13.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Timberhub: Η ελληνική startup που κάνει την αγορά ξυλείας ψηφιακή υπόθεση

Της Νατάσας Φραγκούλη

Αν και μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής έχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο όραμα, το οποίο -όπως φαίνεται- κάνει πράξη: να παντρέψει την τεχνολογία με έναν άκρως παραδοσιακό κλάδο, αυτόν της εμπορίας της ξυλείας. Η Timberhub, η startup, που ίδρυσαν οι Ίων Σέργης, Tommy και Γιάννης Ανδρουτσέλης, και Δημήτρης Παγκράτης, βάζει την παραδοσιακή αγορά της ξυλείας, η αξία της οποίας ξεπερνά σήμερα παγκοσμίως τα 600 δισ.δολ., σε ψηφιακά μονοπάτια, δημιουργώντας το πρώτο marketplace για τον κλάδο.

Η νεοφυής εταιρεία με τις ελληνικές καταβολές, η οποία έχει έδρα το Άμστερνταμ, αλλά η «καρδιά» της στρατηγικής της, το R&D, θα χτυπά στην Αθήνα, κατάφερε ήδη να προσελκύσει τα βλέμματα των επενδυτών, «σηκώνοντας» σε pre-seed γύρο χρηματοδότησης κεφάλαια 1,5 εκατ. ευρώ.

Του χρηματοδοτικού γύρου ηγήθηκε η Speedinvest και γνωστοί επενδυτικοί άγγελοι, όπως οι David Nothacker, Julius Köhler, Nicolaus Schefenacker, Αλέξανδρος Αργυρός και ο Μανώλης Μανασάκης.

Τα «φρέσκα» κεφάλαια θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη του B2B marketplace της startup, μέσω του οποίου η Timberhub συνδέει τα πριονιστήρια με τους κατασκευαστές για την ψηφιοποίηση των προμηθειών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της όλης αλυσίδας.

Πως λειτουργεί

Στόχος της startup είναι να ψηφιοποιήσει όλη τη διαδικασία μεταξύ προμηθευτών και πριονιστηρίων, υποστηρίζοντας κατασκευαστές και εργολάβους στην αγορά, τη μεταφορά και τη χρηματοδότηση των πρώτων υλών τους.

Πρακτικά, οι αγοραστές βρίσκουν, μέσω της πλατφόρμας, τις ποσότητες, τις διαστάσεις και το είδος του ξύλου που χρειάζονται. Στη συνέχεια συνδέονται με τους παραγωγούς, από τους οποίους η Timberhub αγοράζει τα ξύλα για λογαριασμό τους και αναλαμβάνει τη μεταφορά και την παράδοση στους αγοραστές.

Η Timberhub βοηθά επίσης τα πριονιστήρια να επεκτείνουν τα δίκτυά τους πέρα ​​από τους παραδοσιακούς πελάτες τους και να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές τους, κάνοντας τις διαδικασίες πωλήσεών τους πιο αποτελεσματικές και επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν πλήρως στην παραγωγή.

Game changer

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μέχρι στιγμής, η Timberhub συνεργάζεται ήδη με πελάτες και πριονιστήρια από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουκρανία. Είναι οι πρώτες αγορές, που ήδη δοκιμάζουν τα νέο μοντέλο, το οποίο φιλοδοξεί να επεκταθεί στη διεθνή αγορά.

Η παγκόσμια βιομηχανία ξύλου αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις. Παρά το μέγεθός του, ο κλάδος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αργούς, εκτός σύνδεσης και μη αυτόματους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι επίσης ευάλωτο σε κραδασμούς στον εφοδιασμό, όπως η πανδημία και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, που έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές, τους χονδρεμπόρους και τις κατασκευαστικές εταιρείες να προμηθεύονται ξυλεία σωστής ποιότητας σε επαρκείς ποσότητες και λογικές τιμές.

Η Timberhub, ταυτόχρονα με την επίλυση αυτών των προβλημάτων, βοηθά επίσης τους αγοραστές να επαληθεύσουν την προέλευση της ξυλείας που διακινείται στην πλατφόρμα, επιτρέποντάς τους να κάνουν πιο ηθικές και βιώσιμες αγορές. Αυτό προωθεί την πιο βιώσιμη παραγωγή ξυλείας, ενθαρρύνοντας την υπεύθυνη διαχείριση των δασών του κόσμου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...

H Εθνική Ελλάδας και όλοι οι αγώνες για τα προκριματικά του UEFA Euro 2024 στο Novasports!

Ο δρόμος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών της UEFA για την τελική φάση του Euro 2024 περνάει από...

Νέα σειρά στη NOVA: Το ψυχολογικό θρίλερ «Without Sin» έρχεται να καθηλώσει

Οι Πέμπτες στη NOVA αποκτούν αγωνία, δράση και μυστήριο με τη νέα σειρά «Without Sin»! Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στις...