Στα 23,3 δισ. ευρώ η ευρωπαϊκή αγορά βιντεοπαιχνιδιών

- Advertisement -
  •  Της Νατάσας Φραγκούλη

Να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους παίκτες, επιδιώκει η Ευρώπη. Η αγορά των online βιντεοπαιχνιδιών αναπτύσσεται γρήγορα, με το μέγεθός της να φτάνει πλέον τα 23,3 δισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος απασχολεί πάνω από 90.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Αποτελεί συνεπώς μια αγορά σε άνοδο, την οποία η Ευρώπη κάθε άλλο παρά μπορεί να αγνοήσει. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ένωση βλέπει την ανάγκη θέσπισης εναρμονισμένων κανόνων, σε επίπεδο ΕΕ, που να παρέχουν καλύτερη προστασία στους καταναλωτές στον τομέα των διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών.

Υπέρ αυτής της άποψης τοποθετήθηκαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους. Μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι, μεταξύ άλλων σχετικά με την παρουσία αγορών εντός παιχνιδιού, ώστε να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές.

Οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να ωθήσουν τους παίκτες να αγοράσουν τα λεγόμενα σεντούκια θησαυρού (loot boxes), που περιέχουν φαινομενικά τυχαία αντικείμενα και βοηθούν τους χρήστες να προχωρήσουν στο παιχνίδι.

«Η δαπάνη πραγματικών χρημάτων θα μπορούσε να έχει αρνητικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες, μέσω ανεπιθύμητων ή ανεξέλεγκτων αγορών, ιδίως για ανηλίκους και μικρά παιδιά» σχολιάζουν.

Το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αναλύσει τους τρόπους πώλησης των εν λόγω “σεντουκιών” και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών.

Περί «gold farming»

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν επίσης για την χρυσοθηρία (gold farming), δηλαδή την πρακτική συγκομιδής ψηφιακού συναλλάγματος και την εν συνεχεία ανταλλαγή τους με πραγματικό χρήμα. Οι χρήστες μπορούν μάλιστα να ανταλλάσσουν αντικείμενα που αποκτούν σε παιχνίδια και να πωλούν ολόκληρους λογαριασμούς, ακόμη και να διεξάγουν στοιχήματα εντός των παιχνιδιών, γεγονός που αντιβαίνει στους όρους και τις προϋποθέσεις που εφαρμόζονται από τους εκδότες βιντεοπαιχνιδιών.

«Οι πρακτικές αυτές μπορούν να συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία και εκμετάλλευση στις αναπτυσσόμενες χώρες και με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» τονίζει το σχετικό ψήφισμα.

Διαδικασίες ακύρωσης συνδρομών

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η διαδικασία ακύρωσης των συνδρομών σε διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο η διαδικασία εγγραφής και ότι οι αυτόματες ανανεώσεις μπορεί να είναι προβληματικές εάν συνεχίζονται επ’ αόριστον σε αντίθεση με τις προθέσεις του καταναλωτή.

Οι πολιτικές επιστροφής και επιστροφής χρημάτων πρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές, καθώς οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα επιστροφής του προϊόντος έναντι του καταβληθέντος ποσού στις διαδικτυακές αγορές με αυτό που έχουν στις αγορές με φυσική παρουσία.

Προστασία των παιδιών

Το Κοινοβούλιο θέλει, επίσης, να διασφαλίσει ότι τα παιδιά προστατεύονται καλύτερα από τις βλαβερές συνέπειες των ηλεκτρονικών βιντεοπαιχνιδιών και της στοχευμένης διαφήμισης.

Ζητά καλύτερα εργαλεία γονικού ελέγχου σύμφωνα με το σύστημα Πανευρωπαϊκών Πληροφοριών για Παιχνίδια (PEGI) ώστε οι γονείς να μπορούν να επιβλέπουν καλύτερα τις συνήθειες των παιδιών τους και να ξέρουν πόσο χρόνο και χρήματα ξοδεύουν σε βιντεοπαιχνίδια.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο των βιντεοπαιχνιδιών στην ψυχική υγεία, οι ευρωβουλευτές καλούν τους φορείς ανάπτυξης παιχνιδιών να αποφεύγουν τον χειριστικό σχεδιασμό παιχνιδιών που μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από τα παιχνίδια, απομόνωση και παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...