30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

«Στροφή» στις αστικές συγκοινωνίες παρά την αυξημένη κίνηση στους δρόμους

  • Ανάκαμψη επιβατικής κίνησης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας
  • Άνοδος εισπράξεων 83% και επικυρώσεων 58% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι της περυσινής περιόδου

Εντυπωσιακή αύξηση εισπράξεων 83% και επικυρώσεων 58% πέτυχε ο όμιλος ΟΑΣΑ  στο πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η αυξηση αυτή αντικατροπτίζει την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας που ήταν σε ισχύ σχεδόν όλο το πρώτο εξάηνο του 2021 αλλά και μία μικρή «στροφή» πολιτών – τουριστών προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πάντως παρά την αύξηση των μετακινησεων με ΜΜΜ το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι δρόμοι της Αττικής ήταν απροσπέλαστοι με χιλιάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν καθημερινά μπλοκάροντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις.

Αύξηση της χρήσης αστικών συγκοινωνιών

Σύμφωνα με την ΟΑΣΑ η αύξηση της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών ήταν αποτέλεσματα:

  • της διατήρησης της τιμής του εισιτηρίου στα ίδια επίπεδα παρά την εκτόξευση του κόστους των καυσίμων
  • των βελτιωτικών παρεμβάσεων στο συγκοινωνιακό δίκτυο.

«Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελούν το πλέον οικονομικό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο μετακίνησης. Η διατήρηση της τιμής του εισιτηρίου στα ίδια επίπεδα, παρά τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι διαρκείς βελτιωτικές παρεμβάσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο, καθιστούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκ νέου βασική επιλογή του επιβατικού κοινού για τις μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού», επισημαίνει η διοίκηση του ΟΑΣΑ.

Τον Ιούνιο οι επικυρώσεις στο αεροδρόμιο αυξήθηκαν 131%

Τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου

Ο όμιλος ΟΑΣΑ πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο του έτους και, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, άνοδο εισπράξεων 83% και επικυρώσεων 58%.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022 καταδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, ότι κάθε μήνας πλησιάζει περισσότερο στα επίπεδα «κανονικότητας» προ της πανδημίας (εισπράξεις και επικυρώσεις έτους 2019). Είναι ενδεικτικό ότι, τόσο οι εισπράξεις, όσο και οι επικυρώσεις του πρώτου τριμήνου του έτους ανήλθαν στο 63% του πρώτου τριμήνου του 2019.

Στη συνέχεια, θετικά συνέβαλε η άνοδος του τουρισμού, καθώς στην έναρξη του καλοκαιριού, τον Ιούνιο οι επικυρώσεις ανήλθαν στο 71% και οι εισπράξεις στο 75% του Ιουνίου του 2019.

Μεγάλη άνοδος διαπιστώνεται στις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 131% στις επικυρώσεις και 137% στις εισπράξεις έναντι του Ιουνίου του 2021.

Ενθαρρυντικά και τα στοιχεία του Ιουλίου

Αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 2022, παρουσιάζεται αύξηση 52% στις επικυρώσεις  και άνοδος 54% στις εισπράξεις από τα προϊόντα μετακίνησης που χρησιμοποιήθηκαν έναντι του Ιουλίου 2021.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον ΟΑΣΑ τα ποσοστά αύξησης του Ιουλίου είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του Ιουνίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι τον Ιούλιο του 2021 είχε αυξηθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση.

Διευρύνονται οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου

Εκτός από την άνοδο επικυρώσεων και εισπράξεων, μεγάλη αύξηση σημειώνεται στην αγορά προϊόντων μετακίνησης μέσω διαδικτύου.  Το νέο, φιλικό προς τον χρήστη, περιβάλλον της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ, κερδίζει την αποδοχή του επιβατικού κοινού, με τις διευρυμένες δυνατότητες ενημέρωσης και online αγοράς προϊόντων.

Τη διετία 2021-2022, ο αριθμός των χρηστών έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εισπράξεις από διαδικτυακές αγορές.

Συγκεκριμένα, το διαδίκτυο παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2022 τη μεγαλύτερη άνοδο στις εισπράξεις έναντι του αντίστοιχου  εξαμήνου του 2021, με αύξηση 238%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη πλησιάζει τις πωλήσεις σε περιόδους «κανονικότητας» (έτος 2019) περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα κανάλια πώλησης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...