19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Τι κρατάει ξύπνιους τους CEOs τα βράδια; Η έλλειψη ταλέντων

 

Καθώς η εργασία αλλάζει και ψηφιοποιείται σε μεγάλο βαθμό, το talent risk εξελίσσεται σε νούμερο ένα φόβο των επικεφαλής των εταιρειών.

Την ατζέντα των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, έχει μεταβάλλει άρδην η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Καθώς η αγορά εργασίας αλλάζει άρδην, αυτό που δείχνει να κρατάει ξάγρυπνους των επικεφαλής των επιχειρήσεων τα βράδια είναι ο κίνδυνος να μην έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα στελέχη.

Ο κίνδυνος προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (talent risk) ανέβηκε 11 θέσεις από τις αρχές του χρόνου στη λίστα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι παγκοσμίως, έχοντας πλέον αναδειχθεί στον νούμερο ένα κίνδυνο για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα το talent risk κατακτά την τρίτη θέση στη λίστα με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη.

Μάλιστα, διεθνώς, από την αρχή της πανδημίας, ο «κίνδυνος προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού» έφτασε να κατονομάζεται ως η πιο σημαντική απειλή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, πάνω από τον «κίνδυνο εφοδιαστικής αλυσίδας» και την «επιστροφή στην εδαφικότητα (territorialism).

Στην Ελλάδα, όταν καλούνται να κατονομάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ένα τρίτο των CEOs (27%) απαντά ότι η έλλειψη πληροφοριών σε μελλοντικά λειτουργικά σενάρια – όπως νέοι τρόποι εργασίας – αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

«Η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού απαιτεί από τους CEOs να εστιάσουν ταυτόχρονα στο παρόν και στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Σήμερα, οι CEOs έχουν πλήρη επίγνωση ότι το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό θα είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ενίσχυση μιας επιχείρησης που μπορεί να ευδοκιμήσει στη νέα μετά-COVID πραγματικότητα» διαπιστώνει το «CEO Outlook 2020» της KPMG.

Μεταβαλλόμενες απειλές για την ανάπτυξη

Το μέλλον της εργασίας

Οι CEOs είναι πλέον πεπεισμένοι ότι θα χρειαστούν νέα ψηφιακά ταλέντα, ώστε να ικανοποιηθούν οι μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και ανάγκες των πελατών. Καθώς επιταχύνεται η αυτοματοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, η ανανέωση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων θα είναι κρίσιμη για την απασχολησιμότητα και αποτελεσματικότητα των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι CEOs παγκοσμίως θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ψηφιακά εργαλεία, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σε ποσοστό 77% αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα εργαλεία ψηφιακής συνεργασίας και επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν λόγω πανδημίας.

Κατά 73% πιστεύουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία έχει διευρύνει τη δεξαμενή διαθέσιμου ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού.

Για την Ελλάδα η εξ αποστάσεως εργασία ήταν μια σχετικά νέα συνθήκη εργασίας, η οποία καθιερώνεται σταδιακά: το 93% των Ελλήνων CEOs υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές καλλιέργειας νέας κουλτούρας, αλλά και στη διεύρυνση προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (87%)

Αλλαγές στρατηγικής

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιχειρήσεις εξετάζουν αλλαγές στις στρατηγικές τους για τις προσλήψεις, καθώς η εξ αποστάσεως εργασία έχει διευρύνει τη δεξαμενή των υποψήφιων ταλέντων.

Επίσης, οι εταιρείες εξετάζουν τη μείωση του χώρου των γραφείων τους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εστιάζοντας παράλληλα και στο μέλλον της εργασίας.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...