- Της Μαρίας Μόσχου
«Παγωμένες» παραμένουν οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, η οποία ζητά από τον Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών να μην εφαρμοστεί, προς το παρόν, ο νέος νόμος για την έκδοση αδειών οδήγησης.
Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα moved.gr της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2019 με τίτλο: «Κύκλωμα έκανε… delivery διπλωμάτων οδήγησης στο σπίτι! – Προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης καταγγέλλει ότι έχουν σταματήσει να γίνονται πρακτικές εξετάσεις με πολύ δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τους υποψηφίους οδηγούς όσο και για τις σχολές οδηγών.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «οι υποψήφιοι οδηγοί για την απόκτηση άδειας οδήγησης, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής τους εξέτασης, υποχρεούνται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη έναντι του κυρίου και κατόχου του οχήματος. Η ασφαλιστική δαπάνη του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνει υποχρεωτικά την ασφαλιστική ευθύνη έναντι τρίτων λόγω σωματικής βλάβης, ή ζημιών σε πράγματα, περιλαμβανομένης και της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος κατά τη διεξαγωγή πρακτικής εξέτασης, η ειδική ασφαλιστική κάλυψη το πρώτου εδαφίου καλύπτει τουλάχιστονέναν (1) μήνα για την επισκευή του εκπαιδευτικού οχήματος. Η ασφάλιση καλύπτει υποχρεωτικά όλους τους χώρους διενέργειας εξέτασης υποψήφιων οδηγών δημόσιους ή ιδιωτικούς, κλειστούς ή ανοιχτούς. Οι υποψήφιοι οδηγοί προσκομίζουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τις ανωτέρω ειδικές ασφαλιστικές καλύψεις πριν από την έναρξη της πρακτικής τους εξέτασης στον εκπαιδευτή, με ευθύνη του οποίου συμπληρώνεται ο φάκελος των υποψηφίων, ο οποίος τηρείται στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί. Στον φάκελο του υποψηφίου δύναται να προσκομίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του εκπαιδευτικού οχήματος, εφόσον περιέχει την ειδική ασφαλιστική κάλυψη των ανωτέρω εδαφίων. Οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης και εξέτασης.»
Ωστόσο επισημαίνουν ότι «όσον αφορά στην διεξαγωγή των πρακτικών εξετάσεων, ήδη από τις 12-03-2019 έως και σήμερα, δεν υπάρχει το αναφερόμενο στον ανωτέρω νόμο ειδικό ασφαλιστικό προϊόν που θα καλύψει τον εκπαιδευόμενο κατά την ώρα της εξέτασης με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του νέου νόμου».
Μάλιστα αποκαλύπτουν ότι η ένωση ασφαλιστικών εταιρειών από το Μάιο του 2018 έως και σήμερα έχει ήδη κοινοποιήσει τρία έγγραφα προς το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών από τα οποία προκύπτει ότι δεν υπάρχει και πιθανόν δεν δύναται να υπάρξει ειδικό ασφαλιστικό προϊόν όπως το αναφέρει ο Ν. 4599/2019.
«Ως εκ τούτου, αφ’ ενός με την πρόβλεψη στον Ν. 4599/2019 ενός ανύπαρκτου ασφαλιστικού προϊόντος και αφ’ ετέρου με την αδράνεια σας να παρατείνετε την ΥΑ 50984/2013 για την διεξαγωγή των πρακτικών εξετάσεων, έχει δημιουργηθεί ένα χάος το οποίο ζημιώνει υπέρμετρα τόσο εμάς, ως επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης, που εντελώς αναπάντεχα σταμάτησαν οι πρακτικές εξετάσεις, όσο και τους πολίτες που εντελώς ξαφνικά αδυνατούν να συμμετάσχουν στις πρακτικές εξετάσεις απόκτησης άδειας οδήγησης» αναφέρεται στη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας.
Καταλήγοντας καλεί το υπουργείο να δώσει παράταση ισχύος της ΥΑ 50984/2013 ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των πρακτικών εξετάσεως, αλλιώς, δηλώνουν ότι, «προκειμένου να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας, ήτοι την επαγγελματική και οικονομική μας ελευθερία και να επιδιώξουμε την ικανοποίηση των εννόμων δικαιωμάτων μας, προτιθέμεθα να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες προς τούτο νόμιμες ενέργειες».





