Δεν θέλει να δει αυξήσεις στις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών η κυβέρνηση, όπως φέρεται να διαμήνυσε ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία έθεσε το θέμα σε διαβούλευση εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τη ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Αίτημα των παρόχων και πρόθεση της ΕΕΤΤ είναι να αλλάξει ο γενικός κανονισμός αδειών στις τηλεπικοινωνίες και να δίνεται η δυνατότητα στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Την αλλαγή αυτή η ΕΕΤΤ θέλει να την θέσει σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους, ωστόσο μένει να φανεί τι θα ισχύσει εντέλει, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε αυτόν τον χρονισμό την εξέλιξη αυτή λόγω της ακρίβειας που καταγράφεται σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα και το μεταφορικό κόστος.
Η ΕΕΤΤ θα κληθεί να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά καθώς και τα συμπεράσματα από την δημόσια διαβούλευση και να καταλήξει στην απόφαση, με δεδομένο ότι πολλές από τις 27 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν το αντίστοιχο μέτρο με ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των χρεώσεών τους. Για παράδειγμα, σχετικός μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής λειτουργεί σε χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην Γαλλία και την Ισπανία.
Το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων είναι στο τραπέζι εδώ και πολλούς μήνες από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όμως το θέμα τέθηκε στην ολομέλεια της ΕΕΤΤ πριν από περίπου ένα μήνα, ενόψει των δεύτερων εκλογών.
Σύμφωνα με το σχέδιο τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Αδειών Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων, που έφερε στη δημόσια διαβούλευση η ΕΕΤΤ, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα γίνεται ετησίως μία φορά και αφού η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει τον ετήσιο πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Αν δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι αυξημένος 10% το 2022, το 2023 η αύξηση που θα επιβληθεί αν το υιοθετήσουν οι πάροχοι θα είναι μέχρι αυτό το ποσοστό.
Ωστόσο, καθώς αυτό θεωρείται μονομερής αλλαγή του συμβολαίου, ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει χωρίς την επιβολή ρήτρας, εφόσον υπάρχει ακόμη δέσμευση, έχοντας έναν μήνα περιθώριο.