17.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Ταμείο Ανάκαμψης και οπτικές ίνες «φουντώνουν» τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Τα σημαντικά τηλεπικοινωνιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους τουλάχιστον 2 δις. Ευρώ που έρχονται μέσα στο 2022 αλλά και οι οπτικές ίνες «φουντώνουν» τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες σηματοδοτώντας μία νέα πραγματικότητα για την χώρα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Μια νέα «εποχή» έχει ξεκινήσει για τις τηλεπικοινωνίες και γενικότερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένα αγορά στην χώρα μας οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικά έσοδα για να διατηρήσουν την θέση τους αλλά και να δημιουργήσουν υπεραξίες.

Πλέον οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «επενδύουν» στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών ενώ την ίδια στιγμή έχουν τα βλέμματα στα έργα “Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών” του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να τους δώσουν εναλλακτικά έσοδα.

Εξειδικευμένα τμήματα για τα έργα ICT

COSMOTE, VODAFONE και NOVA – WIND διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα για τα έργα ICT, με στόχο την ανάληψη έργων – διαγωνισμών, τόσο στον δημόσιο (κυρίως τα έργα της ΚτΠ), όσο και στον ιδιωτικό τομέα και διεκδικούν σημαντικά έργα όπως το Συζευξης και το UFBB.

Στο επίκεντρο της προσοχής των παρόχων βρίσκονται επίσης έργα όπως οι «Έξυπνες Πόλεις» όπου 320 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε Δήμους της χώρας για να πραγματοποιήσουν το ψηφιακό τους άλμα, όπως και το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 445 εκατ. ευρώ.

Οι οπτικές ίνες

Το επόμενο … πεδίο που ήδη έχει ξεκινήσει έντονη κινητικότητα είναι οι οπτικές ίνες όπου εντοπίζεται σημαντικό «κενό» με την χώρα μας να έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ κατέχοντας την 22η θέσης ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη. Συνολικά στην Ελλάδα σήμερα οι συνδρομητές όλων των παρόχων με υπηρεσία FTTH δεν ξεπερνούν τις 150 χιλ.

Cosmote

Τελευταία κίνηση έγινε από την Cosmote, η οποία έκανε για πρώτη φορά διαθέσιμα στη χώρα, εμπορικά προγράμματα με ταχύτητες από 300Mbps έως και 1Gbps. Τα προγράμματα που είναι ήδη προσβάσιμα τόσο σε οικιακούς όσο και σε εμπορικούς πελάτες, διατίθενται μάλιστα σε καλές τιμές, για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της χώρας.

Ο ΟΤΕ υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκησή του έως το τέλος της χρονιάς, πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν περίπου 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατ.   Στο τέλος Ιουνίου ο ΟΤΕ είχε εγκαταστήσει 674 χιλιάδες γραμμές FTTH, ενώ οι συνδρομητές του που είχαν συνδεθεί με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ταχύτητες, 100 και 200Mbps, ήταν περίπου 92 χιλ.

Nova

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Nova, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού της προγράμματος, τα στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν ότι στόχος είναι να αναπτύξουν τις εν λόγω υποδομές στο 70% των περιφερειών της χώρας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να κάνουν διαθέσιμες 1,6 εκατ. γραμμές οπτικών ινών σε οικιακούς κι εταιρικούς πελάτες. Για το λόγο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να λανσάρουν τον Νοέμβριο νέα πακέτα που θα περιλαμβάνουν Internet υπέρ υψηλών ταχυτήτων, με ταχύτητες έως και 1 Gbps, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Vodafone

Επενδυτικό πλάνο για οπτικές ίνες έχει ανακοινώσει και η Vodafone το οποίο προβλέπει επενδύσεις  600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με στόχο 800.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα – καφάο).

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ.  Στην παρουσίαση των 6μηναίων αποτελεσμάτων της η ΔΕΗ αναφέρει ότι το πιλοτικό της πρόγραμμα που προβλέπει 15 χιλ. συνδέσεις θα ολοκληρωθεί τέλος 2022. Στη συνέχεια θα κατασκευάσει 440 χιλ. σε 13 δήμους μέχρι το τέλος του 2023 για να φθάσει τα 3 εκατ. το 2026.

Ultra-Fast Broadband

Τέλος το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει τις περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμπορική σημασία για τους παρόχους με το ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού ύψους 700 εκατ. χωρίς ΦΠΑ (884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από ΕΕ 249 εκατ. ευρώ). Ανάδοχοι είναι ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms και αναμένεται  να συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Γιορτή του Ποδοσφαιριστή και της Ποδοσφαιρίστριας αποκλειστικά στο Novasports!

Η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι και φέτος στο Novasports! Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 19:00, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, θα έχουν την ευκαιρία...

Σε διαβούλευση μέχρι 19 Δεκεμβρίου το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP)

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open...

Vimodji: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την καινοτόμο ελληνική startup

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς ενισχύει τη βάση των χρηστών του το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων...

Regate Effective – SFA επιλέγει η PROVIL S.A. πραγματοποιώντας έως και 35% ανάπτυξη το 2022

H Regate, μέλος του Ομίλου SOFTONE, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του Regate Effective – SFA στην Provil. Η Provil , η ελληνική εταιρεία που για περισσότερα...

Απλά Ψηφιακά: Η AWS, οι εξελίξεις στη Lamda Hellix, η Nova και το… YouTube

Τα σχέδια της Amazon Web Services για την χώρα μας, τις εξελίξεις στον κλάδο των Data Center αλλά και τα ευρύτερα νέα της εγχώριας...