8.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τα 3 σημάδια που «προδίδουν» ψηφιακή επίθεση σε smartphones

Τα smartphones πέφτουν όλο και πιο συχνά θύματα κυβερνοεπιθέσεων, καθώς όσο κι αν είναι… έξυπνα, είναι από πιθανό έως και εύκολο να προσβληθούν από κακόβουλο λογισμικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η δυσκολία του μέσου χρήστη να προσδιορίσει εάν η συσκευή του έχει μολυνθεί, καθώς και ποια είναι η διαδικασία αφαίρεσης του «ιού» από το smartphone.

Σε περίπτωση που ο χρήστης υποπτεύεται πως το smartphone του έχει έρθει σε επαφή με επιβλαβές λογισμικό, πρέπει να αναζητήσει τις ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν και στη συνέχεια να ακολουθήσει ορισμένα απλά βήματα για την απομάκρυνσή του από τη συσκευή του.

Σύμφωνα με τα «Samsung Security Insights», τη σειρά εκπαιδευτικών κειμένων της Samsung Electronics Hellas, αυτές είναι ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις που φανερώνουν την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού σε μία συσκευή:

Μειωμένη ταχύτητα

Η μείωση της ταχύτητας στα smartphones αποτελεί γενικότερα ένδειξη πιθανής βλάβης, ωστόσο πολύ συχνά συνδέεται με την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή. Οι χρήστες, ανυποψίαστοι, αποδίδουν στον πάροχό τους ή στο WiFi την αργή ταχύτητα της συσκευής. Ορισμένοι τύποι malware στοχεύουν στην κατανάλωση ενέργειας -που επιτυγχάνεται μέσω χρήσης της υπολογιστικής ισχύος του smartphone- καθιστώντας την ασυνήθιστα αργή. Όταν ένας τέτοιος «ιός» προσβάλλει τη συσκευή, η φόρτωση των εφαρμογών χρειάζεται περισσότερο χρόνο ενώ, κατά το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες δεν αποκρίνονται άμεσα.

Μείωση διάρκειας ζωής της μπαταρίας

Η επίθεση από κακόβουλο λογισμικό σε μια συσκευή συχνά «προδίδεται» από την αισθητή μείωση ζωής της μπαταρίας. Οι ειδικοί της Samsung επισημαίνουν πως οι περισσότεροι χρήστες έχουν προσαρμοστεί στην ιδέα ότι οι μπαταρίες γίνονται λιγότερο αποδοτικές με την πάροδο του χρόνου, κάτι που δεν ισχύει κατά κανόνα. Αποδίδοντας τη μονίμως χαμηλή μπαταρία της συσκευής τους στην παλαιότητά της, οι χρήστες αγνοούν πως είναι πιθανό ένα επιβλαβές λογισμικό να επιτίθεται στην απόδοση της ισχύος της μπαταρίας.

Αυξημένη θερμοκρασία συσκευής

Η συνεχώς αυξημένη θερμοκρασία μιας συσκευής, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία, όπως κατά τη gaming χρήση, υποδηλώνει την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση της θερμοκρασίας μαρτυρά ενέργειες που δεν έχουν προγραμματιστεί από τον χρήστη και συμβαίνουν στο παρασκήνιο, εξαιτίας κάποιου είδους ιού που απειλεί τη συσκευή και τα προσωπικά του δεδομένα.

Πως αφαιρείται το κακόβουλο λογισμικό

Ο μεγάλος αριθμός κακόβουλων λογισμικών και των παραλλαγών που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των παραβιάσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί της Samsung προτείνουν τα παρακάτω βήματα για όλους όσοι υποψιάζονται ότι το smartphone τους έχει προσβληθεί από επιβλαβές software:

  • Διαγραφή της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησης.
  • Κατάργηση εγκατάστασης αχρησιμοποίητων εφαρμογών.
  • Εγκατάσταση Antivirus που μπορεί να θέσει «σε καραντίνα» μολυσμένα αρχεία και εφαρμογές.
  • Επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
  • Εγκατάσταση των πιο πρόσφατων λειτουργικών συστημάτων και ενημερώσεων ασφαλείας.

Αναβάθμιση λογισμικού προστασίας από ιούς

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου γρήγορα με την αναβάθμιση του λογισμικού προστασίας από ιούς. Επομένως, για να αποτρέψει κανείς τη μόλυνση της συσκευής του, συνιστάται ανεπιφύλακτα μια σύγχρονη λύση προστασίας από ιούς.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets

H Public-MediaMarkt συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Viva.gr και εμπλουτίζει την υπηρεσία ticketing, δίνοντας στους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού τη δυνατότητα ν’...

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer βασικός χορηγός της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «Sail for Pink»

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) υποστήριξε φέτος το Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης και την ενέργεια “Sail for Pink” ως βασικός χορηγός (Pink...

Microsoft και ReGeneration ενώνουν δυνάμεις ξανά για το upskilling νέων σε ψηφιακές δεξιότητες

Το “The ReGeneration Initiative: Upskilling Greek Youth for the Digital Era powered by Microsoft” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακού αλφαβητισμού και υλοποιείται υπό την...

Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα

Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την κινητικότητα των...

Η BEWISE υλοποιεί έργο digital transformation για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Με το βλέμμα στη διαρκή βελτίωση των υποδομών της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέθεσε στη Bewise S.A. το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της...