Σημάδια ωριμότητας δείχνει το ελληνικό startup οικοσύστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα της σχετικής ετήσιας μελέτης που συνέταξε το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital. H μελέτη επισημάνει ότι παρά την πανδημία, το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα κατάφερε να ακμάσει ουσιαστικά, παρά τις αναπόφευκτες πιέσεις από τις επιδράσεις του COVID-19.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 2020 οι 10 ελληνικές startups που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκέντρωσαν 115 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν συνολικά στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η μελέτη επισημαίνει την συνεχιζόμενη θετική επίπτωση του Equifund, μέσω του οποίου οι επενδύσεις που έγιναν σε ελληνικά startups ανήλθαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς σε περίπου 34 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 92 εκατ. από το 2017 έως σήμερα.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το 2019 στο πλαίσιο του Equifund είχε επενδυθεί περίπου το ίδιο ποσό, αλλά σε πολύ λιγότερες (30 το 2020 έναντι 48 το 2019), το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένδειξη ενός ώριμου οικοσυστήματος. Mεγαλύτερα ήταν και τα ποσά ανά γύρο χρηματοδότησης σε κάθε εταιρεία. Αντίστοιχα, αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι και τα ποσά χρηματοδότησης που αναζητούν οι ελληνικές startups από τους επενδυτές.
Ρεκόρ deals
Ρεκόρ σημειώθηκαν και σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις. Μέσα στο 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά νεοφυούς εταιρείας που σχετίζεται με την Ελλάδα (Instashop για 307 εκατ. ευρώ), ακόμη με εξαγορά άνω των 100 εκατ. (Softomotive από την Microsoft), αλλά και οι πρώτες εξαγορές εταιρειών που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω EquiFund (Pushme, Instashop, Think Silicon, GuestFlip).
Η λίστα με τις 10 μεγαλύτερες ελληνικές εξαγορές των τελευταίων περιλαμβάνει ακόμη, εκτός του Instashop και της Softomotive, αυτή της Think Silicon που έγινε φέτος, της Taxibeat το 2017 (40,48 εκατ. ευρώ), του e-food το 2014 (25,4 εκατ. ευρώ), της Avocarrot το 2016 (17,85 εκατ. ευρώ), της Crypteia Networks to 2014, του Quizdom το 2017 και της Antcor το 2014 (8,5 εκατ. ευρώ).
Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις
Σύμφωνα με τη μελέτη του Foundation, στην κορυφή της λίστας με τα ελληνικά startups που πήραν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2020 βρίσκεται το Skroutz, χωρίς όμως να αναφέρεται το ποσό. Σημειωτέον πως το Skroutz ιδρύθηκε στις αρχές του 2005.
Στη δεύτερη θέση είναι η Omilia με 17,4 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η TileDB (12,5 εκατ. ευρώ), η Netdata (12,2 εκατ. ευρώ), η Navenio (10,1 εκατ. ευρώ), η Spotawheel (10 εκατ. ευρώ), η Belvo (8,6 εκατ. ευρώ), η Plum (8,4 εκατ. ευρώ), η Arrikto (8,4 ευρώ) και η Byrd (5,8 εκατ. ευρώ).
Οι επενδύσεις των funds του Equifund
Η μελέτη του Foundation περιλαμβάνει ακόμη μία λίστα με τις εταιρείες που έχουν επενδύσει τα funds του Equifund από τα «παράθυρα» της καινοτομίας και του πρωϊμου στάδιου.
Η Big Pi Ventures (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει στις 2bull MeDiTherapy, Accusonus, Anodyne Nanotech, Balena, Biomimetic, Bryq, Dataviva, Fieldscale, Intelligencia AI, Kinems, Navenio, Orfium, PD Neurotechnology, Phenometry, Saphetor, Space Talos, TileDB και Vivante.
Η Metavallon VC (32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει στις Advantis, Bioemtech, BIOPIX-T, Citizen, Covve, CreatorUp, Better Origin, Ferryhopper, GuestFlip, i2-d, Intelistyle, LangAware, Loctio, Mist.io, Perceptual Robotics, Prosperty, Purposeful, Racecheck, Speen, Tendertec, Think Silicon, Trucksters, Useberry και VALK.
Το Uni.Fund (27 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσεις σε 23 επιχειρήσεις: Allcancode, B2B Wave, Bespot, BibeCoffee, Clio Muse, CollegeLink, Convert Group, Cyrus, DTwise, e-satisfaction, EnzyQuest, Exit Bee, FlexCar, Foodoxys, Intale, K-Invent, M-hospitality, Nanoplasmas, Nimbata, Novoville, PLiN Nanotechnology, Qcell και Tekmon.
Το Velocity Partnets (42 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσεις σε 17 εταιρείες: Anodyne Nanotech, Aphetor, Digital Commerce Intelligence (DCI), FightHoax, iCOMAT, Instacar, Intelligencia AI, Loceye, MyJobNow, Pushme, Prosperty, ResonanceX, SERG Technologies, Spotawheel, Syncbnb, Toorbee και WinningMinds.
Το Marathon VC (32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει 10 εταιρείες: Augmenta, Causaly, Centaur Analytics, Cube RM, Hack The Box, InAccel, LearnWorlds, Lenses, Netdata και Norbloc.
Τέλος, το Venturefriends (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει σε 22 επιχειρήσεις: Accusonus, Belvo, BibeCoffee, Blueground, Byrd, FlexCar, Gaspardesk, Home Made, Homie, Influ2, Instashop, Lyvly, MyJobNow, Norbloc, Novoville, Plum, Rtsafe, Spotawheel, Stasher, Tymit, Weengs και Welcome Pickups.
Διαβάστε ακόμη στο Moved.gr:Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις: Υπάρχουν μεν, αλλά…