3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Το 2024 ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Δήμο Φυλής που θα αλλάξει την εικόνα της Αττικής

Ενα από τα σημαντικότερα έργα που θα αλλάξει την εικόνα της Αττικής αναβαθμίζοντας τον Ελαιώνα, μια περιοχή υποβαθμισμένη στην «καρδιά» της Αθήνας όσο και τον δήμο Φυλής μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για το επιχειρηματικό πάρκο που θα κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής, με τις μελέτες του να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έπειτα από την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Για την ολοκλήρωση των μελετών και ενεργειών ωρίμασης του έργου, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για τον σκοπό αυτόν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Δήμου Φυλής και του ΤΑΙΠΕΔ.

Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες

Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και η διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και η έναρξη λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου αναμένεται έως το τέλος του 2025.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, συμμετείχαν το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ) για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα στον Δήμο Φυλής.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος

Οι τρόποι  ανάπτυξης του έργου

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων διαμεταφοράς για το χρονοδιάγραμμα, το αντικείμενο και τα οφέλη του έργου, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός πράσινου και καινοτόμου Επιχειρηματικού Πάρκου, σε ακίνητο έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου χώρου για την εγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στον Ελαιώνα. Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί είτε με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είτε με τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης, θα ανέλθει σε 32 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη σύνδεση του πάρκου με την Αττική Οδό και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Προβλέπεται, επίσης, η παροχή κινήτρων στις μεταφορικές επιχειρήσεις για τη μετεγκατάστασή τους στη Φυλή και για τον σκοπό αυτόν έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και την περιοχή της Φυλής.

Όπως τόνισε «με την υλοποίηση του έργου, η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο Επιχειρηματικό Πάρκο που θα αναβαθμίσει τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών/logistics και θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα

  1. Θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας, την ανάπτυξη του κλάδου των logistics, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αττικής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  2. Θα απελευθερωθούν ζωτικοί χώροι στον Ελαιώνα, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας.

Η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων στον Δήμο Φυλής πρόκειται να αποτελέσει την αφετηρία για τον ριζικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου και την ανοικοδόμηση μιας νέας ταυτότητας για ολόκληρη την περιοχή».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...