13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Timberhub: Η ελληνική startup που κάνει την αγορά ξυλείας ψηφιακή υπόθεση

Της Νατάσας Φραγκούλη

Αν και μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής έχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο όραμα, το οποίο -όπως φαίνεται- κάνει πράξη: να παντρέψει την τεχνολογία με έναν άκρως παραδοσιακό κλάδο, αυτόν της εμπορίας της ξυλείας. Η Timberhub, η startup, που ίδρυσαν οι Ίων Σέργης, Tommy και Γιάννης Ανδρουτσέλης, και Δημήτρης Παγκράτης, βάζει την παραδοσιακή αγορά της ξυλείας, η αξία της οποίας ξεπερνά σήμερα παγκοσμίως τα 600 δισ.δολ., σε ψηφιακά μονοπάτια, δημιουργώντας το πρώτο marketplace για τον κλάδο.

Η νεοφυής εταιρεία με τις ελληνικές καταβολές, η οποία έχει έδρα το Άμστερνταμ, αλλά η «καρδιά» της στρατηγικής της, το R&D, θα χτυπά στην Αθήνα, κατάφερε ήδη να προσελκύσει τα βλέμματα των επενδυτών, «σηκώνοντας» σε pre-seed γύρο χρηματοδότησης κεφάλαια 1,5 εκατ. ευρώ.

Του χρηματοδοτικού γύρου ηγήθηκε η Speedinvest και γνωστοί επενδυτικοί άγγελοι, όπως οι David Nothacker, Julius Köhler, Nicolaus Schefenacker, Αλέξανδρος Αργυρός και ο Μανώλης Μανασάκης.

Τα «φρέσκα» κεφάλαια θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη του B2B marketplace της startup, μέσω του οποίου η Timberhub συνδέει τα πριονιστήρια με τους κατασκευαστές για την ψηφιοποίηση των προμηθειών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της όλης αλυσίδας.

Πως λειτουργεί

Στόχος της startup είναι να ψηφιοποιήσει όλη τη διαδικασία μεταξύ προμηθευτών και πριονιστηρίων, υποστηρίζοντας κατασκευαστές και εργολάβους στην αγορά, τη μεταφορά και τη χρηματοδότηση των πρώτων υλών τους.

Πρακτικά, οι αγοραστές βρίσκουν, μέσω της πλατφόρμας, τις ποσότητες, τις διαστάσεις και το είδος του ξύλου που χρειάζονται. Στη συνέχεια συνδέονται με τους παραγωγούς, από τους οποίους η Timberhub αγοράζει τα ξύλα για λογαριασμό τους και αναλαμβάνει τη μεταφορά και την παράδοση στους αγοραστές.

Η Timberhub βοηθά επίσης τα πριονιστήρια να επεκτείνουν τα δίκτυά τους πέρα ​​από τους παραδοσιακούς πελάτες τους και να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές τους, κάνοντας τις διαδικασίες πωλήσεών τους πιο αποτελεσματικές και επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν πλήρως στην παραγωγή.

Game changer

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μέχρι στιγμής, η Timberhub συνεργάζεται ήδη με πελάτες και πριονιστήρια από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουκρανία. Είναι οι πρώτες αγορές, που ήδη δοκιμάζουν τα νέο μοντέλο, το οποίο φιλοδοξεί να επεκταθεί στη διεθνή αγορά.

Η παγκόσμια βιομηχανία ξύλου αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις. Παρά το μέγεθός του, ο κλάδος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αργούς, εκτός σύνδεσης και μη αυτόματους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι επίσης ευάλωτο σε κραδασμούς στον εφοδιασμό, όπως η πανδημία και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, που έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές, τους χονδρεμπόρους και τις κατασκευαστικές εταιρείες να προμηθεύονται ξυλεία σωστής ποιότητας σε επαρκείς ποσότητες και λογικές τιμές.

Η Timberhub, ταυτόχρονα με την επίλυση αυτών των προβλημάτων, βοηθά επίσης τους αγοραστές να επαληθεύσουν την προέλευση της ξυλείας που διακινείται στην πλατφόρμα, επιτρέποντάς τους να κάνουν πιο ηθικές και βιώσιμες αγορές. Αυτό προωθεί την πιο βιώσιμη παραγωγή ξυλείας, ενθαρρύνοντας την υπεύθυνη διαχείριση των δασών του κόσμου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...