19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Κοινή εταιρεία Wind και Vodafone για τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης

Στη δημιουργία κοινής εταιρείας στην οποία θα περάσει ο παθητικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν στους σταθμούς βάσης τους σε μία νέα εταιρεία κοινής συμμετοχής ανακοίνωσαν η Vodafone Ελλάδος και η Wind Ελλάς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Vodafone, μέσω της θυγατρικής του εταιρεία Vodafone Europe BV προχωρά στην υπογραφή συμφωνίας με την Crystal Almond, τον μέτοχο πλειοψηφίας της Wind Hellas, για τη συνεισφορά των κλάδων των σταθμών βάσης που διατηρούν αντίστοιχα οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα στη Vantage Towers Greece, όπως θα ονομάζεται η κοινή εταιρεία. Μία συμφωνία, η αξία της οποίας για την πλευρά της Crystal Almond εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

Στη Vantage Towers Greece θα περάσει το σύνολο του παθητικού εξοπλισμού των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς. Σημειώνεται ότι στον παθητικό εξοπλισμό ενός σταθμούς βάσης δεν περιλαμβάνεται η ίδια η κεραία (σ.σ. ο ενεργητικός εξοπλισμός) ή το ραδιοδίκτυο και γενικά ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, με βάση τον οποίον λειτουργεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή οι άδειες συχνοτήτων που έχουν οι δύο εταιρείες. Στον παθητικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται οι σιδερένιοι στύλοι των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τα κουβούκλια εντός των οποίων φυλάσσεται ο εξοπλισμός, τα air-condition, τα ενοίκια που καταβάλλει η κάθε εταιρεία κ.α.

Κατά κάποιον τρόπο, η Vantage Towers Greece είναι μία εταιρεία real estate, όπως είναι η παρομοίωση που χρησιμοποίησαν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2020 καθώς απαιτούνται εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, η Vantage Towers Greece θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης στην Ελλάδα με ένα χαρτοφυλάκιο 5.200 σταθμών βάσης.

Βάσει της συμφωνίας στη Vantage Towers Greece, ο όμιλος Vodafone θα κατέχει 62% της Vantage Towers Greece και σχεδιάζει να μεταφέρει τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Vantage Towers, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα. Αντίστοιχα η Crystal Almond θα κατέχει το υπόλοιπο 38%. Επιπλέον, η Crystal Almond θα λάβει άμεσα το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη τη μεταβίβαση του ποσοστού της Crystal Almond στη Vantage Towers έναντι του ποσού των 288 εκατ. ευρώ. Το σχετικό δικαίωμα λήγει μεν στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά ενεργοποιείται αυτόματα όταν η Vantage Towers, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται πλήρως από τον όμιλο Vodafone, δημοσιοποιήσει την πρόθεση της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Επίσης, η τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου, ο στόχος είναι η εισαγωγή να γίνει στις αρχές του 2021. Κατά την εισαγωγή, η Crystal Almond θα λάβει επιπλέον μετοχές της Vantage Towers αξίας 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική συμφωνία για τον βασικό μέτοχο της Wind (σ.σ. ελέγχεται από τα funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners) να ξεπερνά σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως η Vantage Towers ήταν γνωστή μέχρι σήμερα ως TowerCo και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της τάσης που υπάρχει στην Ευρώπη για δημιουργία εταιρειών διαχείρισης του παθητικού εξοπλισμού των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των σταθμών βάσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone, η Vantage Towers θα έχει παρουσία σε 9 αγορές και θα έχει περισσότερους από 68.000 σταθμούς βάσης.

Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών -“MSA”) αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία, για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων της συνεργασίας τους με την Vantage Towers Greece. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρίες.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τη Victus Networks, την εταιρεία που έχουν δημιουργήσει από το 2014 η Vodafone Ελλάδος και η Wind Ελλάς, και η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση όλων των σταθμών βάσης των δύο εταιρειών.

 

Η ανακοίνωση της Wind Ελλάς

Η Wind Ελλάς ανακοινώνει σήμερα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της μητρικής της εταιρείας, Crystal Almond Sarl και της Vodafone Europe B.V., 100% θυγατρική εταιρεία του Vodafone Group Plc. Σκοπός της συμφωνίας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η σύσταση εταιρείας κοινής συμμετοχής με τον διακριτικό τίτλο “Vantage Towers Greece”, η οποία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond στη νεοσύστατη εταιρεία διαμορφώνεται στο 38%, το οποίο μελλοντικά θα μεταβιβάσει στο Vodafone Group Plc., με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα €400 εκατ.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η “Vantage Towers Greece” θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης.

Ταυτόχρονα, η Wind Ελλάς και η Vodafone Ελλάδας δεσμεύονται σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την «Vantage Towers Greece» (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών – «MSA») με αρχική διάρκεια τα οκτώ έτη και δυνατότητα ανανέωσης για τρεις επιπλέον περιόδους διάρκειας 8 ετών η καθεμία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η «Vantage Towers Greece» θα αποτελεί τον προτιμητέο προμηθευτή νέων σταθμών βάσης και για τους δύο παρόχους στην ελληνική αγορά, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η υφιστάμενη συμφωνία για την από κοινού χρήση δικτύου (network sharing) μεταξύ της Wind Ελλάς και της Vodafone οριοθετείται εντός του πλαισίου της νέας συνεργασίας και παραμένει σε ισχύ.

Οι δηλώσεις των επικεφαλής

Ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, δήλωσε: «Η συμφωνία για τη δημιουργία της «Vantage Towers Greece», όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας».

Ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων δικτύων τηλεπικοινωνιών ώστε οι κοινωνίες μας να παραμείνουν συνδεδεμένες. Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης μιας νέας αγοράς για την φιλοξενία παθητικών υποδομών στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ψηφιακή, πράσινη Ελλάδα».

Η συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η έλλειψη ταλέντων τρομάζει περισσότερο και από τον πληθωρισμό

  γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Σε ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξελίσσεται η εύρεση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού, με τον...

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...