31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

ΤΕΕ – Στασινός: Να ξεκινήσει τώρα η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας

Εξαίρεση των επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον υπολογισμό του ελλείμματος κάθε χώρας ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας παράλληλα δύο συγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Εσπερίδα με θέμα: «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα.

Ο Γ. Στασινός μίλησε για τις καθυστερήσεις, που έχουν σημειωθεί τόσο στο παρελθόν, όσο και την τρέχουσα περίοδο, «φαίνεται ότι πάμε για νέα καθυστέρηση» είπε χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  από την χώρα μας. Κάλεσε δημόσια την πολιτεία και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Τόνισε  ότι «η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

«Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην Αθήνα τόνισε ότι σε δύο χρόνια η Ευρώπη θα είναι διαφορετική γιατί έχουν ήδη νομοθετηθεί όσα χρειάζονται κυρίως στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας και αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τις νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και τις νέες απαιτήσεις στον κτιριακό τομέα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει άμεσα η δουλειά ουσίας και βάσης, η επιστημονική και τεχνική δουλειά, που χρειάζεται για την ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων,  ώστε να μπορεί η αγορά να προγραμματίσει τις κινήσεις και τις επιλογές της, και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή».

«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει το έργο των θεσμικών αλλαγών και της κατάρτισης των νέων κανονισμών και προτύπων ενεργειακής εξοικονόμησης, αρκεί να αναλάβει την πρωτοβουλία η πολιτεία να μας αναθέσει τη δουλειά», είπε ο Γ. Στασινός, αναφέροντας σχετικά ότι «το ΤΕΕ με την εργασία εκατοντάδων εθελοντών συναδέλφων και λαμπρών επιστημόνων έχει δημιουργήσει τον ΚΕΝΑΚ, τοn νέο ΚΕΝΑΚ, το λογισμικό».

«Όσα περισσότερα δώσουμε τώρα για ενεργειακή εξοικονόμηση τόσα περισσότερα θα γλυτώσουμε στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός αναφορικά με την πρόταση που διατύπωσε να εξαιρεθούν οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς τονίζοντας ότι «καμία κοντόφθαλμη δημοσιονομική πολιτική δεν λαμβάνει υπόψιν τις εξωτερικότητες, όπως οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή που θα επιβαρύνουν μοιραία τις επόμενες χρήσεις και τις επόμενες γενιές και θα αυξήσουν εν τέλει το χρέος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει αυτά να γίνουν κατανοητά από τα οικονομικά επιτελεία. Και πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να έρθουν ενώπιος – ενωπίω με το παράλογο του δίπολου “δημοσιονομικός περιορισμός – φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας”».

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι οι διατιθέμενοι πόροι δεν αρκούν για τα αναγκαία εκτεταμένα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μας, όσα προγράμματα τύπου «εξοικονομώ» και να προγραμματιστούν, για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η χώρα να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους μέχρι το 2030. «Το δημοσιονομικό κόστος ανά έτος είναι μικρό μπροστά στις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα για τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια», είπε ο Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής για την ανάπτυξη και υλοποίηση των αναγκαίων έργων και προγραμμάτων.

Ο Γ. Στασινός  έδωσε το μήνυμα ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας αλλάζει την κτηματαγορά, καθώς όσοι επενδύουν σε ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης βγαίνουν κερδισμένοι, τόσο από την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και από την αύξηση της αξίας του ακινήτου». Πράγμα που όπως σημείωσε «ήδη οι έξυπνοι επενδυτές το βλέπουν». «Χωρίς τα χρήματα του καθενός μας δεν θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε κόστος και ενέργεια» είπε ο Γ. Στασινός. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε δύο συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν:

  • Η πρώτη ένα έξυπνο και δυνατό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα αξιοποιεί τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους πολλαπλασιαστικά, όχι σαν επιδότηση, αλλά σαν εγγύηση σε σχήματα με ιδιωτική συμμετοχή. Να κάνουμε μόχλευση των χρημάτων που υπάρχουν ώστε να τα πολλαπλασιάσουμε με ιδιωτικούς πόρους και συνδυασμό έξυπνων χρηματοοικονομικών εργαλείων.
  • Η δεύτερη πρόταση τη δημιουργία κινήτρων, ώστε κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε οικονομική οντότητα να μπορεί να επενδύσει χωρίς δεύτερη σκέψη σε ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου που έχει, με συγκεκριμένα κίνητρα ως εξής:

–        Φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο μιας νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα.

–        Οι δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης να εκπίπτουν από το εισόδημα.

–        Οι αποσβέσεις επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο συντελεστή απόσβεσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΤΕΕ τα τέσσερα τελευταία χρόνια να ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΤΕΕ και των μηχανικών,  όπως είπε «να βοηθήσουν τόσο την πολιτεία να προωθήσει άμεσα και ολοκληρωμένα τις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις, όσο και όλους τους πολίτες, όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταλάβουν το όφελος τους, το κοινό καλό αλλά και το ατομικό συμφέρον από την εφαρμογή τεχνικών λύσεων και προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης».

