13.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

«Στροφή» στις αστικές συγκοινωνίες παρά την αυξημένη κίνηση στους δρόμους

  • Ανάκαμψη επιβατικής κίνησης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας
  • Άνοδος εισπράξεων 83% και επικυρώσεων 58% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι της περυσινής περιόδου

Εντυπωσιακή αύξηση εισπράξεων 83% και επικυρώσεων 58% πέτυχε ο όμιλος ΟΑΣΑ  στο πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η αυξηση αυτή αντικατροπτίζει την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας που ήταν σε ισχύ σχεδόν όλο το πρώτο εξάηνο του 2021 αλλά και μία μικρή «στροφή» πολιτών – τουριστών προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πάντως παρά την αύξηση των μετακινησεων με ΜΜΜ το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι δρόμοι της Αττικής ήταν απροσπέλαστοι με χιλιάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν καθημερινά μπλοκάροντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις.

Αύξηση της χρήσης αστικών συγκοινωνιών

Σύμφωνα με την ΟΑΣΑ η αύξηση της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών ήταν αποτέλεσματα:

  • της διατήρησης της τιμής του εισιτηρίου στα ίδια επίπεδα παρά την εκτόξευση του κόστους των καυσίμων
  • των βελτιωτικών παρεμβάσεων στο συγκοινωνιακό δίκτυο.

«Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελούν το πλέον οικονομικό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο μετακίνησης. Η διατήρηση της τιμής του εισιτηρίου στα ίδια επίπεδα, παρά τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι διαρκείς βελτιωτικές παρεμβάσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο, καθιστούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκ νέου βασική επιλογή του επιβατικού κοινού για τις μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού», επισημαίνει η διοίκηση του ΟΑΣΑ.

Τον Ιούνιο οι επικυρώσεις στο αεροδρόμιο αυξήθηκαν 131%

Τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου

Ο όμιλος ΟΑΣΑ πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο του έτους και, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, άνοδο εισπράξεων 83% και επικυρώσεων 58%.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022 καταδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, ότι κάθε μήνας πλησιάζει περισσότερο στα επίπεδα «κανονικότητας» προ της πανδημίας (εισπράξεις και επικυρώσεις έτους 2019). Είναι ενδεικτικό ότι, τόσο οι εισπράξεις, όσο και οι επικυρώσεις του πρώτου τριμήνου του έτους ανήλθαν στο 63% του πρώτου τριμήνου του 2019.

Στη συνέχεια, θετικά συνέβαλε η άνοδος του τουρισμού, καθώς στην έναρξη του καλοκαιριού, τον Ιούνιο οι επικυρώσεις ανήλθαν στο 71% και οι εισπράξεις στο 75% του Ιουνίου του 2019.

Μεγάλη άνοδος διαπιστώνεται στις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 131% στις επικυρώσεις και 137% στις εισπράξεις έναντι του Ιουνίου του 2021.

Ενθαρρυντικά και τα στοιχεία του Ιουλίου

Αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 2022, παρουσιάζεται αύξηση 52% στις επικυρώσεις  και άνοδος 54% στις εισπράξεις από τα προϊόντα μετακίνησης που χρησιμοποιήθηκαν έναντι του Ιουλίου 2021.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον ΟΑΣΑ τα ποσοστά αύξησης του Ιουλίου είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του Ιουνίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι τον Ιούλιο του 2021 είχε αυξηθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση.

Διευρύνονται οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου

Εκτός από την άνοδο επικυρώσεων και εισπράξεων, μεγάλη αύξηση σημειώνεται στην αγορά προϊόντων μετακίνησης μέσω διαδικτύου.  Το νέο, φιλικό προς τον χρήστη, περιβάλλον της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ, κερδίζει την αποδοχή του επιβατικού κοινού, με τις διευρυμένες δυνατότητες ενημέρωσης και online αγοράς προϊόντων.

Τη διετία 2021-2022, ο αριθμός των χρηστών έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εισπράξεις από διαδικτυακές αγορές.

Συγκεκριμένα, το διαδίκτυο παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2022 τη μεγαλύτερη άνοδο στις εισπράξεις έναντι του αντίστοιχου  εξαμήνου του 2021, με αύξηση 238%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη πλησιάζει τις πωλήσεις σε περιόδους «κανονικότητας» (έτος 2019) περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα κανάλια πώλησης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...

H Εθνική Ελλάδας και όλοι οι αγώνες για τα προκριματικά του UEFA Euro 2024 στο Novasports!

Ο δρόμος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών της UEFA για την τελική φάση του Euro 2024 περνάει από...

Νέα σειρά στη NOVA: Το ψυχολογικό θρίλερ «Without Sin» έρχεται να καθηλώσει

Οι Πέμπτες στη NOVA αποκτούν αγωνία, δράση και μυστήριο με τη νέα σειρά «Without Sin»! Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στις...