22.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Στους κορυφαίους ελληνικούς ομίλους με βάση την κερδοφορία η ΕΕΣΥΠ

 

Την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα ο 13ος ετήσιος οδηγός της ICAP Business Leaders in Greece που περιλαμβάνει τις 500 εταιρείες και τους 200 ομίλους με την υψηλότερη κερδοφορία το 2019.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των πρωτοεμφανιζόμενων ομίλων της έκδοσης, είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Η ΕΕΣΥΠ κατατάσσεται στην 10η θέση συνολικά με βάση την κερδοφορία (EBITDA) και στην 5η θέση με βάση την αριθμητική αύξηση της κερδοφορίας μεταξύ 200 ομίλων. Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση εάν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΕΣΥΠ ξεκίνησε ουσιαστικά την λειτουργία της περίπου στα μέσα του 2017.

Μέσα από την ενεργή διαχείρισή των περιουσιακών στοιχείων, με στρατηγική και επιχειρησιακή στόχευση, οι προσπάθειες, παρά τις ποικίλες προκλήσεις, απέδωσαν καρπούς και το 2019 η ΕΕΣΥΠ πέτυχε ενοποιημένα καθαρά κέρδη € 191,7 εκατ. έναντι ζημιών € 132,5 εκατ. το 2018.

Πέτυχε υπερτετραπλασιασμό κερδών

Σε επίπεδο εταιρείας, η ΕΕΣΥΠ πέτυχε υπερτριπλασιασμό εσόδων από μερίσματα (€ 61,9 εκατ.) και υπερτετραπλασιασμό κερδών (€ 57,2 εκατ.), ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν € 72,6 εκατ. στο τέλος του 2019 και ανήλθαν σε € 100,16 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020.

Πολλές από τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, και ειδικά αυτές στις οποίες έχει πλειοψηφική συμμετοχή, μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΤΑΔ, αλλά και οι συγγενείς επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμφανίζονται επίσης σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη.

Επίσης στην έκδοση περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες της ΕΕΣΥΠ, όπως είναι η ΟΣΥ και Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ). Άλλωστε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019, η ΕΕΣΥΠ ανέφερε ότι σχεδόν το σύνολο των θυγατρικών της επιδεικνύει ενίσχυση κερδοφορίας, με βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σχεδόν στο σύνολο των εταιρειών της.

Η κυρία Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, δήλωσε: «Η ΕΕΣΥΠ, ως διαχειριστής ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, αξιοποιεί την εθνική περιουσία και αυξάνει τη δημόσια αξία της.

Η αποστολή της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, παράλληλα με την ενίσχυση των εσόδων και των επενδύσεων, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών ομάδων και συνεργασιών αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις θυγατρικές μας.

Συνεισφέρουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην οικονομική σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών και τη σύνδεση των εταιρειών μας με την κοινωνία και τους πολίτες στην νέα εποχή».

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...