Τόνια Μοροπούλου: Μπορούμε όχι απλώς να εναρμονιστούμε αλλά και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη

Η Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μπορεί και πρέπει με τις επιστημονικές δυνάμεις που διαθέτει και τις πολιτικές της, όχι μόνον να εναρμονιστεί ταχύτατα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων αλλά και να κάνει ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη, τόνισε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Τόνια Μοροπούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Εσπερίδα του ΤΕΕ με θέμα:  «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων».

Η Τ. Μοροπούλου αναφέρθηκε στην πρόκληση να υλοποιήσουμε ως χώρα τις προβλέψεις της Οδηγίας 844/2018 ΕΕ και υπογράμμισε την πρόθεση του ΤΕΕ να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Πρότεινε οι φορείς της επιστήμης, της αγοράς, της προτυποποίησης και οι φορείς της πολιτικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την τελική ευθύνη, να συμπράξουν σε έναν σαφώς οριοθετημένο και  συντεταγμένο διάλογο, έτσι ώστε να μπορούν να διατυπωθούν τα ελληνικά προσαρτήματα και να αποτελέσουν μόχλευση εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή στρατηγική.

«Μπορούμε να πετύχουμε όχι απλώς εναρμόνιση αλλά οι δράσεις μας να αποτελέσουν  πεδίο πρωτοβουλιών για το επόμενο βήμα της Ευρώπης» τόνισε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό μπορεί να συμβεί διότι οι έλληνες μηχανικοί και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή βιομηχανία αποτελούν χώρους παραγωγής καινοτομίας», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Επομένως μπορούμε να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Ένα βήμα πέρα από την Ευρώπη».

Η Τ. Μοροπούλου, αναφερόμενη στην ενσωμάτωση των Κοινοτικών κατευθύνσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή όμως είμαστε πίσω και οφείλουμε να φτιάξουμε εκείνες τις πολιτικές με τις δικές μας δυνάμεις, που απαιτούνται για να εναρμονιστούμε για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».  Η ίδια τόνισε ότι «η καινοτομία την οποία παράγουμε μπορεί να είναι ένας σημαντικός μοχλός προς την κατεύθυνση αυτή, άρα πρέπει να την επιστρατεύσουμε». Η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ υπογράμμισε την  βούληση και τη διαθεσιμότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην κατεύθυνση να αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και την καινοτομία που παράγουν οι Έλληνες μηχανικοί. Διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ότι το ΤΕΕ  θα αξιοποιήσει  τα πορίσματα της εκδήλωσης, όπως και κάθε άλλη πρόταση και εργασία, που κατατίθεται και θα αναλάβει τον ρόλο και την ευθύνη που του αναλογεί στον συγκροτημένο διάλογο για να ανταποκριθεί η χώρα στις νέες προκλήσεις για την ενεργειακή απόδοση, την αναβάθμιση των κατασκευών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παναγιώτης Χαρουπιάς: Σταθερή συνεργασία ΕΛΟΤ -ΤΕΕ

Από το 2006 υπάρχει καθιερωμένη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)  και του ΤΕΕ,  με κύριο σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που απορρέει από την εξέλιξη των προτύπων και της συνεχούς ενημέρωσης των Ελλήνων μηχανικών, μέσα από τη συνεργασία των δύο φορέων, τόνισε ο Παναγιώτης Χαρουπιάς διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)  απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεργασίας του ΕΛΟΤ, με το ΤΕΕ για την ολοκλήρωση των προτύπων,  που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέσω της αξιοποίησης της τυποποίησης για την εκπόνηση των εθνικών προσαρτημάτων και των προτύπων.  Ο κ. Χαρουπιάς τόνισε επίσης ότι  πάγια θέση της διοίκησης του ΕΛΟΤ είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, που υπάρχουν  για τη διάδοση της τυποποίησης,  με σκοπό και την ενίσχυση του Έλληνα μηχανικού στο διεθνές επαγγελματικό και επιστημονικό γίγνεσθαι. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης είναι ο μοναδικός οργανισμός, σε εθνικό επίπεδο, έγκρισης, έκδοσης και διάθεσης των Ελληνικών Προτύπων από το 1976, έτος ίδρυσης του. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΠ  παρουσίασε τις συνεργασίες και τις συμμετοχές του ΕΛΟΤ στις διοικητικές και τεχνικές δραστηριότητές  ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών οι οποίοι είναι  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης-CEN, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης-CENELEC, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων -ETSI ,  Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης-ISO και  Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή-IEC

Βιργίνιος Βουδούρης:  H Hellas Certh έτοιμη για συνεργασία

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Βιργίνιος Βουδούρης μέλος ΔΣ της Hellas Certh αναφέρθηκε στους σκοπούς της ένωσης που εκπροσώπησε αναφέροντας ότι είναι  η προώθηση της ποιότητας, οι επιθεωρήσεις τυποποίησης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης  η ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των φορέων και  η ασφάλεια ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ο ομιλητής τόνισε ότι τα θέματα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της αποδοτικότητας των κτιρίων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελών της Hellas Certh και πρόσθεσε ότι διαδικασίες, που προϋποθέτουν μετρήσεις έλεγχο και επιθεώρηση εμπίπτουν απόλυτα στις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητές τους σημειώνοντας τη διαθεσιμότητα της ένωσης και των μελών της για συνεργασία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...