19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις smartphones, αλλά το 2024

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Μια χρονιά προκλήσεων θα είναι το 2023 για την παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά ανόδου από το 2024 και μετά. Οι πωλήσεις smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν ποσοστιαία κατά 1.1% το 2023 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την ανάκαμψη να τοποθετείται το 2024.

Στο νέο report της (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker forecast), η IDC αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αγοράς smartphones το 2023, διευκρινίζοντας ότι η ανάκαμψη της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2024, λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης της ζήτησης.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, οι αποστολές smartphone θα μειωθούν κατά 1,1% το 2023 σε 1,19 δισεκατομμύρια μονάδες, καθώς η αγορά συνεχίζει να υποφέρει από την αδύναμη ζήτηση και τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις. Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόβλεψη της εταιρείας έκανε λόγο για αύξηση κατά 2,8% το 2023.

«Η πραγματική ανάκαμψη της αγοράς δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2024, χρονιά κατά την οποία αναμένουμε ετήσια ανάπτυξη 5,9%. Ο ρυθμός αυτός μεταφράζεται σε μονοψήφιο σύνθετο ρυθμό αύξησης (CAGR) 2,6%», αναφέρει η IDC.

Σε ανάπτυξη το 2024

«Με το αυξανόμενο κόστος και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στη ζήτηση των καταναλωτών, οι κατασκευαστές είναι αρκετά προσεκτικοί για το 2023. Ενώ επιτέλους έρχονται κάποια καλά νέα από την Κίνα με την πρόσφατη επαναλειτουργία της οικονομίας, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης», προσθέτουν οι αναλυτές του τμήματος Mobility and Consumer Device Trackers της IDC.

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν βέβαιοι ότι η παγκόσμια αγορά θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024, αφού ξεπεράσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός κύκλος ανανέωσης στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως και περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης των smartphones στις αναδυόμενες αγορές.

Ο ρόλος του 5G

Το 5G, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεχίζει να αναπτύσσεται και θα αντιπροσωπεύει το 62% των smartphones που θα αποστέλλονται παγκοσμίως το 2023, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 83% έως το 2027.

Η δυναμική της αγοράς συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται γύρω από τα foldable τηλέφωνα, καθώς ο τομέας αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 22 εκατομμύρια μονάδες φέτος – 50 % αύξηση, ενώ η συνολική αγορά συρρικνώνεται. Αυτό το τμήμα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς το κόστος μειώνεται και περισσότεροι κατασκευαστές λανσάρουν αναδιπλούμενα κινητά, όπως φάνηκε και στο φετινό Mobile World Congress.

Περί τιμής

Όσον αφορά τη μέση τιμή πώλησης smartphone (ASP), που σημείωσε ταχεία αύξηση τα τελευταία χρόνια (από 334$ το 2019 σε 415$ το 2022) θα αρχίσει να μειώνεται από το 2023 και αναμένεται να φτάσει τα 376$ μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

«Το 2023 θα είναι ένα έτος δύο ημιχρόνων, με το πρώτο εξάμηνο να ξεκινά με πτώση. Οι περισσότερες περιοχές του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν διψήφια πτώση το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα γυρίσουν σε θετικό έδαφος από το τρίτο τρίμηνο, για να ενισχυθούν με διψήφια ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του έτους», προσθέτουν οι αναλυτές της IDC.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...