27 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Στην 30η θέση μεταξύ 39 χωρών η Ελλάδα στον Δείκτη Ετοιμότητας 5G

Επιδόσεις, που της αποδίδουν την 30η θέση ανάμεσα σε 39 ευρωπαϊκά κράτη, πετυχαίνει η Ελλάδα όσον αφορά την ετοιμότητά της να αναπτύξει υποδομές 5G και να υποστηρίξει την υιοθέτηση των δικτύων πέμπτης γενιάς κινητών επικοινωνιών. Σύμφωνα με τον «Europe 5G Readiness Index 2020», ο οποίος αξιολογεί την ετοιμότητα των ευρωπαϊκών κρατών ως προς την τεχνολογία 5G, η Ελλάδα συγκεντρώνει μέση βαθμολογία 45,76 και έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Η βαθμολογία αυτή αποτελεί τον μέσο όρο των επιδόσεων της κάθε χώρας σε έξι επιμέρους άξονες, που αξιολογεί ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Ετοιμότητας 5G: Υποδομές και Τεχνολογία, Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Πολιτική, Καινοτομία, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Προφίλ Χώρας, Ζήτηση. Πάντως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το έτος 2019 η και παλαιότερα όταν στην Ελλάδα δεν είχαν τρέξει ακόμη οι σχετικές με το 5G ενέργειες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ετοιμότητα της χώρας μας να αναπτύξει και να υιοθετήσει την τεχνολογία 5G αξιολογείται ως ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Σερβία, την Αλβανία, την Κροατία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (σσ πρόκειται για τις χώρες που ακολουθούν την Ελλάδα στην κατάταξη).

Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία: Οι πιο “5G ready” ευρωπαϊκές χώρες

Παρά τις επενδυτικές προσπάθειες που γίνονται, η Ελλάδα κάθε άλλο παρά ανήκει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που χαρακτηρίζονται ως “5G ready” και κάνουν πρωταθλητισμό στην ετοιμότητα για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Τον τίτλο αυτό καταλαμβάνει για το 2020 η Φινλανδία, η οποία με βαθμολογία 70,95 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών κρατών, που θεωρούνται πιο «ετοιμοπόλεμα» για το 5G.

Πρωταθλήτριες Ευρώπης

Σύμφωνα πάντα με τον Δείκτη Ετοιμότητας 5G (Europe 5G Readiness Index) της εταιρείας inCITES Consulting, την πρώτη πεντάδα των πιο έτοιμων ευρωπαϊκών κρατών συμπληρώνουν η Ελβετία στη δεύτερη θέση, η Γερμανία στην τρίτη, η Δανία στην τέταρτη και η Σουηδία στην πέμπτη θέση. Οι επόμενες “5G ready” ευρωπαϊκές χώρες για το 2020 είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

Τη σκυτάλη ως οι πιο έτοιμες για το 5G ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν η Ισλανδία (11η θέση), η Εσθονία (12η), η Γαλλία (13η), η Ιρλανδία (14η), η Ισπανία (15η), η Πορτογαλία (16η), το Βέλγιο (17η), η Λετονία (18η), η Λιθουανία (19η) και η Ιταλία (στην 20η θέση).

Συνολικά, ο Europe 5GReadiness Index αποδίδει στη Δυτική Ευρώπη κυρίαρχη θέση στον δείκτη ετοιμότητας για το 5G, καθώς η περιοχή κατακτά για το 2020 τις 17 από τις 20 πρώτες θέσεις της κατάταξης. Μεγάλη συμβολή στη συγκεκριμένη επίδοση έχουν τα σκανδιναβικά κράτη, που καταλαμβάνουν τρεις θέσεις στο «top 5».

Η κατάταξη των χωρών σύμφωνα με το Europe 5G Readiness Index

Επίσης, η ανάλυση της inCITES Consulting διαπιστώνει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπη, με τις χώρες της πρώτης να είναι, κατά μέσο όρο, πιο έτοιμες να υποδεχτούν το 5G.

Ελληνικές επιδόσεις

Το διαδικτυακό εργαλείο «Europe 5GReadiness Index», που δημοσιεύεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, αξιολογεί τα ευρωπαϊκά κράτη με βάση έξι κύριες κατηγορίες κριτηρίων, που περιλαμβάνουν συνολικά 35 υπο-κριτήρια. Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η μεταξύ 39 κρατών σύμφωνα με το κριτήριο «Υποδομές και Τεχνολογία», ενώ καταλαμβάνει την 36η θέση όσον αφορά τον παράγοντα «Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Πολιτική».

Η χώρα μας αποσπά την 31η με βάση το κριτήριο «Καινοτομία», βρίσκεται στην 29η θέση σύμφωνα με το κριτήριο «Προφίλ Χώρας» και την 31η όσον αφορά τη «Ζήτηση». Στον παράγοντα που η Ελλάδα διαπρέπει και καταφέρνει μια εξαιρετική επίδοση είναι το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο», κριτήριο που της αποδίδει την 5η θέση ανάμεσα στις 39 χώρες.

Διαφορετικές ταχύτητες

Η μελέτη «Europe 5GReadiness Index» εντοπίζει μια συσχέτιση μεταξύ του βαθμού ετοιμότητας μιας χώρας 5G και της γεωγραφικής της θέσης, καθώς σήμερα δείχνουν να υπάρχουν τρεις «ομάδες» χωρών σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κινούνται σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά το 5G. Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για παράδειγμα, καταλαμβάνουν τις 17 πρώτες θέσεις του Δείκτη. Επίσης, και οι πέντε σκανδιναβικές χώρες, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία, κατατάσσονται στις 10 κορυφαίες, ενώ τέσσερις από αυτές βρίσκονται στο top-6.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης την ύπαρξη μιας ευθείας συνάρτησης ανάμεσα στην ετοιμότητα για το 5G και τον ρυθμό ανάπτυξης του, όπως μετράται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 14 από τις 15 πρώτες χώρες στην κατάταξη είναι και οι 14 χώρες με το υψηλότερο ΑΕΠ.

 Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη Europe_5G_Readiness_Index_Report

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...

Η Nova αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, Tina Turner

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική εικόνα του Rock n Roll,...

Απλά Ψηφιακά 98: Η Grandmama (Βίκυ Κλήμη) που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και κοινωνική προσφορά, οι ψηφιακές πληρωμές και οι εξαγορές στην πληροφορική

Τον επιτυχημένο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά, αλλά και τα επόμενα βήματα του Grandmama ανέλυσε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου...

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν το ψηφιακό πορτοφόλι: 1 στους 3 πληρώνει με digital wallet

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με έναν στους τρεις πολίτες να χρησιμοποιεί το smartphone...