27.5 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Το 2024 ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Δήμο Φυλής που θα αλλάξει την εικόνα της Αττικής

Ενα από τα σημαντικότερα έργα που θα αλλάξει την εικόνα της Αττικής αναβαθμίζοντας τον Ελαιώνα, μια περιοχή υποβαθμισμένη στην «καρδιά» της Αθήνας όσο και τον δήμο Φυλής μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για το επιχειρηματικό πάρκο που θα κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής, με τις μελέτες του να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έπειτα από την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Για την ολοκλήρωση των μελετών και ενεργειών ωρίμασης του έργου, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για τον σκοπό αυτόν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Δήμου Φυλής και του ΤΑΙΠΕΔ.

Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες

Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και η διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και η έναρξη λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου αναμένεται έως το τέλος του 2025.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, συμμετείχαν το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ) για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα στον Δήμο Φυλής.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος

Οι τρόποι  ανάπτυξης του έργου

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων διαμεταφοράς για το χρονοδιάγραμμα, το αντικείμενο και τα οφέλη του έργου, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός πράσινου και καινοτόμου Επιχειρηματικού Πάρκου, σε ακίνητο έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου χώρου για την εγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στον Ελαιώνα. Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί είτε με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είτε με τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης, θα ανέλθει σε 32 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη σύνδεση του πάρκου με την Αττική Οδό και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Προβλέπεται, επίσης, η παροχή κινήτρων στις μεταφορικές επιχειρήσεις για τη μετεγκατάστασή τους στη Φυλή και για τον σκοπό αυτόν έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και την περιοχή της Φυλής.

Όπως τόνισε «με την υλοποίηση του έργου, η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο Επιχειρηματικό Πάρκο που θα αναβαθμίσει τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών/logistics και θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα

  1. Θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας, την ανάπτυξη του κλάδου των logistics, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αττικής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  2. Θα απελευθερωθούν ζωτικοί χώροι στον Ελαιώνα, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας.

Η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων στον Δήμο Φυλής πρόκειται να αποτελέσει την αφετηρία για τον ριζικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου και την ανοικοδόμηση μιας νέας ταυτότητας για ολόκληρη την περιοχή».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το realme c51 έρχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους χρήστες

Το στοίχημα που έχει βάλει να επαναπροσδιορίζει τα standard της entry-level κατηγορίας smartphones, φαίνεται ότι κερδίζει, για άλλη μια φορά, η realme με το...

Μπαράζ προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων έναντι όλων των άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας καταγράφει για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο τομέας της Πληροφορικής. Παρά...

Η United Media ορίζει τον George Makris ως Programming Director

Η United Media, η εταιρεία MME της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Νova,...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...