19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Στην δικαιοσύνη οι υπερτιμολογήσεις σε έργα σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου;

  • Της Μαρίας Μόσχου

Στον εισαγγελέα αναμένεται να αποστείλει σύντομα η διοίκηση του ΟΣΕ τα στοιχεία της υπερτιμολόγησης δεκάδων συμβάσεων σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου από το 1997.

Τα έργα αυτά που είχαν υλοποιηθεί με «καπέλο» μέχρι και 341% σε σχέση με τις τιμές της ΕΡΓΟΣΕ από τις αρχές του 1990  δείχνουν την διασπάθιση και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν αποδοθεί ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΣΕ για τα έργα σηματοδότησης, σχεδόν στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου, δείχνουν ότι σε σύνολο 20 συμβάσεων μέχρι το 1997 σε όλο το δίκτυο, μόνο οι έξι δόθηκαν σε αναδόχους με διαγωνισμό ενώ οι υπόλοιπες έγιναν με απευθείας ανάθεση!

Την ίδια στιγμή αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται με αναθεωρημένες τιμές σε ευρώ καθώς σε όλα τα τμήματα του δικτύου έγιναν συμπληρωματικές συμβάσεις  που το κόστος τους έφταναν μέχρι και το 52% της αρχικής δαπάνης!

Και όλα αυτά τη στιγμή που το δίκτυο Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι δεν διαθέτει ακόμα και σήμερα σε όλο το μήκος του σηματοδότηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικα προβλήματα, βάζοντας ακόμα και σε κίνδυνο την ασφάλειας επιβατών και συρμών.

Το πιο χειροπιαστό παράδειγμα είναι πρόσφατη επιστολή που εστάλη από την ΕΡΓΟΣΕ προς τον ΟΣΕ που κάνει λόγο για πολύ επικίνδυνο πρόβλημα με κάποιες συσκευές τηλεμετρίας στο τμήμα ΣΚΑ – Οινόη.

Αν και οι συγκεκριμένες συσκευές προμηθεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στην γραμμή στο πλαίσιο ενός πανάκριβου συστήματος σηματοδότησης τη δεκαετία του 90 που είχε ανατεθεί σε διεθνή οίκο,  ωστόσο σήμερα, φαίνεται να προκαλούν σημαντική ανησυχία ακόμα και για την ασφαλή διακίνηση των συρμών.

Η παραπάνω επιστολή έρχεται να επαληθεύσει το αρχικό δημοσίευμα του moved.gr στις 09/11/2018 με τίτλο: «Με «καπέλο» μέχρι και 341% έργα σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου από τον ΟΣΕ πριν το 1997».

Τότε αποκαλύψαμε τη μελέτη που έχει ο ΟΣΕ  για τα έργα σηματοδότησης, σχεδόν στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου, που δείχνει ότι σε σύνολο 20 συμβάσεων μέχρι το 1997, μόνο οι έξι δόθηκαν σε αναδόχους με διαγωνισμό ενώ οι υπόλοιπες έγιναν με απευθείας ανάθεση!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΣΕ για παρεμβάσεις σε επτά τμήματα της σιδηροδρομικής «ραχοκοκαλιάς» της χώρας το συνολικό ποσό των συμβάσεων, σύμφωνα με αναθεωρημένες τιμές 2014, ξεπερνούσαν τα 558 εκατ. ευρώ ενώ οι συμπληρωματικές συμβάσεις ξεπέρασαν τα 145 εκατ. ευρώ (ποσοστό 26%).

Σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζεται και το μέσο κόστος ανά χλμ. που σε ορισμένα τμήματα «χτύπησε κόκκινο». Το μεγάλο … φαγοπότι φαίνεται ότι έγινε στο τμήμα Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα με τη δαπάνη των συμβάσεων που υλοποιήθηκαν να παρουσιάζει αύξηση 341% σε σχέση με τη δαπάνη που θα είχε προκληθεί σε τιμές της ΕΡΓΟΣΕ.

Σε αυτό το τμήμα ανήκει και το ΣΚΑ – Οινόη όπου η ΕΡΓΟΣΕ φαίνεται να χτυπάει … «καμπανάκι» προς τον ΟΣΕ για το σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί ώστε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και οι ανταγωνιστές της να τροχοδρομήσουν σύγχρονα τρένα υψηλών ταχυτήτων στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...