31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Στα 77 δισ. δολάρια ο πήχυς των χρηματοδοτήσεων σε ευρωπαϊκές startups το 2023

Ανθεκτικό, παρά την «τέλεια καταιγίδα» που δημιουργούν ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και η διάχυτη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, αποδείχθηκε το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αν και οι «βαριές» χρηματοδοτήσεις απουσιάζουν πλέον από τη νεοφυή σκηνή της Ευρώπης, οι startups της περιοχής κατάφεραν να σηκώσουν 16,4 δισ. δολάρια το εξεταζόμενο διάστημα.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 28% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και οριακά αυξημένο κατά 2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Από τα συνολικά κεφάλαια, που σήκωσαν οι ευρωπαϊκές startups το τρίτο τρίμηνο του 2023, η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε -παραδοσιακά- στο οικοσύστημα της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ υψηλές χρηματοδοτήσεις σήκωσαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία.

Οι προβλέψεις του Dealroom κάνουν λόγο για συνολικές χρηματοδοτήσεις 77 δισ. δολάρια προς τη νεοφυή σκηνή της Ευρώπης το 2023, ποσό που υπολείπεται μακράν των 106 δισ. δολάρια του 2022 και φυσικά των 136 δισ. δολαρίων του 2021.

Πάντως, παρά την επενδυτική δυστοκία και εν μέσω σωρείας προβληματικών παραγόντων, μέχρι από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα η Ευρώπη γέννησε 11 νέα unicorns (ήτοι startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.). Εξ αυτών, οι τρεις μονόκεροι δημιουργήθηκαν μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Το ενδιαφέρον σε ώριμες startups

Πάντως, ενώ οι χρηματοδοτήσεις προς τις startups της Ευρώπης ήταν αυξημένες, συνολικά, είναι εμφανής η επενδυτική απροθυμία προς τις νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται είτε σε στάδιο σποράς (seed) είτε σε πρώιμα στάδια λειτουργίας. Η χρηματοδότηση εταιρειών σε πρώιμο στάδιο ανήλθε συνολικά σε 4,5 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το χαμηλότερο ποσό από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Οι δε χρηματοδοτήσεις «σποράς» μειώθηκαν σε 1,4 δισ. δολάρια από 2,1 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Πρακτικά οι ευρωπαϊκές startups αυτού του σταδίου είδαν τις χρηματοδοτήσεις να μειώνονται κατά περίπου 25% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 30% σε ετήσια βάση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Crunchbase, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον σε scale up εταιρείες και σε νεοφυείς επιχειρήσεις τελικών σταδίων. Για την ακρίβεια, οι χρηματοδοτήσεις startups της Ευρώπης τελικού σταδίου διπλασιάστηκαν σε επίπεδο τριμήνου, με τον κλάδο της βιώσιμης ενέργειας να κάνει «κλικ» στους επενδυτές.

Χρηματοδοτική φρενίτιδα

Έτερος πόλος έλξης για τους επενδυτές, που τοποθετούνται στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, παραμένουν οι startups με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσαν 1,8 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας το 11% της χρηματοδότησης της ηπείρου και σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας χρηματοδότησης στο Αrtificial Intelligence (AI).

Για των λόγων το αληθές, μεγάλους γύρους σήκωσε η βρετανική εταιρεία μεταφορών χωρίς οδηγό Conigital, η αμυντική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης από το Βερολίνο Helsing, η εταιρεία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Παρίσι, Poolside, η βρετανική εταιρεία ΑΙ για τον έγκαιρο εντοπισμό φυσικών καταστροφών Tractable και τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης καταναλωτικών και βιομηχανικών ρομπότ Neura Robotics.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...