36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Τι περιμένουν, τι φοβούνται, τι γνωρίζουν οι Έλληνες για το ChatGPT  

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ένα από τα πιο πλέον ζέοντα θέματα όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και μεταξύ των απλών χρηστών, έχει εξελιχθεί εσχάτως η τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές, όπως το ChatGPT. Το ΑΙ μπαίνει αναπόφευκτά και στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, επί του παρόντος, τηρούν μια μάλλον επιφυλακτική στάση.

Μπορεί το 1/5 των Ελλήνων χρησιμοποιεί το ChatGPT έχοντας λογαριασμό στην εφαρμογή, ωστόσο, την ίδια στιγμή ένας στους τρεις χρήστες δεν γνωρίζει καν τι είναι. Αν και οι Έλληνες χρήστες ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημοφιλή πλατφόρμα ChatGPT, τη χρησιμοποιούν ήδη αρκετά συχνά.

Άντρες και νεαρές ηλικίες (gen Z & millennials) χρησιμοποιούν το ChatGPT σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ η μεγάλη πλειονότητα από όσους το χρησιμοποιούν έχει λογαριασμό στην δωρεάν έκδοση.

Συνολικά, όσοι Έλληνες κάνουν χρήση του ChatGPT δείχνουν να εκτιμούν τις δυνατότητές του: οι δύο στους τρεις δηλώνουν ότι είναι χρήσιμο, καθώς όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο και κόπο, αλλά είναι και πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.

Αμήχανη στάση

Συνολικά, πάντως, οι απόψεις των Ελλήνων χρηστών για το ChatGPT ως προς το πως θα επηρεάσει την κοινωνία, είναι μάλλον διφορούμενες. Σχεδόν οι μισοί χρήστες, το 42%, απαντούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι εξίσου θετικός και αρνητικός.

Την ίδια στιγμή, περίπου ένας στους τρεις (το 27%) εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι μάλλον θετικός, ενώ ένα 24% απαντά ότι αναμένει μάλλον αρνητικό αντίκτυπο. Οι άντρες δείχνουν να έχουν μια πιο θετική στάση έναντι στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ ηλικιών και περιοχών ανά την Ελλάδα.

Είναι αξιόπιστο;

«Τον τελευταίο καιρό μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, έχει κάνει την εμφάνιση της, με πολλούς να επαινούν τα οφέλη της ενώ άλλους να ανησυχούν για το πως τέτοιες νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα», αναφέρει έρευνα της Focus Bari «Οι Έλληνες & το ChatGPT», που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πολλοί χρήστες -και- στην Ελλάδα αμφισβητούν την αξιοπιστία του ChatGPT και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται, για να διαπιστωθεί αν είναι σωστές. Άλλοι πάλι δηλώνουν πως η σωστή χρήση και η κατάλληλη τοποθέτηση των ερωτήσεων μπορεί να παρέχει το maximum όφελος.

Όσον αφορά τους φόβους των Ελλήνων που γεννά η χρήση του ΑΙ, οι περισσότεροι ανησυχούν ότι τόσο άμεση και εύκολη πληροφορία έχει κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι το ChatGPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.

Πάντως, οι απόψεις των Ελλήνων για την τεχνητή νοημοσύνη δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου 2021, οι πεποιθήσεις των Ελλήνων σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΝ στην κοινωνία παραμένουν ίδιες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...