20.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Σπεύδει βραδέως η Ευρώπη στο 5G: στο 73% η πληθυσμιακή κάλυψη

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Υστέρηση στη διείσδυση της τεχνολογίας 5G έναντι διεθνών ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και Κίνα, εξακολουθεί να καταγράφει η Ευρώπη. Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στη Γηραιά Ήπειρο έφτασε το 73% το 2022, από 62% το 2021.

Ωστόσο, αυτή η επίδοση υπολείπεται παγκόσμιων αγορών με την αντίστοιχη πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στις ΗΠΑ να πλησιάζει το 96%, το 95% στη Νότια Κορέα, το 90% στην Ιαπωνία και το 86% στην Κίνα.

Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τη μελέτη State of Digital Communications 2023 της ΕΤΝΟ (European Telecommunications  Network Operator’s Association) όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη νέα τεχνολογία κινητών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Δεκαετία» την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη όλων των κατοικημένων περιοχών με 5G έως το 2030, στόχο που πολλοί πλέον αμφισβητούν.

Θυμίζουμε ότι τα πρώτα δίκτυα 5G στην Ευρώπη λανσαρίστηκαν το 2019 και πλέον υπάρχουν 105 δημόσια, λειτουργικά δίκτυα 5G στην Ευρώπη από τον (Σεπτέμβριος του 2022) σε σύγκριση με 93 το 2021.

Υστέρηση και στο FTTH

Πέραν του 5G, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και για την κάλυψη με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς και δη Fiber to the Home (FTTH). Η πληθυσμιακή κάλυψη του FTTH έφτασε το 55,6% στην Ευρώπη το 2022, από 50% το 2021.

Με βάση τη μέχρι σήμερα πρόοδο, η κάλυψη του FTTH αναμένεται να φτάσει περίπου το 90% έως το 2030 και, ως εκ τούτου, κινδυνεύει να υπολείπεται του στόχου της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ στα «gigabit», που προβλέπουν πλήρη κάλυψη έως τότε.

Τα στοιχεία της ΕΤΝΟ δείχνουν ότι και στην ανάπτυξη του FTTH η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, που υπολείπονται της Ευρώπης με κάλυψη μόλις 43,9%. Η Κίνα έχει, παγκοσμίως, την καλύτερη επίδοση με κάλυψη 97% στο FTTH, με την Ιαπωνία να ακολουθεί με 80,4% και τη Νότιο Κορέα να βρίσκεται στο 57,4%

Tα Gigabit σχέδια της ΕΕ

Προκειμένου η ΕΕ να παραμείνει ανταγωνιστική στην ψηφιακή εποχή, οι υποδομές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Γι αυτό άλλωστε η Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τις υποδομές συνδεσιμότητας έως το 2030.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ προσδοκά μέχρι το 2030 όλοι οι πολίτες των κρατών – μελών να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης μίας ενσύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης με ταχύτητα λήψης δεδομένων της τάξεως του 1 Gbps. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι (FTTB/H). Ταυτόχρονα, η ΕΕ ζητά να υπάρχει 5G κάλυψη κυριολεκτικά παντού.

Προκειμένου να επιταχύνει τον βηματισμό της, η ΕΕ παρουσίασε πριν από περίπου 3 μήνες σειρά δράσεων, με στόχο να καταστεί η συνδεσιμότητα Gigabit διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030.

Μεταξύ άλλων, η ΕΕ έχει εγκρίνει νέο Κανονισμό για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δικτύων Gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται "δούρειος ίππος" για τους κυβερνοεγκληματίες Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...