται στην οικονομική αστάθεια (34%) και στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών (24%), ενώ μόλις 19% εκφράζει φόβους για αντικατάσταση από την τεχνητή νοημοσύνη ή την αυτοματοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι συνδέσεις 5G παγκοσμίως

Το 5G συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακή δυναμική σε παγκόσμιο...