ΤΕΡΝΑ: Έχασε τα προσωρινά μέτρα εναντίον της ΕΡΓΟΣΕ για το Κιάτο – Ροδοδάφνη

- Advertisement -
  • Της Μαρίας Μόσχου

Ξεμπλοκάρεται το έργο για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη καθώς η ΤΕΡΝΑ έχασε την εκδίκαση των προσωρινών μέτρων τα οποία είχε καταθέσει κατά της ΕΡΓΟΣΕ και έτσι μειοδότης του έργου παραμένει η ΑΚΤΩΡ.

Το έργο θα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν να κυρωθεί από την Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Το σήριαλ ανάθεσης του έργου έχει παιχτεί σε πολλά επεισόδια.

Στο τέλος Ιουλίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ με πλειοψηφία τεσσάρων υπέρ και τριών ψήφων κατά έγινε δεκτή η ένσταση της ΑΚΤΩΡ που ενώ είχε καταθέσει τη μεγαλύτερη έκπτωση για το συγκεκριμένο έργο, η Επιτροπή Διαγωνισμού είχε αποφασίσει να κηρύξει προσωρινό ανάδοχο του έργου το δεύτερο μειοδότη που ήταν η ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου έγινε η πρώτη ανατροπή στο  διαγωνισμό για το μεγάλο έργο ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο-Ροδοδάφνη (Αίγιο) έργο που ολοκληρώνει την αναβάθμιση της νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μήκους 71χλμ. Η Επιτροπή διαγωνισμού αποφάσισε την έκπτωση της αρχικής μειοδότριας ΑΚΤΩΡ και την ανάδειξη ως προσωρινής αναδόχου της δεύτερης κατά σειρά μειοδότριας ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, για την ΑΚΤΩΡ «δεν πιστοποιείται εμπειρία υποσταθμού έλξης αντίστοιχη της, επί ποινή αποκλεισμού, ζητούμενης εμπειρίας της παραγράφου 22.Δ.1(Α1) με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει το έργο, αλλά να εκπέσει, σύμφωνα με το νέο νόμο 4412/2016 και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ποσού 1.340.000,00 ευρώ».

Το έργο, το οποίο ας σημειωθεί είναι από τα πιο σημαντικά του δικτύου, αναμενόταν να συνεχιστεί δικαστικά. Βεβαίως λόγο είχε και το Τεχνικό Συμβούλιο για την κατάπτωση ή όχι της εγγυητικής συμμετοχής ως το αρμόδιο όργανο, καθώς δεν ήταν δεσμευτική η απόφαση του Δ.Σ. που λήφθηκε με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά.

Η ΑΚΤΩΡ είχε δώσει έκπτωση 53,83% δηλαδή περίπου 5 εκατ. ευρώ φθηνότερα καθώς η ΤΕΡΝΑ είχε δώσει έκπτωση 46,68%. Τρίτη μειοδότρια είναι η Κ/Ξ ALSTOM-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ.

Η σημασία του έργου

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς με την ολοκλήρωση του η ηλεκτροκίνηση της γραμμής θα φτάσει μέχρι το Αίγιο και θα μπορούν να κινούνται σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα σε διπλές γραμμές με ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 200χλμ/ώρα.

Το κόστος του έργου είναι 83,08 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης είναι 30 μήνες (χωρίς δικαίωμα παράτασης) πράγμα που σημαίνει πως αν το έργο υπογραφεί και ξεκινήσει μέσα στο 2018 θα προλάβει να ολοκληρωθεί το 2021. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και περίοδος 36 μηνών συντήρησης της ηλεκτροκίνησης μετά το πέρας των κατασκευών.

Τότε το τρένο θα έχει φτάσει περίπου 35χλμ μακριά από την Πάτρα. Να σημειώσουμε πως αναμένεται ακόμα μία εργολαβία για την επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση του τμήματος από τη Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο που όπως έχει εξαγγελθεί θα δημοπρατηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018. Μία τρίτη εργολαβία για την επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση και σταθμούς στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο αναμένεται το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...