9.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τι αλλάζει στις συγκοινωνίες – Τι χρειάζεται κάθε επιβάτης – Εντατικοί έλεγχοι

  • Της Μαρίας Μόσχου

Νέα …. εκπαίδευση καλούνται να περάσουν οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα 4 ΜαΪου 2020 έρχονται και νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα είναι πιο αυστηρά και πλέον ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους, ενώ όλοι θα πρέπει να έχουν εισιτήριο καθώς ο έλεγχος θα πραγματοποιείται εκτός από όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας και  από ελεγκτές του ΟΑΣΑ που θα έχουν και το δικαίωμα να ζητούν από τους επιβάτες να τους επιδείξουν το εισιτήριό τους!

Στο πλαίσιο των μέτρων οι  επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, να μπαίνουν στα ΜΜΜ χωρίς να συνωστίζονται και αν βλέπουν πολύ κόσμο μέσα στο λεωφορείο να μην εισέρχονται. Τις πρωινές ώρες έγινε έκκληση από τον υφυπουργό Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη να μην κυκλοφορούν επιβάτες που δεν είναι εργαζόμενοι.

Παράλληλα οι επιβάτες θα πρέπει να μην επιβιβάζονται – αποβιβάζονται  σε λεωφορεία και τρόλεϊ από την μπροστινή πόρτα, να κρατούν αποστάσεις στις στάσεις και να μην χρησιμοποιούν χρήματα για τις συναλλαγές τους στα γκισέ αλλά πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν

  • Πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό τις ώρες αιχμής και μείωση της χρονοαπόστασης που σήμερα είναι περίπου 7,5 λεπτά σε 6 λεπτά.
  • Στις οδικές συγκοινωνίες, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 550-600 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και άμεσα θα γίνουν 1000 που ήταν στους δρόμους της πόλης πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.
  • Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουν στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Για τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 350 λεωφορεία ενώ ενεργοποιείται άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωση περίπου 180 λεωφορείων.
  • Στον Προαστιακό προχωρούν σε πύκνωση των δρομολογίων, καθώς λόγω των μέτρων  διεξάγεται περίπου το 10% του συνολικού μεταφορικού έργου. Και στον Προαστιακό θα ισχύσει η χρήση μάσκας για τους επιβάτες ενώ ήδη το προσωπικό φορά υποχρεωτικά γάντια και μάσκες.

Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

–       Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.

–       Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

–       Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης προανήγγειλε μάλιστα τον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.

Επίσης ανέφερε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απεύθυνε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:

–       Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

–       Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

«Καλούμε τους  πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:

–       Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.

–       Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ» ανέφερε ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Δίνεται επίσης παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες  θα ανακοινωθεί το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Ένα είναι βέβαιο ότι αν και τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονται  δεν επανερχόμαστε στην καθημερινότητα  όπως αυτή ήταν πριν την πανδημία του Govid-19.  Και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής έχει αναφερθεί στην ατομική ευθύνη όπως ακριβώς και ο υφυπουργός Γ. Κεφαλογιάννης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Smart Readiness» για τα έξυπνα κτήρια

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Στην προκήρυξη του προγράμματος «Smart Readiness», που προβλέπει την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικών ινών σε κτήρια μέσω Vouchers προχώρησε η...