9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Τα 448 έργα τεχνολογίας που θα κάνουν την Ελλάδα digital ready

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Το manual με τα έργα τεχνολογίας για να καταστεί η Ελλάδα digital ready και να επιβιβαστεί στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης εξέδωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.

Η… Αγία Γραφή των έργων τεχνολογίας στη χώρα μας την επόμενη πενταετία δίνει 14 κατευθυντήριες γραμμές σε έξι άξονες και 17 κλάδους της οικονομίας και ουσιαστικά περιγράφει 448 δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής πραγματικότητας. Οι δράσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι οριζόντιες και επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των τομέων και πολλών υπουργείων και φορέων ταυτόχρονα. Οπότε κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει συνοχή και ενιαίος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων.

Από το σύνολο των +400 έργων, τα 105 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πλειάδα έργων, που αφορούν και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα τρέξουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα έργα τεχνολογίας

Το πρώτο από τα μεγάλα έργα τεχνολογίας σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα βγει τον Ιανουάριο του 2021 και αφορά στη δράση «Know your Customer». Το Know Your Customer υλοποιεί ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου.

Η διάθεση των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος της συγκατάθεσης του πολίτη, κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση, και στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές.

Αρχικά η δράση έχει εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες KYC, που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Anti Money Laundering – AML κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Οι τομείς υλοποίησης έργων ψηφιακού μετασχηματισμού σύμφωνα με τη «Βίβλο»

Τον Φεβρουάριο του 2021 θα τεθεί σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Αθλητικών Φορέων». Η υλοποίηση του μητρώου αναμένεται να απλουστεύσει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα του αθλητισμού και να ενισχύσει το εποπτικό και ελεγκτικό έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η δημιουργία του αφορά την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό στα τηρούμενα στοιχεία των Αθλητικών Φορέων (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία).

Για τον Μάρτιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η έναρξη υλοποίησης του έργου για την online μεταβίβαση οχημάτων. Το έργο αφορά την απλούστευση των διαδικασιών και την υλοποίηση εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν τη μεταβίβαση οχήματος καθώς και την άρση παρακράτησης κυριότητας οχημάτων.

Το έτερο έργο του Μαρτίου αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες και ειδικότερα η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών.

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Τον Απρίλιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση της ψηφιοποίησης της διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Βασικός στόχος του έργου, το οποίο είναι κομβικό για την Παιδεία, είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός, ο ακριβής προσδιορισμός και η γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς επιδιώκοντας τη μείωση της απώλειας διδακτικών ωρών για όλους τους μαθητές. Η δράση εστιάζει σε νομοθετικές και τεχνικές παρεμβάσεις που εξελίσσονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στη φάση πρόσληψης και το δεύτερο στη φάση κατανομής αυτών στα σχολεία.

Οριζόντια έργα που θα υλοποίηθούν στο πλαίσιο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού
Παρατηρητήρο ψηφιακής ωριμότητας

Τον Μάιο του 2021 παίρνουν σειρά οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Πρόκειται για το εμβληματικό έργο της ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης της ψηφιακής ωριμότητας των εταιρειών και τεκμηρίωσης του σχεδιασμού κρατικών ενισχύσεων για τον μετασχηματισμό τους (Digitometer).

Ένα εύχρηστο ψηφιακό online εργαλείο θα αποτιμά τον βαθμό  ψηφιακής ωριμότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το εργαλείο θα παρέχει μέσω δομημένου ερωτηματολογίου μια υψηλού επιπέδου εκτίμηση της ψηφιακής ωριμότητας της επιχείρησης και θα αναγνωρίζει πιθανούς τομείς προόδου. Από την εικόνα της έντασης της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων ανά κλάδο, μπορούν να διαμορφωθούν πολιτικές και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο ψηφιακό πεδίο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Skoop by Skroutz: Νέα υπηρεσία πώλησης προϊόντων από τους χρήστες του Skroutz

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία Skoop by Skroutz με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν...

Στη Nova θα προβληθούν οι ταινίες που διακρίθηκαν στα EE BAFTA Film Awards

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να προβάλει τις ταινίες που έχουν διακριθεί στα...

Γερμανός: Ισχυρές επιδόσεις το 2023 και νέα προϊόντα το 2024

“Tomorrow is Smart” δήλωσαν περίπου 1.000 συνεργάτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών του...

Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια

O κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων βαίνει κλιμακούμενος με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωπες με την πρόκληση της κυβερνοασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών...

TikTok κατά των fake news στις Ευρωεκλογές

Τον δικό του αγώνα θα δώσει το TikTok στις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, εναντίον των fake...