14.3 C
Athens
Τρίτη, Απρίλιος 20, 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Έργα υποδομών €2,5 δισ., 5G στους αυτοκινητοδρόμους και ηλεκτροκίνηση στην πρώτη γραμμή

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Με 13 δράσεις που θα απαιτήσουν 2,5 δισ. ευρώ για να υλοποιηθούν αλλάζουν τα μεταφορικά δεδομένα στην χώρα, σύμφωνα με τα έργα υποδομών και μεταφορών που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένας πακτωλός έργων που προσελκύει τα βλέμματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς κατασκευαστικού κλάδου.

Νέα έργα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, προώθηση της ηλεκτροκίνησης, παρεμβάσεις αναβάθμισης στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και ηλεκτρονικά διόδια συνθέτουν τις παρεμβάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ιδιωτικές επενδύσεις.

Ηλεκτροκίνηση

Αυτή η δράση προβλέπει αλλαγές στη νομοθεσία για την μετάβαση του τομέα μεταφορών προς την ηλεκτροκίνηση, την υιοθέτηση ανταγωνιστικού μοντέλου για τη ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την προσφορά υπηρεσιών φόρτισης και δημιουργία εθνικού αρχείου για προσβάσιμους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Επίσης περιλαμβάνεται η ηλεκτροκίνηση των Συγκοινωνιών (φορτιστές παντού, ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία και ηλεκτρικά ταξί.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη και την χώρα μας για λόγους περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και του υψηλού κόστους συντήρησης των αστικών λεωφορείων. Επιδοτείται με το πρόγραμμα αυτό η δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Προωθείται η αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά λεωφορεία και επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. Ο προϋπολογισμός αυτής της δράσης φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ

Ασύρματα δίκτυα 5G στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων

Ανάπτυξη υποδομής wireless network 5G σε έξι (6) ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (2.011 χιλιόμετρα).

Το έργο θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας

Περιλαμβάνει δράσεις για αποκατάσταση και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών. Ο Προϋπολογισμός ανέρχεται σε  450 εκατ. ευρώ.

Αυτοκινητόδρομος Κ. Ελλάδος  Ε-65

Αυτοκινητόδρομος Τρίκαλα – Γρεβενά – Εγνατία Οδός (κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης/δρόμοι σύνδεσης και συμπληρωματικές εργασίες), συνολικού μήκους 70,47 χλμ.

Ολοκληρώνεται έτσι, με την κατασκευή του βόρειου τμήματός του, ο Ε65, ένας από τους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά ολόκληρη τη νότια Ελλάδα με τα βόρεια σύνορά μας και την Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 452 εκατ. ευρώ.

 Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Επένδυση στην κατασκευή του ΒΟΑΚ που θα συνδέσει τις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης αναβαθμίζοντας την μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας και εκσυγχρονίζοντας το νησί.

Η επένδυση θα βελτιώσει καταλυτικά την οδική ασφάλεια και θα κινητοποιήσει πολλές επιπλέον περιφερειακές επενδύσεις. Προϋπολογισμός έργου στα 427 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση σιδηροδρομικού δικτύου με ΣΔΙΤ

Εκσυγχρονισμός μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα του δικτύου σιδηροδρόμων με εμβληματική παρέμβαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη.

Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Προϋπολογισμός  130 εκατ. ευρώ.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική

Δημιουργείται μια νέα γραμμή μήκους 36 χλμ προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική.

Αυτή η υποδομή θα δώσει πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή. Προϋπολογισμός 85 εκατ. ευρώ.

Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε περιφερειακά αεροδρόμια

Επένδυση στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων με έργα υποδομής (κανονισμοί της ΕΕ 1139/2018), που αποτελούν συμβατική υποχρέωση του κράτους. Η επένδυση αφορά τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια και περιλαμβάνει:

  1. Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους,
  2. Κατασκευή (ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου,
  3. Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου,
  4. Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου,
  5. Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ,
  6. Φωτισμός αεροδιαδρόμου.

Στόχος να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις που το αφορούν για την προσαρμογή των αεροδρομίων στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να τονωθεί η περιφερειακή ανάπτυξη στις αντίστοιχες περιοχές, πολλές από τις οποίες είναι εμβληματικές πύλες εισόδου τουριστών και επισκεπτών. Προϋπολογισμός  107 εκατ. ευρώ.

Έξυπνες Γέφυρες

Δημιουργία συστήματος παροχής πληροφοριών με ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το έργο θα αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας των οδικών μεταφορών με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Προϋπολογισμός έργου 81 εκατ. ευρώ.

 

Από την χθεσινή παρουσίαση των έργων της δράσης «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκμψης

Ηλεκτρονικά Διόδια

Ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα.

Το έργο αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στην λειτουργία τους. Προϋπολογισμός  65 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΟΣΕ

Αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) με την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογικής υποδομής και κεραιών για τη μετάδοση σήματος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας ανοικτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των τρένων καθώς και των επιβατών.

Επιπλέον, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα εγκατασταθεί υποδομή για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και σε ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού. Η επένδυση προτείνεται να υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Προϋπολογισμός 24 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υποδομών – Μεταφορών

Εγκατάσταση υπερσύγχρονου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων και περιουσιακών στοιχείων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα στάδια όλων των εκτελούμενων έργων.

Το έργο θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υποδομών της χώρας. Ο Προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ.

Απλοποίηση διαδικασιών υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών

Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απλοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες μεταβιβάσεων οχημάτων, έκδοσης και ανανέωσης αδειών οδήγησης, διαχείρισης των εξετάσεων οδήγησης κα.

Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της διαφάνειας και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η πανδημία ροκανίζει τις επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών σε Ε&Α

 της Νατάσας ΦραγκούληΤο 47% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα μειώσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη ελέω πανδημίαςΜπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να αποτελεί...

EY: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο logistics – Τα έργα που την «ισχυροποίησαν»

Ραγδαία ανάπτυξη σημειώθηκε στον ελληνικό κλάδο των μεταφορών και logistics από το 2017 έως σήμερα, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας, της...

Mastercard: Η πανδημία αυξάνει την περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών

Μεγάλο ποσοστό ενηλίκων παγκοσμίως (83%) δηλώνει ότι μέσα στο 2021 είναι διατεθειμένο να λάβει δράση για την αντιμετωπίση ζητημάτων περιβαλλοντικής και βιώσιμης...

Η “Girls in ICT week” by Socialinnov ξεκίνησε!

H εβδομάδα Girls in ICT της Socialinnov τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Με αφορμή την International Girls in ICT Day 2021 στις 22 Απριλίου, η Socialinnov αφιερώνει την εβδομάδα 19-23...

Ο Ομίλος Epsilon Net πιστοποιημένος συνεργάτης της Microsoft για την ελληνικοποίηση του D365 Business Central on cloud

H ελληνικοποίηση του Dynamics 365 Business Central στο cloud είναι πλέον διαθέσιμη στην ελληνική αγορά από τον Όμιλο Epsilon Net. Η SaaS, ελληνικοποιημένη έκδοση...