13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Συγκρατήθηκε η κατρακύλα στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Ενδείξεις περί συγκράτησης του πτωτικού κύκλου στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, παγκοσμίως, έδωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μετά από δύο συνεχή τρίμηνα, κατά τα οποία η πτώση ήταν ισχυρά διψήφια, της τάξης του 30%, το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση των πωλήσεων κινήθηκε ποσοστιαία στα επίπεδα του 12%.

Τα τελευταία στοιχεία της Canalys δείχνουν ότι στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα πάνω από 62 εκατ. επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών, που συνιστά μείωση κατά 11,5% σε επίπεδο αξίας.

Σε επίπεδο όγκου, το δεύτερο τρίμηνο σηματοδοτεί μια διαδοχική αύξηση των πωλήσεων κατά 11,9% και αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά βρίσκεται σε καλό δρόμο για ταχεία ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Από τα επιμέρους τμήματα της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών, οι αποστολές φορητών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 9,3% ετησίως, φθάνοντας στα 49,4 εκατ. μονάδες. Στους επιτραπέζιους υπολογιστές η πτώση ήταν μεγαλύτερη κατά 19,3%, που μεταφράζεται σε πωλήσεις 12,6 εκατ. μονάδων το β’ τρίμηνο του 2023.

«Η αγορά των υπολογιστών δείχνει πρώιμα σημάδια ανάκαμψης μετά από μια δύσκολη περίοδο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά από τα ζητήματα, που έχουν επηρεάσει δυσμενώς τον κλάδο, έχουν αρχίσει να υποχωρούν, παρά τη δυσμενή μακροοικονομική κατάσταση» αναφέρει σε ανάλυσή της η Canalys.

Αναβαθμίσεις ενόψει

Καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να επανα-προγραμματίζουν τις επενδύσεις τους στην αναβάθμιση των συσκευών, τις οποίες είχαν βάλει «στον πάγο», λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

«Τα θετικά μηνύματα της αγοράς μας κάνουν αισιόδοξους για περαιτέρω βελτίωση στον κλάδο των υπολογιστών το 2023. Τα επίπεδα των αποθεμάτων μειώθηκαν περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το 41% των συνεργατών καναλιών, που συμμετείχαν σε έρευνα από την Canalys τον Ιούνιο, ανέφερε αποθέματα μικρότερα της μιας εβδομάδας» τονίζει η Canalys.

Κορυφαίοι κατασκευαστές

Η Lenovo συνέχισε να ηγείται της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών, αλλά υπέστη μεγάλη πτώση πωλήσεων, της τάξης του 18%, σε ετήσια βάση, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να μειώνονται στα 14,2 εκατ. μονάδες.

Η HP, από την πλευρά της, βρέθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας διανύσει ένα ισχυρό τρίμηνο, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 13,4 εκατ. μονάδες.

Η Dell διατήρησε την τρίτη θέση, αλλά έχασε πάνω από δύο μονάδες μεριδίου αγοράς, καθώς οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 22%. Η Apple, στο μεταξύ, πέτυχε την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 51% σε ετήσια βάση.

Τέλος, η Acer ήταν αυτή που κλείδωσε την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με αποστολές λίγο κάτω από 4 εκατ. μονάδες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...