19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Στα μεταχειρισμένα smartphones στρέφονται οι χρήστες-Τι γίνεται στην Ελλάδα

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Στη λύση της αγοράς ενός μεταχειρισμένου smartphone στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων (refurbished) smartphones στην παγκόσμια αγορά αυξάνονται και θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, που περιλαμβάνονται σε σχετικό report (Worldwide Used Smartphone Forecast, 2022–2026), το 2022 πωλήθηκαν, διεθνώς, περισσότερα από 282 εκατ. μεταχειρισμένα smartphones. Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση κατά 11,5% έναντι των 253,4 εκατ. μονάδων, που διατέθηκαν παγκοσμίως το 2021.

Μάλιστα, αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η IDC προβλέπει ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones θα φτάσουν τα 413,3 εκατ. συσκευές το 2026, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,3% μεταξύ 2021 και 2026.

Από το σύνολο των μεταχειρισμένων smartphones, που αγόρασαν καταναλωτές και επιχειρήσεις το 2022, τα 73,5 εκατ. συσκευές πωλήθηκαν στη Βόρεια Αμερική, ενώ τα 209 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο. Πρακτικά, περισσότερα από ένα στα τέσσερα μεταχειρισμένα smartphones πωλούνται στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, η οποία αντιπροσώπευε το 2022 το 26% των συνολικών πωλήσεων.

«Τα προγράμματα Trade-in συνεχίζουν να αποτελούν τον κινητήριο παράγοντα για την αγορά νέων και μεταχειρισμένων smartphone παγκοσμίως. Γίναμε μάρτυρες νέων προγραμμάτων που ξεκινούν με επιτυχία σε πολλές περιφερειακές αγορές, όπου το trade-in εξακολουθεί να είναι μια νέα ιδέα για τους ντόπιους καταναλωτές», σχολιάζει η IDC.

Περί τιμής

«Οι μεταχειρισμένες συσκευές επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στους αρνητικούς παράγοντες, με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά των νέων smartphones. Οι ελκυστικές τιμές διάθεσής τους είναι κρίσιμες για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς η εξοικονόμηση κόστους παραμένει το κύριο όφελος» αναφέρει η ανάλυση της IDC.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εταιρεία, ο αγώνας αποθέματος υψηλού επιπέδου λόγω παρατεταμένων κύκλων ανανέωσης στη νέα αγορά έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα μεταχειρισμένα smartphones, που κυμαίνονται από 11% και πάνω το 2022 σε σχέση με το 2021.

Η αγορά μεταχειρισμένων στην Ελλάδα

Αν και η κυκλική οικονομία δεν φαίνεται να έχει μπει ακόμη για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων όσον αφορά τα κινητά τους, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει πρόθυμο να κάνει στο μέλλον αγορά μεταχειρισμένων smartphones.

Σύμφωνα με έρευνα, που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της startup εταιρείας Pandas, το 15% Ελλήνων απαντά πως έχει ήδη αγοράσει ένα μεταχειρισμένο smartphone. Ταυτόχρονα, το διπλάσιο ποσοστό – 30% των καταναλωτών – δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει στο μέλλον μεταχειρισμένη συσκευή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...