19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Στο φορολογικό μικροσκόπιο της Ευρώπης τα κρυπτονομίσματα

Ένα πιο διαφανές φορολογικό καθεστώς για την αγορά των κρυπτοστοιχείων θέλει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες φορολογικής διαφάνειας για όλους τους παρόχους υπηρεσιών, που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε κρυπτοστοιχεία για τους πελάτες που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση και στο Συμβούλιο προς έγκριση. Προβλέπεται ότι οι νέες απαιτήσεις υποβολής στοιχείων όσον αφορά τα κρυπτοστοιχεία, το ηλεκτρονικό χρήμα και τα ψηφιακά νομίσματα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.

Μέχρι σήμερα, πολλοί χρήστες κρυπτοστοιχείων πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη, ωστόσο λόγω της ανωνυμίας διαφεύγουν του ελέγχου των εθνικών φορολογικών αρχών. Η νέα πρόταση θα διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη λαμβάνουν τις πληροφορίες, που χρειάζονται, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι καταβάλλονται φόροι για τα κέρδη που πραγματοποιούνται από τη διαπραγμάτευση ή την επένδυση κρυπτοστοιχείων.

Οι νέοι κανόνες συμπληρώνουν τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η πρόταση θα βελτιώσει την ικανότητα των κρατών μελών να εντοπίζουν και να καταπολεμούν τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, απαιτώντας από όλους τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων —ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την τοποθεσία τους— να αναφέρουν τις συναλλαγές πελατών που διαμένουν στην ΕΕ.

Κυρώσεις

Η οδηγία αποσκοπεί επίσης στον καθορισμό κοινού ελάχιστου επιπέδου κυρώσεων για περιπτώσεις σοβαρής μη συμμόρφωσης, για παράδειγμα όταν παρά τις διοικητικές υπενθυμίσεις υπάρχει πλήρης απουσία υποβολής στοιχείων.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να επεκταθούν οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο ηλεκτρονικό χρήμα και τα ψηφιακά νομίσματα, και το πεδίο εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στις εκ των προτέρων διασυνοριακές αποφάσεις που χρησιμοποιούν φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία.

«Τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής και επενδύσεων, όπως τα κρυπτοστοιχεία και το ηλεκτρονικό χρήμα, αποτελούν νέα πραγματικότητα στην ψηφιακή εποχή. Έχουν μεγάλες δυνατότητες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της καινοτομίας, αλλά ενέχουν επίσης τον κίνδυνο μείωσης της διαφάνειας και διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής ή της απάτης» σχολίασε ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση, η οποία λαμβάνει τη μορφή τροποποίησης της οδηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία (ΟΔΣ), συνάδει με την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ με τίτλο «Crypto-asset Reporting Framework and Amendments to the Common Reporting Standard» [Πλαίσιο πληροφόρησης για κρυπτοστοιχεία, και τροποποιήσεις του κοινού προτύπου αναφοράς].

«Η δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση είναι καίριας σημασίας για την εξασφάλιση εσόδων για τις δημόσιες επενδύσεις και τις υπηρεσίες, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου είναι δυνατή η άνθηση της καινοτομίας» αναφέρει η Επιτροπή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...